Hooligans

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas vwo | 677 woorden
  • 23 juli 2008
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Hooligans

Voetbal, de grootste en populairste sport van Europa. Voetbal zelf is een fantastische sport, alleen wat baart de zorgen? Dat zijn de “uit de kluiten gewassen” fans, hooligans, die een boel ellende schoppen op wedstrijddagen van hun clubs.
Hooligan, is afgeleid van de volgende dingen: Hooley is het Ierse woord voor wilde en in de 19e eeuw was er een persoon die Londen terroriseerde, Patrick Hooligan. Vooral in de jaren 80 en 90 groeide het hooliganisme, supporters die andere supporters of steden vernielden. Tegenwoordig bedoelen we met het woord ‘hooligan’, mensen die actief betrokken zijn bij gevechten rondom sprotwedstrijden, vooral voetbalwedstrijden. Zulke opstootjes worden rellen genoemd. Of ook wel de fanatieke aanhang van twee clubs vechten het duel uit op straat, in plaats van dat ze het over laten aan de spelers op het veld. Hooligans stammen uit verschillende sociale lagen van de bevolking, vaak lager-opgeleiden, werklozen en arbeiders.
De reden van deze fanatieke voetbalsupporters om andere supporters “de pan in te hakken” is bij het gros de “kick” die het in elkaar schoppen van iemand geeft. Die kick komt voort uit het feit dat, door middel van geweld laten merken, ze sterker zijn dan de tegenstander
Hooligans komen daarom ook vaak in aanraking met de rechterlijke macht. Daar worden ze aangeklaagd voor mishandeling, soms zelfs voor (poging tot) doodslag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de rellen in Beverwijk in 1997, waar de ajacied Carlo Picorni de dood vond tijdens hevige rellen tussen Ajax en Feyenoord supporters langs de A10, bij Beverwijk dus.Ze worden in verband gebracht met racisme, de eeuwig durende strijd tegen de allochtonen, maar ook alcohol en drugs gebruik, wat eigenlijk een stereotype beeld schets. Aangezien de meeste hooligans a-politiek zijn en alle uitlatingen een provocatie is ten opzichte van de tegenstander, aldus het uitdagen en afzeiken van de andere club. Wat dus niet per direct op te vatten is voor de dagelijkse uitlatingen van deze mensen.
Niet alleen de supporters van andere clubs zorgen voor agressiviteit in een hooligan omgeving. Zodra de politie zich ermee gaat bemoeien, staan de neuzen ook een kant op. Dit komt vooral omdat de politie de hooligans tijdens grote evenementen weinig ruimte geeft om ook maar iets te doen. Niet anti-tegenstander, maar ook remt de politie de pro-eigen club acties. Dit is wat de hooligans aan spoort tot vernielingen. Zo meldt bijvoorbeeld het NRC dat de politie op 9 mei 2006 de mobiele eenheid (ME) in moest zetten om Ajax fans van het Leidseplein te doen vertrekken. Deze fans stonden slechts te wachten op uitleg van voorzitter John Jaakke, naar aanleiding van het ontslaan van de toen nog trainer en coach van Ajax, Danny Blind. Toen de ME geweld ging gebruiken om de fans weg te drijven, kwamen enkele mensen van de harde kern in opstand tegen de politie. Deze agressiviteit van enkele mensen sloeg over op veel meer fans. Dit leidde tot vernieling van de binnenstad. 9 mei 2006
Het verschil tussen de jaren 80 en 90 en nu is dat de politie beter voorbereid is, en het rustiger kan houden door trein en bus combi regelingen. Dit houdt in dat supporters naar een uitwedstrijd kunnen, door bij het eigen stadion op de bus of trein te stappen en zonder te stoppen naar het uitstadion rijden. Wanneer ze gearriveerd zijn, voorkomen bijvoorbeeld drankhekken ME te paard, ME met honden of gewone politie ervoor dat de fans van de twee partijen niet bij elkaar kunnen komen.
Het is dus tegenwoordig goed geregeld met de voorzorgsmaatregelen en de laatste Nederlandse voetbalrel is toch al weer een hele tijd geleden. Natuurlijk zal er altijd opschudding blijven tussen supporters van verschillende clubs, maar hooligans kan je niet uitroeien, zolang een mens een eigen mening heeft zullen ze er blijven, en dat is misschien maar goed ook. Graag of niet ze maken deel uit van ons leven. Daarbij zorgen zij ook voor de sfeer in een stadion, ja ook positieve sfeer. Stel je een vol stadion zonder sfeer voor, dan kunnen we net zo goed thuis achter de buis gaan zitten. Hooligans, of fanatieke voetbalsupporters, doen toch ook nog iets goed.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.