Bij het leren van vocabulary
- Lees de woorden en de zinnen hardop
- Leer niet alle woordjes van een unit in 1 keer, verdeel ze over de weken en dagen
- Gebruik een overhoor programma op de computer zoals Quizlet.com, WRTS.nl of woordjesleren.nl
- Schrijf de Engelse vertalingen op als je jezelf overhoort of wanneer je je laat overhoren!
- Schrijf woorden die je blijft vergeten op een memoblaadje, 1 per blaadje, en plak die ergens waar je het vaak ziet, op je kamerdeur, op de spiegel, op je kast.
- Probeer ezelsbruggetjes te bedenken om beter te onthouden hoe je woorden schrijft. Of bedenk er een afbeelding bij.
Huiswerk maken en herhalen!!!
Steeds in kleine stukjes herhalen wat je hebt geleerd. Dit moet je zelf plannen! Af en toe grotere stukken herhalen. Als je de woorden en de grammaticale structuren van de Units heel vaak ziet, blijft de spelling beter ‘hangen’. Bij het WB zit een CD Rom ( iChecker) en bij het SB de DVD Rom (iTutor) waar je nog extra mee kan oefenen. Ook op de website van Headway staan nog een paar opdrachtjes per Unit.
Maak kartonnen kaartjes met 1 of 2 moeilijke woorden erop (moeilijke spelling of moeilijke vertaling)
Neem dit setje kaartjes overal mee naar toe en bekijk de kaartjes in vrije ogenblikken zoals in de bus, tijdens familiebezoek, in de wachtkamer bij ortho, in de pauze op school etc.) Regelmatig kaartjes vervangen als je een woord kent.
Maak bijvoorbeeld een (luister) schriftje en zet daarin de woorden met dezelfde uitspraak bij elkaar onder een kapstokwoord: een woord waar je de uitspraak goed van kent
Bijvoorbeeld:
- air – bear, tear ( ww scheuren )
- here – hear (ww horen ), tear ( zn traan )
- how – now
- through – who
De woorden komen uit de teksten en de voca’s en eventueel uit de oefeningen van je werkboek. Je moet dus steeds uitkijken naar woorden en klanken die je in dit schriftje kunt zetten.
Bij het lezen van teksten en boeken moet je jezelf steeds afvragen:
- Weet ik over wie of wat het gaat?
- Wat wordt er gedaan en wie doet dat?
- Wanneer en waar speelt het zich af?
- Wat wil de schrijver ermee bereiken?
- Welke woorden ken ik niet (kan ik niet uit de context opmaken)> deze zoek ik op in een woordenboek en schrijf ik in mijn schrift. Zo beklijven deze woorden, breid ik mijn woordenschat uit.
Nuttige, handige websites om bijv. extra grammatica mee te oefenen
- http://www.bastrimbos.com/grammar/grammar_index.htm > onder het kopje Grammar staan bij de verschillende grammatica onderdelen links naar Nederlandse uitleg en extra online oefeningen – op deze site kun je naast grammatica nog meer Engelse oefenstof vinden.
- http://engelsklaslokaal.nl/oefenen-met-grammatica/
- http://leestrainer.nl/Engels/vo/grammatica.htm (ook hier kun je meer onderdelen van Engels oefenen)
- http://www.meestergijs.nl/grammatica/ > hier vind je allerlei extra uitleg en oefeningen die we behandelen in Headway – hij heeft ook allerlei You Tube filmpjes met uitleg gemaakt - neem gerust een kijkje of er iets tussen zit waar je mee kunt oefenen. Ook geeft hij nog extra oefenstof voor vaardigheden en links naar ander websites. Keus genoeg dus!
- http://www.engelsgemist.nl/
Je kunt ook heel eenvoudig het grammaticaonderdeel zoeken via Google
Bijvoorbeeld dmv de volgende zoekterm in te typen: ‘Engelse oefeningen Past Simple’ of voor Engelse websites met oefeningen: ‘English exercises Past Simple’ Zo kun je de meeste onderdelen van grammatica op internet vinden en oefenen. Meestal zijn dit websites waarbij je zelf je antwoord dient in te vullen of te kiezen , met onmiddellijke feedback. Soms wordt je antwoord zelfs nader toegelicht.
Nog een paar laatste sites met overzichten van de belangrijkste tijden en ezelsbruggetjes:
- http://oud.digischool.nl/en/grammar/documents/tijdenuitgebreid.pdf
- http://www.taaltutor.nl/engels/ezelsbruggetjes-voor-engelse-grammatica/
Tenslotte: probeer zoveel mogelijk leeskilometers te maken!
Uit onderzoek blijkt dat leerlingen die veel lezen (Ne, En, Fa en Du) beter kunnen spellen in de desbetreffende taal en beter technisch en begrijpend kunnen lezen.
Ze kunnen zich bovendien beter verplaatsen in andere mensen en hebben meer kennis over de wereld. Het is zelfs aangetoond dat leerlingen die veel lezen succesvoller zijn in het hoger onderwijs dan leerlingen die niet of weinig lezen.
REACTIES
1 seconde geleden