Gentherapie

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Uiteenzetting door een scholier
  • 5e klas vwo | 494 woorden
  • 17 maart 2010
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
11 keer beoordeeld

Gentherapie

Is gentherapie goed te verwezenlijken?


Gentherapie biedt in theorie veel verschillende mogelijkheden, maar of dit in de praktijk ook zo is weten we nog niet. Voorbeelden:
- Een ‘’gezond’’ gen toebrengen in het DNA.
- Extra genen toevoegen die werken als een medicijn. (Bijv. genen die ervoor zorgen dat bepaalde enzymen worden gemaakt)
- Een mogelijke vorm van gentherapie is het gebruik van Conditioneel Replicerende Adenovirussen. Deze virussen zijn gemuteerd zodat zij zich specifiek vermeerderen in tumorcellen, en niet in gezonde cellen. Deze vermeerdering leidt uiteindelijk tot celdood waarbij circa 1000 nieuwe virussen vrijkomen, die naburig gelegen (tumor) cellen kunnen infecteren. Experimenten met kankerpatiënten hebben laten zien dat dit een relatief veilige behandelingsoptie is.


Er zijn dus veel opties die gentherapie bied, en er wordt veel onderzoek gedaan. Sommige succesvol en andere minder succesvol. Maar zolang we blijven onderzoeken leren we meer en kunnen we in de toekomst goede oplossingen vinden die veel mensen kunnen helpen.

Kost gentherapie niet te veel geld? Zijn andere oplossingen niet goedkoper?

Het geld dat benodigd is voor de onderzoeken komt vooral van goede doelen. Dus het verschilt per ziekte hoeveel geld er beschikbaar is voor onderzoek. Er wordt bijvoorbeeld nu veel onderzoek gedaan naar kanker omdat hier veel geld voor beschikbaar is.
Het voordeel van gentherapie is dat deze de oorzaak van de ziekte aanpakt, en niet de symptomen. Veel erfelijke ziektes hebben wel redelijk goede behandelingen, maar deze behandelingsmethoden, zoals medicijnen en diëten, moet je je hele leven lang ‘’volhouden’’. Gentherapie is dus een goede investering op de lange termijn.

Is gentherapie niet een te grote ingreep op de natuur?

Dit is voor iedereen anders, we veranderen wel de natuur zoals het oorspronkelijk is gemaakt, maar in de natuur zelf komt ook verandering van genen voor dmv mutaties en recombinatie. Ook moeten we oppassen dat gentherapie niet voor cosmetische doeleinden wordt gebruikt, zoals het veranderen van uiterlijke kenmerken of het vergroten van de intelligentie door het inbrengen van intelligentiegenen.

Voordelen:

- Het is een goede oplossing op de lange termijn, patiënt hoeft nooit meer medicijnen, bestraling, dieten etc.
- Bij ex vivo gentherapie zijn de omstandigheden in het laboratorium goed te controleren zijn. Hierdoor is de kans groter dat een genoverdracht slaagt.
- Bij ex vivo kunnen in het laboratorium de nieuwe genen gekweekt worden zodat er meer genen ontstaan die kunnen worden gebruikt. Hierdoor ontstaat een grotere kans op succesvolle gentherapie.

Nadelen:
- als patiënt is er de mogelijkheid dat de behandeling niet aanslaat, gentherapie is nog in een onderzoekstadium en nog lang niet alles is bekend.
- Een nadeel van in vivo gentherapie is dat het erg moeilijk is om de genenoverdracht op het juiste doelorgaan te laten plaatsvinden. Dit blijkt vaak erg lastig te zijn. Daarbij blijkt het vaak ook lastig om in het lichaam genoeg cellen het gen te bezorgen om een aandoening te kunnen behandelen.
- Bij ex vivo blijkt het afweersysteem soms de nieuwe genen niet te accepteren.

REACTIES

E.

E.

ik vind het keiii goed

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.