Musical De 3 musketiers

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 2652 woorden
  • 9 oktober 2003
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
De Musical: de 3 musketiers
Algemene gegevens:

Ø De 3 musketiers: naar het boek van Alexandre Dumas
Ø Het script is geschreven door Andre Breedland
Ø Regisseur: Paul Eenens
Ø Hoofdrolspelers: Bastiaan Ragas (d’Artagnan), Marleen van der Loo (Milady de Winter), Stanley Burleson (Kardinaal Richerlieu), Henk Poort (Athos), Cees Geel (Porthos), Rein Kolpa (Aramis) en Daphne Flint (Constance).
Pia Douwes (Milady de Winter) en Tooske Breugem (Constance) waren niet aanwezig en werden vervangen door Marleen van der Loo en Daphne Flint.
Ø De muziek is geschreven door Ferdi en Rob Bolland
Ø 14 september 2003, in het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam.

Plot

Ø Samenvatting: Parijs 1626: De jonge onervaren Lodewijk XIII zit op de troon van Frankrijk maar de daadwerkelijke macht is in handen van de geslepen kardinaal Richelieu. Ondertussen vertrekt d’Artagnan uit Zuid-Frankrijk om naar Parijs te gaan. Het is zijn grote droom om net als zijn vader musketier van de koning te worden. Onderweg belandt hij in een herberg. Zijn eerste kennismaking met de “grote wereld”, Hij is er getuige van hoe de hugenoten (protestanten) en de katholieken elkaar naar het leven staan. De Franse hugenoten worden gesteund door protestants Engeland, dat met een hevige inslag dreigt als de hugenoten niet met rust worden gelaten door kardinaal Richelieu. De spanning loopt op.
In diezelfde herberg heeft Rochefort, de kwade handlanger van Richelieu, een afspraak met Milady de Winter. De femme fatale spioneert aan het engelse hof voor Richelieu om zo van haar hoerenbrandmerk, de franse lelie, af te komen.
In Parijs maakt d’Artagnan per toeval kennis met de 3 musketiers: Athos, Porthos en Aramis. Hun zijn de vroegere vriend van de vader van d’Artagnan. Ze nemen hem op in hun kring. Ook ontmoet d’Artagnan Constance voor het eerst. Zij is de kamenierster van koningin Anna. Hij is meteen stapel op haar.
Ondertussen zint Richelieu op een manier om de hugenoten te isoleren en aan te pakken. Hij zet koningin Anna aan tot het schrijven van een brief aan Lord Buckingham. Hij is haar voormalige geliefde en nu premier van Engeland. Die brief moet er voor zorgen dat Buckingham zijn steun aan de hugenoten intrekt. De koning weet van niets.
Buckingham komt, incognito, naar Parijs. Hij houden nog steeds van elkaar maar Anna besluit zijn gevoelens niet te beantwoorden. Ze heeft zich neergelegd bij haar nieuwe rol als franse koningin. Toch schenkt ze Buckingham in een opwelling hem haar diamanten ketting, die deel uit maakt van de kroonjuwelen, te schenken. Als teken van hun verbondenheid. Milady is hier heimelijk getuige van en geeft alles door aan Richelieu. Die ziet zijn kans om Anna in diskrediet te brengen. Hij beweegt de koning ertoe een bal te organiseren voor zijn verjaardag. Uiteraard moeten dan de kroonjuwelen gedragen worden. Anna zal in gebreke blijven een en verraadster blijken. De woedende koning zal Richelieu vervolgens de toestemming geven om met de hugenoten af te rekenen.
Anna raakt in paniek en neemt Constance in vertrouwen. Zij vraagt d’Artagnan om in Engeland de diamanten terug te halen. D’Artagnan. Hij gaat op weg, vergezeld door zijn 3 vrienden. Maar onderweg raakt hij ze 1 voor 1 kwijt omdat Richelieu hun op de hielen zit. Als hij bij Buckingham aankomt geeft deze hem met tegenzin de diamanten. Buckingham realiseert zich dat het nu zijn plicht is om de hugenoten te steunen. D’Artagnan is in verwarring: zijn missie lijkt te slagen. maar de keerzijde is oorlog.
Op de terugreis probeert Milady, met list en verleiding, de diamanten te stelen maar d’Artagnan weet te ontkomen. Milady is in alle staten. Nu zal ze nooit meer van haar brandmerk afkomen.
Richelieu bedenkt een laatste list: hij zet Constance gevangen in een klooster. Hij zal haar vrijlaten als hij de diamanten krijgt. Milady past niet meer in zijn plannen en hij probeert haar buiten spel te zetten. De verbitterde vrouw besluit haar woede te richten op Constance, de ze vergiftigd. D’Artagnan, herenigd met zijn vrienden, is net op tijd om de stervende Constance in zijn armen te sluiten. De musketiers spreken o.a. daarom het doodvonnis over Milady de Winter uit. Maar Milady is hun te snel af en springt van een toren.
Inmiddels is het bal begonnen. Richelieu denkt in zijn opzet te slagen als Lodewijk ontdekt dat Anna haar ketting niet om heeft. Maar d’Artagnan weet de diamanten terug te geven aan Anna. Richelieu wordt ontmaskerd. d’Artagnan wordt door de koning tot musketier geslagen.
Ø Conflicten: in de musical zijn vijf conflicten.
o Scène 2: d’Artagnan raakt in een conflict met Rochefort en zijn mannen in een herberg wanneer hij onderweg is naar Parijs. Ook is er in de herberg een conflict tussen de Katholieken en de Hugenoten.
o Scène 3: d’Artagnan komt net aan in Parijs en krijgt een conflict met 3 voor hem nog onbekende mannen. Hij spreekt met alle drie een duel af.
o Scène 5: Wanneer d’Artagnan bij de afgesproken plaats komt en ontdekt dat de mannen Athos, Porthos en Aramis vrienden zijn en ook musketier zijn nemen ze het samen op tegen de mannen van Kardinaal Richelieu onder leiding van Rocheford.
o Scène 10: d’Artagnan vechte samen met Athos, Porthos, Aramis, Constance en Lord Buckingham tegen de mannen van de kardinaal.
o Scène 16: De spreekstalmeester voert de reis van d’Artagnan op en vecht met de mannen van de kardinaal.
In de eerste akte (t/m scene 15) spelen zich de meeste vechtscènes en conflicten af. In de tweede akte zijn het meer emotionele scènes.

