Split

Beoordeling 1.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1217 woorden
  • 19 februari 2000
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 1.7
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Culturele opdracht CKV

3 Het theaterverslag

1- algemene gegevens · De titel van de voorstelling is: “Split” en de auteur is: Pieter van de Waterbeemd. · De naam van het gezelschap van het stuk is “Mini en Maxi” en er speelt nog een gastactrice genaamd Marie Josee Joore in. · De naam van de regisseur is Jos Thie. · De namen van de hoofdrolspelers zijn: Karel de Rooi, Peter de Jong en Marie Josee Joore · De plaats van de voorstelling was Hoorn en de datum was dinsdag 23-11-’99.

2- plot · In het stuk gaat het over twee artiesten die samen voorstellingen geven. Op een gegevenmoment komt er een vrouw die ook voorstellingen gaat geven. Beide mannen worden straal verliefd op de vrouw en ze proberen haar te versieren. Het versieren dat lukt de grootste van de twee (Maxi) het best. Mini is daar niet zo blij mee en er ontstaat een concurrentiestrijd onder Mini en Maxi. Er gebeuren dan allerlei leuken dingen waarbij op een gegevenmoment het meisje overlijd. Ze komt dan terug als geest en de beide mannen proberen haar nog steeds het hof te maken. Er gebeuren dan nog een paar leuke dingen en dan is het verhaal afgelopen. Ze sluiten het stuk op precies dezelfde manier af als ze begonnen waren, ze spelen dan weer een oud en saai paar. · Ja, er is sprake van een onderling conflict, tussen Mini en Maxi, om het meisje dat een rol speelt in het verhaal.

3- het toneelbeeld · De voorstelling vond zich in een soort van een circus plaats. Er is aan een kant publiek maar er wordt gesuggereerd dat er aan de achterkant van het toneel ook nog een publiek zit, namelijk het publiek van de vrouw. Het zorgt ervoor dat er af en toe voor een ander publiek wordt gespeeld. · Het decor veranderd een aantal malen in de voorstelling, in het begin is de achtergrond van bloemetjes behang , dit zorgt voor een aantal grappige momenten omdat de hoofdfiguren ook in bloementjes kostuums zijn gekleed. Het decor veranderd als de vrouw komt in een circus gordijn. Deze gaat telkens als de vrouw een voorstelling gaat geven open. Ze geeft dan ook echt een voorstelling, hierbij maakt ze dan gebruik van een touw waar ze in slingert. Ook buigt ze aan het eind van de voorstelling naar het (zogenaamde)publiek aan de andere kant van het toneel. Het licht blijft gedurende de voorstelling over het algemeen hetzelfde. Alleen als de vrouw een voorstelling gaat geven dan veranderd het licht, de achterkant van het decor wordt dan meer verlicht dan de voorkant. Ook als de spelers druk met een bepaald doel over het toneel bewegen dan worden ze gevolgd door de volgspots. De kostuums die de personen, vooral de mannen, dragen zijn heel betekenend voor de situatie op dat moment op het podium. In het begin dragen ze bloementjes kostuums, dat is als de vrouw er nog niet is. Op het moment dat de vrouw komt gaan ze zich verkleden en doen ze op een gegevenmoment ook een cape om, om te laten zien hoe goed ze wel niet zijn. Het toneelbeeld is dus wel bepalend voor de voorstelling.

4- muziek en geluidseffecten · De muziek die speelt een overheersende rol in het stuk maar iemand die weet wie Mini en Maxi zijn die verwachten dat ook wel. Mini en Maxi die gebruiken het bespelen van de instrumenten om de vrouw te versieren. Ook wordt er gebruikgemaakt van de muziek voor de overgang naar de volgende scene, alleen wordt deze muziek dan niet door Mini en Maxi zelf gespeeld maar door het orkest. Ook speelt zang wel een belangrijke rol, alleen wordt er geen enkel woord gesproken of gezongen.

