Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Romeo + Juliet (1995)

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1437 woorden
  • 18 mei 2003
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
19 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Als tweede culturele activiteit ben ik op woensdag 27 november naar de voorstelling Romeo en Julia geweest in de Harmonie in Leeuwarden. Het is niet precies te zeggen wat het nou was want het was toneel zang en dans, maar het was ook weer geen musical.
Ik zal er een verslag van maken zoals het bij theater algemeen beschreven staat.

Algemene gegevens


Het stuk heette Romeo en Julia en werd opgevoerd door een aantal jongeren ze noemden zichzelf de wetten van Kempler. Het stuk is natuurlijk van Shakespeare maar er was heel wat aan veranderd zodat het meer op de moderne vorm leek. Het leek vrij veel op de film Romeo en Juliet.
De namen van de hoofdrolspelers waren Romeo, Julia, Mercutio(vriend van Romeo), Paris(de verloofde van Julia), de voedster van Julia, haar vader en de vriendin van Mercutio.

De voorstelling werd gegeven op woensdag 27 december in de Harmonie in Leeuwarden. In de FIB zaal om half negen.

Plot


Het speelt zich allemaal af in de stad Verona die al jaren verscheurd wordt door de ruzie tussen de twee familie’s Capulleti en Montecchi. Romeo hoort bij de Capulleti’s en Julia bij de Montecchi’s. Romeo hoort van een feest bij de Montecchi’s en besluit er om met zijn vriend Mercutio en de vriendin van Mercutio heen te gaan. Daar aangekomen ziet hij Julia en is gelijk verliefd. En Julia gelijk op hem. Het probleem is alleen dat Julia dezelfde avond voorgesteld moet worden aan haar verloofde Paris. Ze voelt helemaal geen band met hem en gaat maar naar haar kamer. Daar ziet ze Romeo in de tuin en ze klimt vanuit haar kamer naar beneden. Daar zoenen ze voor het eerst en beloven elkaar trouw. Stiekem gaat Romeo dan mee naar Julia haar kamer en blijft slapen. De volgende morgen vind de voedster van Julia hen. Romeo gaat snel weg en ze belooft aan Julia om niks te zeggen. De stiekeme afspraakjes blijven komen. Alleen dan worden ze betrapt en volgt er een gevecht waarbij Mercutio om het leven komt en moet Romeo Verona uit. Hij belooft Julia terug te komen, maar Julia moet de dag erna met Paris trouwen. Ze ziet er enorm tegenop en wil niet. Frater Lorenzo besluit haar te helpen en geeft haar een soort gif. Daar raakt ze verlamd door en lijkt het net alsof ze dood is. Ze wordt opgeborgen in de kerk. Alleen bij Romeo komt dit nieuws niet aan. Dus als hij haar vindt in de kerk denkt hij dat ze echt dood is. En hij schiet zichzelf dood. Net op dat moment wordt Julia ook weer wakker. Ze is zo ongelukkig dat haar geliefde nou ook dood is dat ze zichzelf ook door het hoofd schiet en ze beide dood zijn.

Er zijn meerdere confrontaties het gevecht waarbij Mercutio om het leven komt, maar ook hun liefde voor elkaar.

Het toneelbeeld


Dee voorstelling vond plaats in de FIB zaal in de Harmonie in Leeuwarden. Het publiek zat tegenover en schuin tegenover het podium maar dat had niet een speciaal special effect. Tijdens het stuk werd er veel met licht gewerkt o.a. tijdens de seks scène die erin gespeeld werd. Toen werd het licht wat gedimd omdat de spelers helemaal uit de kleren gingen, zodat niet alles erg duidelijk was. Of er werd met gekleurd licht gewerkt. Er was niet echt een decor, een soort afscheiding scherm was aan de achterkant neergezet waar een gekleurd licht doorheen scheen en dat was het wel. Er werd af en toe wel gebruik gemaakt van attributen. Zoals stoelen.
Kostuums waren er ook niet speciaal. De spelers hadden aardig hippe normale kleren aan. Maar dat moest ook wel want het was wel een moderne versie van Romeo en Julia.

Muziek en geluidseffecten


Er werd veel gebruik gemaakt van muziek of effecten. Voorbeeld aan het eind schoten Romeo en Julia zichzelf dood en hoorde je keihard een pistoolschot door de zaal gaan. Omdat er veel dans en zang in voor kwam speelt muziek natuurlijk ook een grote rol. Aan het eind werd ook door een van de spelers een stukje viool gespeeld met een stukje solo zang erbij.