Toneelbeeld

Ø De voorstelling vond plaats in het nieuwe luxor theater. Het theater bestaat uit een parterre en een stalles. Twee balkons en twee kleine 1e klas loges. Wij zaten op het eerste balkon en konden zo het geheel goed zijn, maar de details niet zo goed. Ik heb gehoord dat als je beneden zit je de details en gezichtsuitdrukkingen wel goed kan zien maar het geheel minder.
Ø Decor: Het decor bestaat uit twaalf liften. De hoogste is meer dan 2,5 meter. Er zijn veel technische dingen in toegepast. Bijv. de draaiende zijpanelen en de brug. De decor stonden er meestal binnen een paar seconden en speelden een erg grote rol. Het mooiste decor vond ik het decor bij de overtocht van Calais naar Engeland. Je ziet dan een boot die draait en schommelt. Onder de boot liggen doeken die door de wind omhoog worden geblazen en zo op golven lijken. De decors zijn niet ergens van nagemaakt maar voor de musicals bedacht. Niet elk decor werd zoals het idee was. En 10% van de decors deed niet mee of is aangepast. De scène is een herberg in Calais is geschrapt omdat het decor tegenviel.
Licht: In de vloer zitten meer dan honderden lichtjes en is de doeken zitten 10000 kleine lampjes. Ook in de draaiende brug zitten veel lichteffecten. Er werd veel met licht gedaan. In sommige scènes had je als decor drie bogen van lichtjes op het achterdoek. Ook belichtte ze soms alleen de persoon op de voorgrond zodat er op de achtergrond een nieuw decor werd neergezet.
Attributen: Er werden veel attributen gebruikt, zoals het bed, degens, sieraden enz. Het mooiste attribuut vind ik het grote kruis wat er hing als de scène zich in de kerk afspeelde. De honden en paardenpakken werden gemaakt door Jim Henson’s creature shop.
Kostuums: De kostuums en de stoffen zijn zelf gemaakt. De stoffen zijn gemaakt door 68 mannen en vrouwen met veel talent onderleiding van Yan Tas. Met één mouw waren vijf mensen soms wel twee weken bezig van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Ook moesten er aparte kostuums worden gemaakt voor de invallers. Één baljurk is voor een persoon jaren werk. De kostuums passen goed bij de tijd waarin het verhaal zich afspeelt. Ook zijn er een paar modernere kostuums. De baljurken vond ik het mooist.
Het toneelbeeld speelt in de musical een zeer belangrijke rol.

