Bovenbouwers gezocht!

Ben je bezig met je studiekeuze en doe je havo of vwo? Doe mee aan dit onderzoek over een Nederlandse universiteit. Vul de vragenlijst in en maak kans op één van de Bol.com bonnen!

Doe mee!

Eindexamen ervaringen en leertips

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Tips door een scholier
  • havo/vwo | 1248 woorden
  • 9 april 2016
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
8 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

beste eindexamenleerlingen,

De examens komen inmiddels erg dichtbij en de stres zal wel flink toenemen. Omdat ik vorig jaar examens heb gedaan en ik vorig jaar niet goed wist hoe ik mij het best kon voorbereiden had ik rond deze tijd ook flink last van stres. In dit artikel zal ik jullie vertellen hoe ik me heb voorbereid op het examen zodat  ik jullie hopelijk een steuntje in de goede richting kan geven. Ik zal per vak langslopen wat ik zo ongeveer heb gedaan, dit gaat dan om de vakken voor het profiel Economie&maatschappij met aardrijkskunde. Ik heb zelf HAVO examen gedaan en scoorde op mijn school tentamens bijna altijd rond de 5, 6 en 7, op mijn examen heb ik ongeveer 2 punt hoger gescoord dan mijn gemiddelde schoolcijfer.

Ik ga in dit artikel in op het HAVO examen dit betekend niet dat je het als vwo'er niet kunt gebruiken maar zullen er wel een aantal verschillen zijn.

Laten we beginnen bij de belangrijkste vakken, je zult er inmiddels wel dood mee zijn gegooid: De zakslaagregeling betreft nederlands, wiskunde en engels. Je mag op deze vakken slechts één 5 halen(samen met je schoolcijfer).

Je nederlands examen bestaat uit 2 delen: de tekst met vragen en argumentatie(nieuw). Het eerste gedeelte van het examen bestaat dus uit een aantal grote teksten met vragen erbij, je kunt op internet heel veel examens maken van voorgaande jaren, dit raad ik dan ook aan. sinds 2015 heeft Nederlands echter een vernieuwd eindexamen waarin een nieuwe soort vraag is toegevoegd, er word namelijk van je verwacht dat je samenvattingen kan beoordelen.

Bij het tweede gedeelte moet je argumentaties uit een tekst halen. Dit kan je oefenen aan de hand van het examen van 2015 maar omdat je alleen het examen van 2015 kan gebruiken om te oefenen met argumentaties raad ik je aan om oefeningen in je nederlands boek te zoeken.

Het vernieuwd examen wordt prima uitgelegd in het volgende filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=h7QgMtxlVMc

Engels wordt door de meeste gezien als een simpel vak, voor mij gelde dat niet. Ik had begin HAVO 5 een grote achterstand wat betreft engels omdat ik in de jaren ervoor nooit goed les heb gehad. Ik heb sinds januari iedere week 1 engelse tekst gemaakt uit de examenbundel die bij mijn vakkenpakket zat. Mocht je moeite hebben met engels raad ik je aan simpelweg veel teksten te maken, je examen zal er immers zo uitzien. Op internet staan heel veel engels examens die je kan oefenen.

Je wiskunde examen bevat een aantal onderwerpen die je simpelweg alle 5 moet begrijpen en kunnen uitwerken. Ik ben zelf één voor één deze onderwerpen langsgegaan. Neem bijvoorbeeld het eerste onderwerp, de normale verdeling. maak eerst de diagnostische toets om te kijken waar je zwakke punten liggen en maak hier vervolgens dan de opgaven uit het boek bij. Ben je hier klaar mee dan zoek je in een examen opdrachten over normale verdeling op en kijk je hoe je het doet. De examenbundels van wiskunde hebben per onderwerp de vragen uit examens gehaald zodat je ze gemakkelijk kan oefenen. Zodra je elk onderwerp heb behandeld is het belangrijk dat je veel examens oefent omdat je zo ook went aan algemene rekenvaardigheid en dergelijke.

