Wim Sonneveld

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 942 woorden
  • 10 april 2002
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
15 keer beoordeeld

ALGEMENE GEGEVENS: Titel: Sonneveld de musical. Gezelschap: speciaal gezelschap met Jos Brink en orkest onder leiding van Henk Bokkinga. Regisseur: Horst Menzel. Decor: Jan Aarntsen
Hoofdrolspelers: Jos Brink, Gerrie van der Klei, Frans Mulder en Herman Boerman. Plaats: Schouwburg Venray. Datum: 22-02-2002. PLOT: De musical ging over het leven van Wim Sonneveld vanaf 1935 tot aan zijn dood in 1974. In deze musical komen zijn hoogte- en dieptepunten aan bod. Niet alleen op het podium, maar ook daar buiten. En ook de relatie met zijn beste vrienden: Huub Janssen, Friso Wiegersma en Conny Stuart. Er werd gezongen over Wim Sonneveld en er werden cabaretstukken van hem gespeeld. Er vonden conflicten plaats tussen Wim Sonneveld en de hierboven genoemde drie namen. HET TONEELBEELD: De musical vond in de schouwburg te Venray plaats. De zaal was goed gevuld. Ik zat helemaal op de laatste rij op het balkon. Omdat het zo vol was, was de stemming wel goed, omdat er veel gelachen werd. Mijn plaats op zich vond ik niet zo goed, omdat ik recht op het podium kon kijken en zo de spelers niet goed van voren kon zien. Er was op het podium een decor neergezet. Het was een trap die naar een bovenverdieping leidde. De spelers konden die trap ook echt oplopen. Zo ontstonden er dus twee verdiepingen. Als kleding werd gewoon de kleding gebruikt die men in die tijd ook aanhad. Zo kent iedereen Wim Sonneveld van zijn zwarte pak met witte bloes en een zwart vlinderdasje. Ook het orkest kon je een beetje zien. Zij zaten onder de verhoging achter een verzwart gaas.
MUZIEK EN GELUIDSEFFECTEN: De voorstelling bestond natuurlijk voor het grootse gedeelte uit muziek en zang. Er was dus voornamelijk zang met ondersteuning van het orkest, maar er werd ook enkele keer a capella gezongen. De muziek speelde dus een belangrijke rol in het geheel va de musical. Het zingen zelf klonk redelijk zuiver. Het was voornamelijk sfeermuziek, maar soms werd er ook serieus gezongen. De muziek geeft het leven van Wim Sonneveld weer. Er werden ook wel enkele geluidseffecten gebruikt. Bijvoorbeeld toen Wim Sonneveld in zijn ziekenbed lag na zijn hartaanval. Toen werd de stem van een radiopresentator gebruikt. De muziek en de geluidseffecten pasten goed bij de voorstelling, omdat de muziek gewoon heel goed bij de persoon Wim Sonneveld pastte. PERSONAGES: Wim Sonneveld: Wim Sonneveld was natuurlijk de centrale persoon in deze musical. Hij was veelal een grappig en ambitieus persoon, maar ook zijn gevoelens kwamen naar voren. Bijvoorbeeld zijn homoseksualiteit en zijn verdriet. Er waren conflicten met Friso, Huub en Conny. Conny Stewart: Zij was artistiek getrouwd met Wim Sonneveld. Hun relatie op het podium en achter de schermen was heel hecht. Zij was een vrouw die haar emoties niet liet kennen en alles voor Wim Sonneveld regelde. Huub Janssen: Hij was de eerste vriend van Wim Sonneveld. Hij speelde in hele belangrijke rol achter de schermen. Hij was iemand waar Wim Sonneveld altijd op kon steunen en op kon rekenen. Het was voor Huub Janssen niet altijd even gemakkelijk om met de successen van Sonneveld mee te gaan, maar hij had het er wel voor over. Friso Wiegersma: Hij schreef de meest beroemde nummers voor Wim Sonneveld. Hij was kunstenaar en leerde Sonneveld kijken en beleven. Ook hij speelde net als de andere twee een hele belangrijke rol in het leven van Wim Sonneveld. THEMATIEK EN INTERPRETATIE: De belangrijkste thema’s waren denk ik humor, liefde, verdriet, geluk en natuurlijk muziek. Het hele stuk was eigenlijk opgebouwd uit deze vier thema’s. Zo kwamen er stukken cabaret in voor en ook stukken waar de liefde tussen Wim Sonneveld en Huub Janssen aan bod kwam. Ik denk dat er een goede afwisseling was tussen serieuze stukken, humoristische stukken en de muziek die daarbij een rol speelde. Door die balans bleef de aandacht goed op de musical gevestigd. De regisseur heeft geen eigen visie op het stuk losgelaten, maar heeft juist de levensloop van Wim Sonneveld zo nauwkeurig mogelijk willen weergeven. Het thema staat voor mij eigenlijk ver weg, omdat ik nooit direct met Wim Sonneveld te maken heb gehad. Hierdoor wist ik nog niet zo veel van hem.
BOEIENDE WERKING: Het boeiende aan deze voorstelling was dat ik een indruk kreeg hoe het leven van Wim Sonneveld was verlopen. Van tevoren wist ik hier nog niet zo veel van, maar na de voorstelling had ik hier een veel betere kijk op. Ik denk dat de muziek en de dialogen hier een hele belangrijke rol bij hebben gespeeld om mij een betere visie op het leven van Wim Sonneveld te geven. STRUCTUUR: In het toneelstukken waren er wel enkele wisselingen van tijd en plaats. Ik denk hierbij aan het begin van de musical waar Wim Sonneveld in het ziekenhuis is beland wegens een hartaanval. Vanuit dit punt wordt het hele leven van Wim Sonneveld weergegeven en toen dit gebeurt was kwam je weer in het ziekenhuis terecht. Er waren wisselingen van plaats tussen het theater en het theater achter de schermen, tussen zijn privé-omgeving en het ziekenhuis. RECENSIE: De voorstelling in zijn geheel was beter dan ik verwacht had. Ik had van tevoren gedacht aan saaie muziek en saaie dialogen, maar dit was absoluut niet het geval. Ik vond de muziek heel erg meevallen en eigenlijk best wel vrolijk. Ook de dialogen waar goed te beluisteren en de stukjes cabaret waren toch wel heel grappig. Ik denk dus ook dat der regisseur een hele goede mix heeft gemaakt tussen muziek, humor en dialogen. Ik zou Sonneveld De Musical willen omschrijven als een gezellig en grappige musical, waar je best een avondje voor uit mag trekken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.