ADVERTENTIE
Raad jij de studie?

Waarschijnlijk heb je al wat studies op het oog. Maar heb je echt alle studies overwogen? Grote kans dat je wat toffe opleidingen over het hoofd ziet. In deze video gaan Lauren, Lin & Marit raden welke studie wij zoeken! Misschien is dit ook wel wat voor jou?


Meer info

Noodhulp zonder grenzen
Tegenwoordig zijn er honderden goede doelen die zich met verschillende problemen bezig houden. Een paar voorbeelden zijn mensenrechten, kinderen met een levensbedreigende ziekte, uitstervende diersoorten, vervuiling van zeeën en rivieren, mishandeling van kinderen, ontbossing van tropisch regenwoud of kindsoldaten in oorlogsgebieden. Onze kennis over goede doelen is vaak erg oppervlakkig; we weten er niet veel over. Als deze kennis naar een hoger niveau gebracht zou worden, zou dit ons misschien eerder over de streep trekken om dit goede doel te steunen. In dit artikel behandelen we de organisatie Artsen zonder Grenzen. Hoe is het goede doel ontstaan. Welke projecten hebben ze met succes volbracht? Wat zijn de toekomstplannen? Goede doelen zijn complexe ‘bedrijven’, grotendeels afhankelijk van vrijwilligers en gulle giften. In dit bericht krijgt u een betere visie  van Artsen zonder Grenzen en haar succesvolle projecten.


Médecins Sans Frontières
Artsen zonder Grenzen is een organisatie die is opgericht door Max Reclamier en Bernard Kouchner. Tijdens de burgeroorlog in Nigeria (1971) waar de regio Biafra onafhankelijk wilde worden, werkten de Fransmannen bij het Rode Kruis. De Nigeriaanse regering verbood het Rode Kruis hulp te geven aan de bewoners van Biafra. Er waren ondertussen veel slachtoffers gevallen en er heerste honger. Kouchner en Reclamier besloten hun eigen goede doel te stichten met eigen regels zodat ook het onderdrukte volk de hulp kan krijgen die ze nodig hebben. In 1984 werd Artsen zonder Grenzen Nederland opgericht. Hun eerste vrijwilliger werd in de herfst naar Tjaad gestuurd.
Werkwijze

In tijden van oorlog, (natuur)rampen of epidemieën zijn er veel vormen van hulp nodig. Vaak zijn ziekenhuizen niet in de buurt van het rampgebied of zijn de niet meer toegankelijk. Daarom bouwt Artsen zonder Grenzen haar eigen hulpposten. Hier wordt medicijnen en vaccins  uitgedeeld om verdere epidemieën te voorkomen. Ook zorgt de organisatie voor voldoende hoeveelheid schoon drinkwater. Als er geen waterpomp in de buurt is, legt men deze aan. Snelheid is bij rampen cruciaal: binnen 48 uur zijn de hulpverleners in het rampgebied. Artsen zonder Grenzen is een onpartijdige organisatie. Er wordt niet gekeken aan welke kant een groep staat. Het doel is om levens te redden, ongeacht huidskleur, politieke overtuiging of geloof.
Niet alleen artsen werken bij dit goede doel. Er is veel specifieke hulp nodig en die moet gegeven worden. Daarom gaan er ook bijvoorbeeld chirurgen, vroedvrouwen,  voedingsdeskundigen, psychologen en onderzoekers mee. Gedurende het project krijgen de artsen hulp van lokale verpleegkundigen, vertalers, dokters en bewakers. Zij weten goed wat er in het gebied aan de hand is. De uitgezonden mensen krijgen een cursus waar ze leren hoe de situatie in het desbetreffende land eraan toe is. Er kunnen gevaarlijke situatie optreden: kennis wat je dan moet doen, is vereist.


Financiën

Artsen zonder Grenzen kan de hulpdiensten die ze geeft, financieren uit de giften van de donateurs en van donaties van evenementen. Ook de Nationale Postcodeloterij geeft geld aan goede doelen; ook aan Artsen zonder Grenzen. Tenslotte krijgt de organisatie geld van noodfondsen van de Europese Unie of de nationale overheden. Echter geeft de Nederlandse overheid geen subsidie aan Artsen zonder Grenzen.
Hier een aantal geldbedragen en de acties doe ermee verricht kunnen worden


-          €5,- is goed voor 350.000 liter schoondrinkwater waar 20 duizend mensen per dag van kunnen leven;
-          €10,- voor een malariakuur voor 5 personen;
-          €100,- kunnen 10 baby’s veilig ter wereld komen;
-           300,- kunnen duizend mensen 3 maanden lang medische hulp krijgen.
Artsen zonder Grenzen probeert zo veel mogelijk geld te besteden aan noodhulp. Dit zijn de gegevens van wat er gebeurd met elke euro (gegevens komen uit 2010) €0,84 direct naar noodhulp; €0,07 naar coördinatie en ondersteuning van de projecten; €0,02 naar voorlichting en bewustmaking; €0,04 naar kosten voor fondsenwerving; €0,03 naar beheer en administratie.

Projecten

Artsen zonder Grenzen heeft op heel veel verschillende plekken in de wereld mensen in nood geholpen. Hun grootste project vestigt zich in de provincie Darfur in Sudan. Sinds 2003 is de situatie tussen de groepen grimmig. Ook in Haiti heeft Artsen zonder Grenzen hulp geboden. Tijdens de aardbeving van januari 2010 waar duizenden mensen in een klap alles kwijt raakten, was hulp hard nodig. Pakistan heeft ook hulp gekregen na de overstroming van de Indus in augustus 2010. Er was groot voedsel tekort omdat alles onder water lag. Daarbij was er ook geen schoon drink water. Artsen zonder Grenzen heeft haar uiterste best gedaan de getroffen Pakistanen te helpen.
Artsen zonder Grenzen blijft ook in het rampgebied als de publiciteit van media afneemt. De organisatie vertrekt als de situatie verbeterd maar de lokale hulpverleners waarmee ze samenwerken blijven wel.
Artsen zonder Grenzen is dus een goed doel dat we niet meer kunnen missen in tijden van nood. Haar neutrale visie is de beste manier om een getroffen gebied efficiënt en zorgvuldig te helpen.

Bronnen:
Artsen zonder Grenzen
http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/geschiedenis.aspx
http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/ons-werk/activiteiten.aspx
http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/dossiers/overig/top-10-humanitaire-crises.aspx
http://jaarverslag.artsenzondergrenzen.nl/
Bezocht op 20 mei 2011
[1] Bron: http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/jeugd/werkstuk-of-spreekbeurt.aspx onder het kopje ‘Mensen helpen’
[2] Bron: http://www.artsenzondergrenzen.nl/over-ons/jaarverslag-2010/vragen-over-financi%C3%ABn.aspx

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

mooi werkstuk ik zal er zeker dingen van kunnen gebruiken !

5 jaar geleden