Ik kwam net een link tegen die ik persoonlijk nuttig zou hebben gevonden over veel gemaakte fouten in de wiskunde examens.

https://www.youtube.com/watch?v=pw_Omo65yVE

Geschiedenis vond ik persoonlijk erg goed te leren, leer je veel heb je bijna altijd een voldoende. het geschiedenis examen bestaat uit de kenmerkende aspecten en drie specefieke onderwerpen: de republiek Nederland, wereldoorlogen en de koude oorlog. Zorg dat je van de drie specefieke onderwerpen alles hebt gelezen en alle vragen hebt gemaakt, die moet je gewoon goed kennen. Ik zelf heb geschiedenis geleerd met filmpjes op youtube, je hebt waarschijnlijk niet de tijd en de motivatie/concentratie om 100 filmpjes te gaan kijken dus kies de onderwerpen uit die je moeilijk of lastig vind en ga daar de filmpjes van kijken. Kijk van specefieke onderwerpen wel gewoon alle filmpjes, dat is de moeite wel waard. Een aantal youtube account die ik heb gebruikt zijn: ZAG-geschiedenis(uitgebreid), Mijnexamentrainer, JoostvanOort en Rogier Spanjers.

De goudentip ik mee kan geven voor je geschiedenis examen, leer alle 49 kenmerkende aspecten uit je hoofd, schrijf ze helemaal aan het begin van je examen allemaal op een a'4tje zodat je ze tijdens je examen gewoon simpel kunt aflezen. Dit heeft mij echt een goed cijfer opgeleverd.

Aardijkskunde had een ik een samenvatting van gekocht wat ik best handig vond, heb je alle stof makkelijk bij elkaar staan maar zonder kan ook gewoon. Ook voor aadrijkskunde is het nuttig om filmpjes te kijken over onderwerpen die je lastig vind. Voor aardrijkskunde heb ik vooral opdrachten gemaakt en oud examens gemaakt. Heb het altijd een makkelijk vak gevonden dus niet veel aandacht aan besteed.

Economie daarentegen vond ik wel lastig en heb hier dan ook veel voor gedaan. Met economie begint het allemaal met de begrippen kennen, of je slecht bent in economie maakt in dit geval niet uit ken de begrippen anders kom je de helft van de opdrachten al niet door. Snap waarom een valuta meer waard wordt en wanneer dit gebeurd. Begrijp de tabel met de lijnen constante kosten, variabele kosten, totale winst etc. ik kan je nu al meegeven die komt voorbij. Bij veel vraag naar bijvoorbeeld een product zal het product meer waard worden. bij meer vraag naar bijvoorbeeld werknemers zal de loon van de werknemers stijgen, dit werkt ook zo de andere kant op. Dus bij de krediet crisis onstaat er door werkloosheid een aanbod overschot aan werknemers en zullen de lonen dalen.

Bij economie is het erg belangrijk dat je begint bij de basis en die ook daadwerkelijk begrijpt. voor de onderwerpen die je moeilijk vind kan je filmpjes kijken op youtube, bijvoorbeeld een uitleg over de stijging of daling van de waarde van een valuta. Wanneer je veel examens oefent zal vanzelf het kwartje vallen bij economie.

Dan houden we als laatst nog Managment en Organisatie over. Ook hier moet je de basis echt begrijpen. Als jij niet weet of een lening aan de debet of credit kant hoort zul je het heel zwaar krijgen als je een liquditeit berekening moet doen. Je M en O examen is alleen erg onvoorspelbaar, ik heb namelijk mijn hele examen geen balans gezien. De enigste manier om goed te wennen aan de examenstof is dus veel examens maken. Steek je aandacht in de formules kennen en begrijpen, die ga je terug zien en zijn één van de weinige dingen die je kan voorbereiden. De theorie van M en O valt te verwaarlozen.

Ik wens je veel succes met de voorbereiding en met de examens zelf. Stres niet teveel maar wat gezonde stres kan je scherp houden. Ik hoop dat mijn ervaringen en tips je goed op weg hebben geholpen. Ik ben in dit artikel niet super diep op een vak in gegaan dus als je nog vragen hebt over iets specefieks dan hoor ik het wel. Onthou wel dat ieder persoon een andere bepaalde hoeveelheid moet leren voor een voldoend, wat ik hier beschreven heb is vrij globaal en was ruim voldoende voor mij dat wil niet per definitie zeggen dat dit voldoende is voor jou.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.