Uiteenzetting klonen.
Een heel dozijn van die leuke persoon in je kamer, nog 3 reserve honden, voorals de huidige doodgaat, of een heel legioen koninginnen, handig voor wanneer ze dood gaat nietwaar? Hoe? Door middel van klonen natuurlijk.
Persoonlijk zou ik het niet zo zien zitten, een heleboel van die etters. Gelukkig is dit ook (nog) niet het geval met der kwestie klonen, en zal dit zich ook nog niet zo snel voordoen, aangezien reproductief klonen (vooral met mensen) verboden is, vanwege de onzekerheid of het wel kan, in verband met afwijkingen. Ook moet er meer duidelijkheid komen over klonen, want het is een misverstand dat je doorleeft na je dood, als je gekloond bent. Zo zegt ook Ronald Plasterk, (moleculair bioloog Utrecht Hubrechtslabaratorium voor ontwikkelingstechnolgie), want je kloon is veel jonger dan jij, en heeft ook een eigen bewustzijn.
Klonen is niet meer zo “ver van je bed” als eerst. In 1997 werd voor het eerst een dier gekloond, wat voor veel opschudding zorgde. Het dier was een lammetje genaamd Dolly. Het lammetje was een exacte kopie van een 7 jaar oud schaap. Het schaap bleek niet perfect, en kreeg al vroeg ouderdomsverschijnselen.
De methode gaat als volgt: Je haalt de kern uit een uiercel, en stopt die in een leeggemaakte eicel, die je daarna in de baarmoeder van een ander schaap stopt en het tot een nieuw dier laten uitgroeien.* dit is ook mogelijk met andere dieren, zoals het varken. Een doel is om bijvoorbeeld varkens te klonen, en dan met de mogelijkheid hun organen te gebruiken voor transplantaties voor mensen.
Dit gebeurt nog niet, vanwege afstoting en ziekte gevaar.
Therapeutisch klonen is wel toe gestaan.* Hiervoor worden een huid en ei cel gebuikt, waarna de celkern uit de eicel wordt gehaald. Het DNA uit de huidcel wordt in een lege eicel ingebracht, dan gaat de eicel zich delen en ontwikkelen tot een embryo. Als het embryo een celklompje is geworden zo groot als de knop van een naald, worden er stamcellen uit geïsoleerd, deze cellen kunnen zich tot elk weefsel of celtype ontwikkelen.
De stamcellen groeien dan met behulp van verschillende groeifactoren uit tot de gewenste celtypen, weefsels en organen, ze krijgen een “seintje” door, waardoor ze bijvoorbeeld uitgroeien tot een hart, of een bloedcel.
Deze cellen worden ingebracht bij zieke mensen. Meestal gaat het om cellen van die een eiwit produceren die iemand mist. Ook zou het kunnen helpen bij de mensen die de ziekte van Parkinson hebben.
In principe zouden er ook hele organen gekloond kunnen worden, maar zo ver is het nog niet.
Het onderzoek met stamcellen gebeurt veel. Ook in Nederland willen verschillende onderzoekers dat het mogelijk wordt. Een daarvan is Christine Mummery. (ontwikkelingsbioloog Utrecht Hubrechtslabaratorium voor ontwikkelingstechnologie)
Mummery werkt ook al samen met onderzoekers uit Australië en Amerika.
In Nederland is het nog een kwestie, want het gaat om kunstmatig gekweekte embryo’s.
Oftewel, je creëert een “mens”, er wordt wat een gesleuteld, en je vernietigd het weer. Dit wordt niet door iedereen goedgekeurd, want, vernietig je nou een mens, of niet? Plasterk vind het een “klompje cellen” wat beter weer gebruikt kan worden, dan weggegooid, en Professor Henk Jochemsen (directeur/leraar Lindenboom Instituut voor medische ethiek) is fel tegen het klonen, omdat hij vindt dat een embryo wel leeft.
En wat zou er gebeuren als je als wanhopige ouders toch echt een kind wilt, en dit via klonen laat doen, hoe zal dat gaan? ° Want, wat is het kind? Zal het je dochter zijn,
(of als je een vrouw bent) je tweelingzus…….?
Omdat dit nog zo een moeilijk punt is, is het ook nog niet toegestaan om ook echt te klonen.
Moeilijke kwestie, waar ook veel mensen mee zitten. Zelf vind ik therapeutisch klonen niet erg, mensen mogen van mij wel beter gemaakt worden door gekweekte cellen te krijgen. Ook vind ik dat onderzoek op (rest)embryo’s mag, want ik zie het nog niet als een leven wezen. Mensen echt klonen vind ik te ver gaan.
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
Beste Felix,
Deze uiteenzetting bevat betogende en beschouwende elementen. Ook is interpunctie en spelling niet helemaal correct. Dit is jammer, want het is een interessant onderwerp. Titel had ook wel wat spannender gekund.
Met vriendelijke groet,
NederlandseFanaten
7 jaar geleden
Antwoorden