5- personages · De belangrijkste personages waren Mini, Maxi en de vrouw. Zij waren tevens de enige personages. · Mini: een klein mannetje die vaak onderdrukt wordt door de veel grotere Maxi. Hij wil zelf ook graag eens gezien worden en niet allen met Maxi worden vergeleken. Hij doet veel om bij de vrouw in de smaak te vallen maar het werkt niet echt. Maxi: een grote man en een beetje de tegenpool van Mini. Ook hij wol graag in de smaak vallen bij de vrouw en doet daar ook vrij veel voor. Er ontstaat hierdoor een soort vijandigheid tussen Mini en Maxi waarbij Maxi altijd als betere uit de strijd komt. De vrouw: zij vindt het allemaal wel best maar haar voorkeur gaat ui naar de grote Maxi. Verder kom je in het stuk niet veel over haar aan de weet, · De relatie tussen Mini en Maxi was voor de vrouw kwam goed en vriendschappelijk, daarna veranderde de relatie behoorlijk en komt er zelfs een soort vijandigheid tussen de beide vrienden. De verhouding tussen de mannen en de vrouw is vooral gebaseerd op de verliefdheid van beide mannen, er is dus geen sprake van een duidelijk vriendschappelijk contact. · Je kunt de gegevens in een grote mate uit het verhaal opmaken en ik had een programma van de avond. · Ik heb het meest meegeleefd met Mini omdat deze steeds door Maxi naar de achtergrond werd verwezen. Hij kreeg hierdoor geen kans om echt met de vrouw in contact te komen en een poging te doen om haar te versieren. Ik kon mijzelf het best in Maxi herkennen omdat ik ook vaak moeite heb om iets met iemand te moeten delen of om een ander gelijke kansen te geven, en dat was precies wat Maxi aan het doen was tijdens dit stuk. · Het zijn gewone mensen met als bijzonderheid dat ze in de voorstelling geen woord spreken en al hun emoties uiten · door middel van muziek, zang of doen en laten.

6- thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over · Het belangrijkste thema voor mij in de voorstelling is de humor die erin verwerkt zit, ik denk ook dat entertainment het belangrijkste doel van de voorstelling is. · De grappen die ze gebruikten om de onderlinge strijd weer te geven, het neerzetten van de persoon zoals ze zijn heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Ook heeft het script daar een belangrijke rol gespeeld. · Ik denk niet dat de regisseur er geen eigen visie bij heeft gestopt, het belangrijkste was dat een zo groot mogelijk publiek er zo hard mogelijk om kan lachen en een leuke avond hebben gehand. · Het thema heeft weinig betekenis voor mij, ik ging in de eerst plaats alleen heen om een leuke avond te hebben.

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

6- thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over · Het belangrijkste thema voor mij in de voorstelling is de humor die erin verwerkt zit, ik denk ook dat entertainment het belangrijkste doel van de voorstelling is. · De grappen die ze gebruikten om de onderlinge strijd weer te geven, het neerzetten van de persoon zoals ze zijn heeft daarbij een belangrijke rol gespeeld. Ook heeft het script daar een belangrijke rol gespeeld. · Ik denk niet dat de regisseur er geen eigen visie bij heeft gestopt, het belangrijkste was dat een zo groot mogelijk publiek er zo hard mogelijk om kan lachen en een leuke avond hebben gehand. · Het thema heeft weinig betekenis voor mij, ik ging in de eerst plaats alleen heen om een leuke avond te hebben.

7- boeiende werking · Wat mij boeide in de voorstelling was dat ik bang was om een leuke grap of actie te missen. Het was daardoor vrij moeilijk om mijn aandacht bij de verhaallijn te houden. · De regisseur heeft vooral gezorgd dat de acteurs het leuk brachten en daar is hij in een vrij grote mate in geslaagd.

Dit wil je ook lezen:

8- structuur · De gebeurtenissen werden niet echt snel achter elkaar gepresenteerd, er liepen niet echt bepaalde gebeurtenissen door elkaar heen. De opbouw van het stuk is geleidelijk. Je denkt dat Maxi de vrouw gaat versieren maar net op het moment dat je verwacht dat het gaat gebeuren gaat de vrouw door een ongeval dood. De beide mannen moeten dan weer op nieuw beginnen met het versieren van de geest van de vrouw. Er waren geen wisselingen van tijd in het stuk en ook speelde het hele verhaal zich in dezelfde omgeving af.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.