Jongens gezocht!
We zoeken nog een aantal examenkandidaten die (voor moneys) hun frustraties, verdriet, of blijdschap willen uiten na afloop van de examens. Solliciteer voor 3 maart als eindexamenvlogger!

Meedoen

Soldaat van Oranje

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 893 woorden
  • 4 juli 2014
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
58 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag gaat met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij jou past? Kom in maart proefstuderen aan de VU.

Meer informatie

Op 27 november 2013 ben ik naar de musical Soldaat van Oranje geweest in de TheaterHangaar in Katwijk, welke speciaal is gebouwd voor deze musical. Ik heb ervoor gekozen naar deze musical te gaan omdat ik veel interesse heb in de Tweede Wereldoorlog en ook in de gevolgen die het heeft gehad in de jaren erna. Ik had al veel gehoord van de musical, voornamelijk van bekenden of familieleden die erheen waren geweest, maar ook heb ik dingen op internet erover gelezen. Al met al, de verwachtingen die ik van deze musical had waren hooggespannen! Toen we aan kwamen rijden op het terrein voelde je gelijk de sfeer van de musical, ook als je binnenkomt in het theater zijn er allerlei dingen te zien die te maken hebben met de musical. Mijn eerste indruk van de musical was zeer goed, omdat het allemaal zo echt overkwam. De hoofdrolspeler Eric neemt je van het begin tot aan het eind mee met de spanning die de musical bracht.

In het begin van de musical staan de spelers op het toneel en het spel begon, er was geen doek bij betrokken. De musical speelt zich af in een lijsttoneel theater, wat betekent dat het omhoog loopt: het publiek kijkt over elkaar heen. Het decor is heel realistisch: op het podium staan echte meubelstukken, op een logische plek waardoor het een echte kamer is. Het realistische decor maakt de musical zo echt dat je je heel goed kan inleven in de personages en in de situatie. Ook is er gebruik gemaakt van veel attributen uit die tijd, die de musical tot een prachtig geheel maakte.

Het opvallende aan deze musical is het uniek gecreëerde podium en de spectaculaire effecten. De tribune met alle 1100 theaterstoelen draait rond van decor naar decor, hierdoor heeft iedere scène haar eigen set. Ook is het bijzonder dat deze sets zo levensecht zijn. Zo is er een set met een levensechte zee met strand erbij, waren er bominslagen die levensecht leken en reden er tijdens de musical zelfs motoren over het podium heen. Ook draait de tribune op het einde open naar de landingsbaan waar een echt oorlogsvliegtuig staat en zit je als het ware in de openlucht.

In de musical Soldaat van Oranje beschrijft hoofdpersoon Eric Hazelhoff zijn persoonlijke belevenissen tijdens de bezetting en bevrijding van de Tweede Wereldoorlog. Samen met zijn vrienden van zijn studententijd geniet hij van het leven, tot de oorlog uitbreekt. Voor een ieder beïnvloed dat hun leven. Het is een waargebeurd verhaal over vriendschap en keuzes maken. Ga je vechten voor je vrijheid, of steek je je handen in het vuur voor je vaderland? Wie kun je vertrouwen en wie niet? Erik besloot mee te vechten in de oorlog en voer samen met zeven vrienden naar de Koningin in Engeland. Bij terugkomst regelden ze de zendapparatuur van Nederland naar Engeland. Dit was een zeer moeilijke daad en leverde veel spanning en sensatie op, maar uiteindelijk sloegen ze erin de klus te klaren. Door de Koningin werden ze vlak na de oorlog bekroont tot Soldaat van Oranje.

De speelstijl die overheerste was voornamelijk natuurlijk. De acteurs deden niet te overdreven of dramatisch maar speelden zo natuurlijk mogelijk. Sommige reacties op gebeurtenissen leken misschien wel een beetje dramatisch, maar dit was omdat het gene wat gebeurde van zichzelf al heel heftig was en vroeg dus om heftige reacties.

In de musical richtten de spelers zich geen enkele keer tot het publiek. Ze waren echt bezig met een verhaal te vertellen aan de toeschouwers en doorbraken hierbij geen enkele keer de illusie dat wat zich op het toneel afspeelde echt was. De spelers bleven volledig in hun eigen rol waardoor je je goed kon inleven.

De motivatie van de makers van Soldaat van Oranje was om het zo realistisch mogelijk

neer te zetten, en dit is naar mijn mening zeker gelukt! Mijn mening over deze musical is dat het heel goed is neergezet. Ik kon me inleven in hoe de sfeer was voor, tijdens en na de oorlog en hoe de studenten hiermee omgingen. De rol die Eric op zich nam als Engelandvaarder en de risico’s die hij hierbij nam maakte het stuk in zijn geheel heel spannend en meeslepend, maar vooral begrijpelijk hoe men in tijden van oorlog zo snel kan veranderen en zich aanpassen aan de omstandigheden. De mening van het publiek en de media is over het algemeen ook zeer positief. Het is een van de langst draaiende musicals in Nederland, er zijn al heel veel mensen geweest en de musical is zelfs al verschillende keren verlengd omdat de vraag van het publiek om deze prachtige voorstelling te aanschouwen maar bleef komen.

De musical Soldaat van Oranje heeft zeker aan mijn verwachtingen voldaan. Ik kon me goed verplaatsen in de personages en het was spannend en leuk om naar de kijken.

Wat ik mooi vond aan de musical was dat het niet alleen amuserend was, maar ook het feit dat de spelers en de regisseur je daadwerkelijk een verhaal wilden vertellen was mooi. Ook heeft de musical me aan het denken gezet. Het heeft me doen realiseren dat leven in een vrije wereld niet zomaar iets is. Vrijheid in het algemeen is een van de belangrijkste dingen in een mensenleven, het is iets waar je zuinig mee om zal moeten gaan.

REACTIES

S.

S.

Dankje voor je ckv verslag.
Die had ik nodig want ik was alles vergeten van de musical.
MVG SoldeetVenOrenje

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.