Personages


De allerbelangrijkste personages van het stuk waren natuurlijk Romeo en Julia. Je komt in het stuk niet erg veel over hun karakter eigenschappen te weten.Alleen hun wilskracht om bij elkaar te zijn komt erg sterk naar voren. En Julia kwam erg eigenwijs over. Romeo leek wat arm te zijn met slobberige kleren. En Julia kwam uit een rijke familie. Ze kwamen wel heel geloofwaardig over en hun daden werden goed gemotiveerd door hun liefde voor elkaar. Hoewel de meeste mensen wat zij er voor over hebben er niet voor over zouden hebben. Ze kenden elkaar eerst niet en leren elkaar op een feest van Julia’s vader kennen. En worden dan hevig verliefd op elkaar terwijl dat eigenlijk niet zou mogen omdat hun families al jaren ruzie hebben.
Je komt aan die gegevens door hun daden en de liedjes die ze erover zingen of wat ze zeggen of hardop denken.

Ik heb het meest meegeleefd met Julia een arm meisje wat door haar vader uitgehuwelijkt wordt aan een man die ze niet leuk vind. En verliefd wordt op degene die haar vader haat. Als ze openbaar van hem zou houden zou haar vader haar verstoten had hij gezegd. Met Romeo heb ik niet zo meegeleefd omdat hij af en toe een beetje vreemd was met hoe hij deed en hoe hij bij zijn vrienden was.
Het zijn aardig normale mensen, in zo’n soort situatie zou iedereen kunnen komen maar hier wordt het natuurlijk wat overdreven. En de meeste mensen zouden zichzelf niet doodschieten voor iemand waar ze van houden maar nog niet eens zo lang kennen.

Thematiek en interpretatie


Het belangrijkste thema van dit verhaal is niet zo moeilijk dat is natuurlijk liefde. Bijkomende thema’s zijn vriendschap, ruzie en de dood.
De liedjes gingen vaak over het onderwerp liefde en het bleek uit alles, twee mensen die zo graag bij elkaar willen zijn; dat is gewoon echte liefde. Dat het ook over de dood ging blijkt uit het feit dat eerst Romeo’s vriend doodgaat en daarna hijzelf en Julia nog eens. Dat het ook over vriendschap gaat blijkt uit dat Romeo en Mercutio alles aan elkaar vertellen en erg veel voor elkaar over hebben. Ook kun je als voorbeeld nemen de voedster van Julia die het elke keer weer voor haar opneemt en haar helpt met het bezoeken van Romeo, terwijl zij ook weet dat Julia's vader hem haat en dat ze ook op deze manier haar baan kan verliezen.
Ik denk niet echt dat de regisseur een geheel eigen visie op het stuk heeft gerealiseerd want het is voornamelijk hetzelfde als Romeo en Julia de film die een paar jaar geleden is uitgebracht. De regisseur heeft wel andere liedjes en teksten erbij gedaan maar het verhaal is nog precies hetzelfde.
Dit thema heeft zeker betekenis voor mij, voor iedereen denk ik wel. Iedereen heeft met liefde te maken.

Boeiende werking


Ik vond het een zeer boeiende voorstelling vooral omdat je nooit erg lang bij hetzelfde bleef hangen de scènes gingen snel in elkaar over en er gebeurde elke keer wel weer wat nieuws. Ook omdat er veel verschillende dingen inzaten werd het leuk, zoals zang, dans, toneel en muziek. Ook het verhaal blijft natuurlijk erg mooi.

Structuur


In het stuk waren veel tijd en plaats wisselingen. Maar het speelde zich toch vaak maar op twee plekken af maar die werden snel afgewisseld. De opbouw van het stuk was in chronologische volgorde, wat natuurlijk ook wel het makkelijkste is. De tijd en plaats wisselingen werden gerealiseerd doordat het even donker werd op het podium en dat er andere spelers op het podium kwamen.

Recensie


Ik vond het een erg leuk stuk. Erg modern gemaakt vergeleken met het echte stuk van Shakespeare. Hoewel die zich in zijn graf zou omdraaien. Ik denk wel dat het vooral leuk is voor jongeren omdat die in het tijdperk van seks, bloot, pistolen en ruzie leven. Voor mij zaten ook een aantal volwassenen en die vonden er niks aan ze snapten niet hoe mensen van zo’n mooi stuk als Romeo en Julia zoiets konden maken. Terwijl de mensen met wie ik was het allemaal echt heel erg leuk en mooi vonden. Weer eens wat anders dan een saai toneel stuk. Er werden ook veel grappen in gemaakt dus dat is ook wel leuk. Ik heb geen recensie in de krant gelezen van dit stuk, omdat het volgens mij niet zo heel bekend is, wat wel zonde is.

REACTIES

M.

M.

heey goed gemaakt

20 jaar geleden

S.

S.

hoi meiske
heb je mayby plaatjes van romeo en julia??
mail me dan ff
gtoetuhh mij

20 jaar geleden

W.

W.

goed gedaan

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Romeo + Juliet (1995)"