Wat: Muzikaal Verteltheater Van Den Vos Reynaerde
Wie: ZUVUYA Muziektheater
Waar: Scalazaal
Kunstenaar:
De kunstenaar is de theatergroep ZUVUYA uit Middelburg. De theatergroep bestaat uit een groep volwassenen. Sinds 6 jaar geleden en tot het heden heeft ZUVUYA al 263 voorstellingen over Van den Vos Reynaerde gedaan. Zij spelen hierin de dieren uit het verhaal. De regie is gedaan door Fred Jansen, die in de voorstelling in de huid kruipt van de schrijver Willem. Hij draagt zijn hertaalde ‘Reynaertverzen’ voor.
Kunstwerk:
Het kunstwerk is een voorstelling van het middeleeuwse verhaal over de sluwe vos Reynearde die alle dieren (zelfs de koning!) in de luren legt. Muziektheater ZUVUYA speelt hiervan een bewerking voor niet alleen de bovenbouw van het voortgezet onderwijs (HAVO en VWO), maar ook voor de cultureel geïnteresseerde volwassenen. In de voorstelling komt acteerwerk, spreekzang, actualiteiten, voordracht, zang en rap voor. Het is bewerkt met muziek en is berijmd hertaald naar hedendaags Nederlands. De voostelling duurt 50 minuten. Deze voorstelling slaat een brug tussen de wereld van 'Willem die Madocke maecte', van sprooksprekers, troubadours en trouvères, en de belevingswereld van mensen van nu. Op hun website, http://www.muziektheater.info, staan erg veel positieve reacties van o.a. docentes, professors en leerlingen.
Context:
De geschiedenis van Van den Vos Reynearde:
Het verhaal zou zijn geschreven rond de 13e eeuw door een zekere Willem. In de eerste regels van het boek Van den Vos Reynaerde wordt gezegd dat hij ‘Madocke’ of ‘Madoc’ heeft gemaakt, wat een algemene term is voor ridderverhalen. En ook in de laatste verzen van het verhaal staat: ‘Bi Willeme’. Later zijn er nog veel meer boeken over de vos Reynaerde geschreven. Een mogelijke Willem is Willem van Boudelo, alias Willem Corthals.
De dieren in het verhaal hebben allemaal menselijke trekjes. Een voorbeeld: de dieren dragen kleren. Maar ook al dragen dieren kleren en lopen ze op twee benen, ze zijn nog steeds dier. Maar ook al wonen ze in een hol, ze zijn nog steeds mens. En dat is wat Reynaerde en de andere dieren in dit verhaal zo bijzonder maken.
Maar het verhaal is niet zomaar een vermakelijk dierenverhaal. Er wordt veel kritiek geleverd op de ‘Mensenmaatschappij’ van toen, vooral op de adel en de geestelijkheid. Voorbeelden: priesters hielden zich niet aan hun celibaat en de adel was lui en incompetent.
Analyse
Het theaterstuk wordt opgevoerd op het vlakke vloertheater van de Scalazaal. Geen Traditionele schouwburgzaal of een bijzondere locatie dus. Het stuk is bedoeld voor amusement en vermaak, niet echt een stuk wat emoties op wil roepen bij het publiek of deze wilt provoceren. Een Theatraal spektakel is het ook niet want het decor, rekwisieten en kostuums zijn nog vrij simpel, maar ieder zijn eigen mening. Aangezien de helft van het stuk wordt ‘gerapt’, ondersteunt de geluidstechniek de stemming op het toneel want er werd dus muziek gebruikt. Met de rap kon je meelezen (erg handig want soms ging het een beetje te snel) en af en toe kwamen er ook beelden op het scherm waar over de tekst ging.
REACTIES
1 seconde geleden