Chocolade

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas vwo | 516 woorden
  • 13 februari 2004
  • 47 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
47 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
De waarheid over chocolade

Gedacht wordt dat chocolade cariës, acné, migraine, levercrisissen en een te hoog cholesterolgehalte veroorzaakt en je er nog dik van wordt ook. Genoeg reden voor veel mensen om geen chocolade te eten, of om, als ze dit toch doen, zich schuldig te voelen. Maar is dat schuldgevoel wel terecht, of zijn deze onaangename gevolgen van het eten van chocolade slechts fabels?
Goed nieuws: de nadelen van chocolade zijn inderdaad voor een groot deel níet waar. Om te beginnen zitten in cacao alleen onverzadigde vetzuren, waardoor het cholesterolgehalte niet omhoog gaat. In tegendeel: de bloedplaatjesklontering wordt verminderd. Ook blijkt chocolade niet de oorzaak te zijn van levercrisissen, acné en migraine (uitzonderingen voorbehouden). Verder is uit onderzoek gebleken dat een regelmatige en beperkte consumptie van chocolade geen gewichtstoename bevordert, mits de consumptie opgenomen is in het voedingspatroon. Als laatste de onthulling die U waarschijnlijk nog het meest verbaast: chocolade veroorzaakt géén cariës. Net als andere voedingsmiddelen kan het er alleen voor zorgen dat ‘gaatjes’ groter worden. De oorzaak van het ontstaan van gaatjes in het glazuur ligt volgens wetenschappers niet in het eten van bepaalde voeding.
Nu het misverstand over de slechte eigenschappen van chocolade uit de wereld geholpen is, kan er gekeken worden naar de goede eigenschappen van de smakelijke bruine massa. Want die blijken er in groten getale te zijn.

Chocolade bevat namelijk tryptofaan, fenylethylamine, anandamide, n-acylethanolamine, cafeïne en theobromine. Stoffen die U waarschijnlijk niet zoveel zeggen, maar die vaak een zeer aangename uitwerking hebben.
Zo zorgt tryptofaan voor de aanmaak van serotonine, een stof die een grote rol speelt bij stemmingsgedragingen, geheugen, eetlust, slaap, pijngewaarwording en seksuele lust. Serotonine zou een gelukkig gevoel oproepen.
Fenylethylamine is een stimulerende stof die het lichaam oppept en anandamide geeft hetzelfde effect, zij het in lichtere vorm, als marihuana en hasj. Door de n-acylethanolamine wordt het effect van de anandamide versterkt. Cafeïne en theobromine hebben beide een opbeurende en opwekkende rol. Theobromine stimuleert het centrale zenuwstelsel, vergemakkelijkt spierinspanningen en wekt eetlust op. Het welbekende cafeïne verhoogt de weerstand tegen vermoeidheid, verbetert de intellectuele prestaties en verhoogt de waakzaamheid.
De meest bekende stof die door het eten van chocolade door de hersenen wordt aangemaakt is endorfine. De combinatie van de stimulerende stoffen en de suiker zorgt ervoor dat de neurotransmitters in de hersenen regelen dat die endorfine wordt geproduceerd. Endorfine wordt omschreven als een stof die ‘een euforisch gevoel teweeg brengt’, ‘op morfine lijkt en een pijnstellende werking heeft’, ‘ook ontstaat als je verliefd bent’, ‘mensen een gevoel van veiligheid, peis en vree geeft’ en ‘ervoor zorgt dat je je vrolijker voelt en de wereld een stuk zonniger lijkt’.
Na al deze verklaringen blijft er van het idee dat chocolade alleen maar slecht voor je is nog maar weinig over. Misschien hebben veel mensen dit, onbewust, altijd al geweten. Dit verklaart dan ook dat er in ons land in 2002 1,2 miljard euro aan chocolade is uitgegeven. Dit is zo’n elf kilo per persoon!
Als slot geef ik een geheel onwetenschappelijke reden voor het eten van chocolade: het is gewoon lekker!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.