Alternatieve energiebronnen

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 4e klas havo | 587 woorden
  • 10 april 2004
  • 120 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
120 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Maak jij weleens gebruik van de achteraf betalen-optie bij een webshop?

Voor veel jongeren is het de normaalste zaak van de wereld, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Zo belandde Maura in de schulden: 'Wat begon met achteraf betalen eindigde met een schuld van zo’n 3.000 euro.'

Lees nu het interview
Goede, gezonde elektriciteit

Elektrische energie, een dagelijkse noodzaak in het huishouden, dat niet weg te denken is. Wat zouden we zonder moeten? Maar zoals we weten wordt veel van onze elektrische energie opgewekt in kerncentrales, die ons milieu erg vervuild.
Maar er is er ook groene energie. Wat groene energie inhoud en de toekomst van groene energie is lees je nu.

Groene energie is geheel milieu vriendelijk. Er worden geen schadelijke stoffen gevormd. Groene energie wordt opgewekt met behulp van de natuur. Dit kan gebeuren op ongeveer vier verschillende manieren.

Een van de manieren waardoor groene energie gewonnen wordt is wind. Dit soort energie opwekking is te vergelijken met een fietsdynamo. De wind waait langs de rotorbladen van een windmolen. De rotorbladen die vastzitten aan een as worden hierdoor in beweging gezet. De as laat een tandwiel draaien, die op zijn beurt weer een soort dynamo aanvoert.
Een andere manier is opwekking door water. Als water in beweging is, komt er veel bewegingsenergie vrij. Een watertribune kan bewegingsenergie omzetten in elektrische energie door middel van een waterrad. De as van het waterrad aangesloten op een dynamo. De dynamo zet de bewegingsenergie weer om in elektriciteit. Hetzelfde principe als een fietsdynamo.
Nog een andere manier om groene energie op te wekken is door zonnepanelen neer te zetten. Zonnepanelen vangen het licht van de zon op en zetten dit om in elektriciteit. Zonne-energie is nog in ontwikkeling. Deze methode wordt niet veel gebruikt omdat het nog erg duur is.
De laatste manier om groene energie te produceren is biomassa. Biomassa is een verzamelnaam voor biologisch materiaal dat kan helpen om elektriciteit op te wekken. Biomassa bestaat ondermeer uit snoeihout, houtafval uit de houtindustrie en agrarisch restafval.

Groene energie is veel beter voor de aarde omdat er geen fossiele brandstoffen bij verbrandt worden of vrij komen. Er ontstaat dus ook geen CO2 in de atmosfeer door verbranding van fossiele brandstoffen. Dit is beter voor het broeikaseffect. Het broeikaseffect houdt in dat de aarde snel verwarmd wordt en als gevolg dat de polen gaan smelten. Dat heeft weer als gevolg dat de zeespiegel stijgt. Omdat er bij groene energie geen CO2 wordt geproduceerd, Wordt het milieu niet vervuild en blijft de natuur en de aarde een stuk langer schoon.
Groene energie heeft dus voordelen. Het is even duur dan kernstroom, je hebt geen milieuvervuiling en de machines waarmee groene energie wordt opgewekt vormen geen gevaar voor de samenleving. Kerncentrales wel. Kijk naar Rusland waar een poos geleden een kerncentrale is ontploft. De gevolgen ervan zijn nog steeds te zien. Verder ontstaat er geen chemisch afval, wat bij kerncentrales wel het geval is. En wat heb je liever voor het huis staan; een geluidsloze windmolen of een gevaarlijke luidruchtige kerncentrale? Groene stroom is onuitputtelijk omdat krachten van de natuur altijd blijven bestaan. De fossiele brandstoffen raken op den duur wel op.


De toekomst van groene energie ziet er goed uit. Er worden al grote kerncentrales gesloten en daar wordt op den duur groene energie gewonnen. Over twintig jaar zal een kwart van de kerncentrales in Europa gesloten moeten zijn. De belangrijkste reden hiervoor is het broeikaseffect. Als alle kerncentrales gesloten zouden worden scheelt dit aanzienlijk wat het broeikaseffect betreft.

De mensheid is druk bezig om het milieu te bewaren. Een grote stap hiervan is het sluiten van kerncentrales dat sinds kort gebeurd. Kerncentrales zullen worden vervangen door windmolens, zonnepanelen, biomassaverwerking en waterradtribunes. Bij het verwekken van groene energie komen geen fossiele brandstoffen vrij. Groene energie is dus erg goed voor het milieu.

REACTIES

M.

M.

ik moest een uiteenzetting hebben voor nederlands van 600 woorden dus deze kwam wel van pas :)

19 jaar geleden

A.

A.

hoi,

ik vond dit een hele goeie uiteenzetting

ik zou graag weten of je meer hebt van deze soort uiteenzettingen of werkstukken

19 jaar geleden

C.

C.

HEB IK VEEL AAN GEHAD EN HET HEEFT VEEL INFORMATIE DANK JE DAARVOOR

KUS CHAM

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.