Noodlot

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 826 woorden
  • 4 april 2001
  • 3 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
3 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

Algemene gegevens
voorstelling: Noodlot van Niet Schieten
cabaretiers: Arend Edel Maarten Hennis Erik Jobben
Plaats/datum 31 Maart, Hof 88 Almelo

Samenvatting
Twee mannen runnen een klein detective bureautje op de 20ste verdieping van een ultra moderne torenflat. Op het moment dat zij net een grote zaak hebben opgelost en het geld lijkt binnen te stromen, komt er een goede vriend van vroeger langs. Daar zijn die twee mannen niet blij mee want zij hebben hem 10 jaar geleden laten zitten bij de politie terwijl zij net zo schuldig waren. Die "goede vriend" Arend wordt dan ook vreselijk boos wanneer hij zijn oude vrienden na 10 jaar weer ziet. Wanneer Arend wil vertrekken ligt het netwerk van de torenflat buiten werking. De 3 vrienden moeten opgesloten zitten tot de volgende dat 8 uur. Daar vertellen ze elkaar verhalen van toen ze in Spanje zaten en van hun eigen problemen van familieleden die zijn overleden. Maarten heeft een donornier nodig maar daar is een gigantische wachtlijst voor vooral omdat hij bloedgroep AB negatief heeft. Erik heeft toevallig die bloedgroep maar heeft dat altijd verzwegen voor Maarten. Maarten wordt dan ook heel kwaad als hij daar achter komt. Erik weet niet zeker of hij een nier zou afstaan aan Maarten, daarom heeft hij een stom spelletje bedacht. Als Maarten het linkerlaatje van het bureau open krijgt voor 12 uur dan zal hij hem afstaan en anders niet. Arend vindt het vreselijk kinderachtig vooral omdat hij dacht dat zij goede vrienden waren, en goede vrienden staan zonder twijfel een nier af aan een ander. Op een gegeven ogenblik vertelt Arend aan de andere 2 vrienden dat hij de email had gestuurd waarin staat dat het netwerk van de torenflat buiten dienst ligt. Arend draait door en bedreigt Maarten en Erik met een pistool, ze moeten aan de leugendetector. Arend wil dat ze het hele verhaal vertellen van toen wanneer Arend werd gearresteerd door de politie. Hij wou weten of het ze werkelijk spijt. Bij toeval komt Arend zelf aan de leugendetector zonder dat hij het zelf door heeft. Erik stelt hem een paar vragen daarbij komt Erik tot de ontdekking dat Arend helemaal niet in de gevangenis heeft gezeten en dat het pistool niet is geladen. Zonder twijfel pakt Erik het pistool af en schiet Arend per ongeluk neer. De leugendetector gaat branden wanneer je en knopje indrukt. Maarten drukte dat knopje de hele tijd in. Uiteindelijk sterven de drie vrienden en komen in de hemel terecht.

Toneelbeeld
De voorstelling vond plaats in de toneelzaal van hof 88. Het publiek zit voor het podium. Dat had verder geen effect. De attributen waren een leugendetector en een multifunctionele bureau dat kon worden omgebouwd tot auto en trap enz. af en toe werd er ook een deur op wieltjes gebruikt. Er werd alleen wit licht gebruikt. Niet erg bijzonder. Heel af en toe werd degene die sprak of zong in het spotlicht gezet. De cabaretiers maakten gebruik van veel verschillende kostuums, in het begin huppelden ze rond in zwembroek, daarna in gewone pakken. De gewone pakken droegen ze het meest. Dan droegen ze nog een zomers pak met bloemkransen en later nog monnikenpakken. De zwembroek in de zomerse kostuums verwijzen naar het uitgaansleven van de vrienden en de gewone zakelijk pakken geven aan dat ze met hun werk bezig zijn.

Muziek en geluidseffecten
Het verhaal werd afgewisseld met gezongen liedjes. Die waren allemaal erg komisch. Er werden in totaal denk ik ongeveer 10 liedjes gezongen die meestal vrolijk waren. Het enige liedje wat niet vrolijk was, was tijdens het stuk van de Monniken. Soms werd er wat Spaanse gitaarmuziek gebruikt op de achtergrond. Heel soms waren er wat geluidseffecten, ik vind het eigenlijk geen geluidseffecten. Af en toe riep een vrouw op welk vliegtuig vertrok en aan het eind kwam er een oproep dat Arend, Erik en Maarten zich naar hemelpoorten 3 moesten begeven. De Spaanse Muziek en de oproepen van de vrouw ondersteunden de handeling.

Personages
De belangrijkste personages waren Arend, Maarten en Erik. Niet belangrijk maar wel heel leuk was de Russische lijfwacht ook gespeeld door Erik. De relaties waren in eerst instantie heel goed. Later werd dat slechter toen Arend doordraaide en Maarten tot de ontdekking kwam dat Erik eigenlijk zijn niet wou afstaan. Ik heb het meest meegeleefd met Arend, dat kwam omdat Arend ook het meest aan het woord was en ik denk dat iedereen wel weet hoe Arend zich voelt omdat dat meest mensen wel zoiets mee hebben gemaakt. De personages waren op zich hele gewone mensen met "rare" daden. Ze voelen zich als een doodnormaal mens maar een normaal mens zou niet de dingen doen die zij doen, zoals iemand bedreigen met een pistool.

Tekst en thematiek. De cabaretiers hebben niet echt over de maatschappij maar gewoon over een verhaal. Ik denk dat het verhalend cabaret en ook een beetje nonsenscabaret. Ze hebben het over de dood van Elvis maar ze hebben het ook over dingen die nergens over gaan bijv. wanneer ze kind speelden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door deze scholier