Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Who Cares?

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 607 woorden
  • 10 juni 2002
  • 2 keer beoordeeld
Cijfer 6
2 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
1. Naam van het stuk: Who Cares? Naam van het gezelschap: Formaat
Naam van de regisseur: Luc Overbeeck
Namen van de hoofdrolspelers: Joanne, Saïd, Peter, Sara
Plaats en datum van de voorstelling: de aula van het VLC in Leiden op 15-12-2001 * Samenvatting: Vier gasten (2` , 2a ) worden uitgenodigd voor een love-programma, waar ze hun partner kiezen. Even later laat de presentatrice aan de hand van foto’s zien hoe het met de koppels gaat. Er zijn relatieproblemen en de kijker moet die zien op te lossen. Een echt discussietheater, dus. De kijker bepaalt, door zelf mee te acteren in de rol van een bepaald persoon, hoe het stuk afloopt. Er is hier sprake van meerdere relatieconflicten, die de kijker zelf moet oplossen. * Zoals ik al eerder had geschreven, vond deze voorstelling plaats
in de aula van het VLC in Leiden. Het publiek zat op die verhoging en de voorstelling speelde zich af op de laagste plek in temidden van het publiek. Het publiek zat er dus als het ware omheen. Dit heeft het effect dat het publiek er erg bij betrokken lijkt, doordat ze zo dichtbij het toneelgebeuren zitten. Het decor: Op de voorgrond

werden alle
scènes gespeeld. De belichting was goed. Er waren weinig attributen gebruikt. De enige attributen waren: een tafel, 8 stoelen, een paar tasjes, een bordspelletje, een (schilders)ezel voor foto’s en tenslotte het huizencomplex wat ik op de tekening hierboven heb laten zien. De kostuums waren gewoon hedendaagse kleding. Ze hebben ook een symbolische betekenis, omdat ze de hedendaagse tijd vertegenwoordigen. Het toneelbeeld is zeer medebepalend voor de thematiek van de voorstelling. * Er werd gebruik gemaakt van muziek waarop gedanst werd. Ze ondersteunden de handelingen van de acteurs. Ze spelen een overheersende rol. * De belangrijkste personages waren: Joanne,Saïd,peter en Sara. * Joanne: een pittige kickbockster, die weet wat ze wil. * Saïd: een net opgevoede Turkse jongen. * Peter: een aardige, soms wat egoïstische jongen. * Sara: een zorgzame moeder. * Joanne en Saïd hebben een relatie. Ze krijgen ruzie met elkaar over de regels van de Islam. * Peter en Sara hebben ook een relatie. Zij krijgen ruzie over wie wat in het huishouden doet en wie de verantwoordelijkheid van het verzorgen van de baby op zich neemt. * Ik kan me het beste identificeren met Sara, omdat ik me daar zelf in herken. * De personages zijn over het algemeen best gewone mensen. * Het belangrijkste thema voor mij was die relatieruzie die Saïd en Saïd en Joanne hadden. Saïd is Turks opgevoed en leeft volgens de regels van de Islam. Helaas zal Joanne er ook aan moeten geloven. Maar zij pikt die regels niet. Het theatrale middel dat hierbij een rol heeft gespeeld is het veel te korte rokje dat Joanne wilde aantrekken, wat van Saïd niet mocht. * De tableaus die werden gebruikt in de voorstelling boeide mij het meest. Niets vond ik niet boeiend. * Het stuk gaat van het verleden naar de toekomst. Die werden gerealiseerd door de acteurs zelf en de foto’s van hun die tussen de scènes als scène overgang werd gebruikt. 9. De voorstelling als geheel vond ik erg educatief en realistisch, omdat dit vaak in de werkelijkheid gebeurt. Dmv. het de kijker zelf te laten oplossen leert de kijker het hedendaagse probleem op te lossen. De spelers waren goed, ze hebben allemaal een hele goede indruk op me gemaakt. Er werd weinig gebruikgemaakt van theatrale middelen. Ik vond ‘m goed, want: * Het geeft de realiteit weer. * De acteurs beelden dit dan ook goed uit en laten de problemen die ontstaan je zelf oplossen, zodat je er ook zelf uit leert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.