Muziek

Ø De muziek is geschreven door Ferdi en Rob Bolland. De musical draait vooral om de muziek en zang. De muziek is niet voor de overgang van de scènes maar speelt ook geen overheersende rol. Ferdi en Rob Bolland hebben veel bekende hits geschreven voor andere artiesten. Ook wouden ze graag dat een van de liedjes van de musical een hit werd. Alles stond tijdens de repetities al 2e in veel hitlijsten en kwam als 1e musical nummer in Top of the Pops. De clip van Alles werd geregisseerd door Johan Nijenhuis. Het is opgenomen bij de ruïne Bredehoven. Om de clip bij de musical te laten passen werd er een stuntteam ingehuurd voor de vechtscènes. De muziek in de musical vind is heel mooi, het past goed bij het verhaal. Ook de teksten sluiten goed aan en vertellen veel. Er werd fantastische gezongen.
Ø De zang en muziek speelden een grote rol in het verhaal en de betekenis. Zonder de liederen zou je het verhaal niet begrijpen want de meeste tekst word gezongen.
Ø Er was een heel mooi en goed evenwicht tussen het spel en de zang.
Ø Een orkest onder leiding van René op den Camp. Het orkest bestaat uit 11 leden.
o Frank Vermast Trompet, Flügelhorn, Piccolo trompet.
o Ron Oligschläger Trombone
o Joeri de Vente Hoorn
o Marco Hijl Fluit, Klarinet, Alt- en Tenorsaxofoon
o Bernard Goovaerts Piano
o Rob Muraoka Keyboards
o Wim de Vries Drums
o Sybolt Kamstra Drums
o Peter van Aart Percussie, Pauken
o Rogier van Vliet Basgitaar, Contrabas
o Jack Heitzer Elektrische en akoestische gitaren

Personages

Ø D’Artagnan: Hij is heel open, een beetje naief en erg ondernemend. Het is een lieve jongen met een grote mond. Hij is jong en zijn droom is net als zijn vader musketier van de koning te worden. Hij wordt verliefd op Constance en doet soms dingen zonder er eerst over na te denken. Daardoor is hij soms roekeloos. Hij is wel trouw aan koning en land.
D’Artagnan heeft echt bestaan. Hij leefde in de 17e eeuw. Hij kwam uit de Cascogne in Zuid Frankrijk. Hij was een van de jongste en moest daarom in dienst. Hij had een grote carrière. Hij stierf op 25 juli 1673 bij de belegering van Maastricht. Hij werd daar als een van de eerste getroffen en er stierven drie mannen om hem te redden. In totaal stierven er toen 86 musketiers. Hij was erg geliefd onder hen.
Ø Milady de Winter: Milady heeft al veel meegemaakt. Ze is als jonge vrouw door de kerk gebrandmerkt omdat ze een hoer was. Daarna is ze door haar man Athos verbannen naar Engeland. Daar heeft ze zich hogerop gewerkt en ze komt terug naar Parijs om haar blaam te zuiveren. Daar kiest ze het foute pad en gaat voor Richelieu werken. Hij is de enige die haar blaam kan zuiveren. Ze spioneerd voor Richelieu in Engeland. Ze is sluw, slim en gemeen. Ze is nog steeds verliefd op Athos en kan er niet tegen dat d’Artagnan en Constance zo verliefd zijn. Ze vergiftigd Constance en pleegt zelfmoord voordat de musketiers haar te pakken krijgen.
Ø Kardinaal Richelieu: Hij is slim en sluw. Hij denkt dat hij de zoon van god en machtig is. Hij doet alles om de macht te krijgen in Frankrijk.
Ø Athos: Hij is de oudste en de wijste van de drie musketiers. Hij is getrouwd geweest met Milady de Winter en heeft er spijt van dat hij haar heeft laten gaan.
Ø Porthos: Hij is trouw aan zijn land maar ook de grootste zuiplap van de drie.
Ø Aramis: Hij is de gelovigste van de drie.
Ø Constance: Het is een lief jong zelfstandig meisje. Ze is het kamermeisje van de koningin. Ze is bijzonder voor die tijd want ze weet wat ze wil. Ze is al lang in Parijs. Ze wordt verliefd op d’Artagnan. Ze is mooi en slim. Ze denkt eerst na voordat ze wat doet. Ze sterft jong door vergif.

Thematiek en interpretatie

Ø De belangrijkste thema’s zijn liefde, trouw en vriendschap.
Ø Liefde: De liefde tussen d’Artagnan en Constance, Milady de Winter en Athos, Koningin Anna en Lord Buckingham en Koning Lodewijk XIII en Koningin Anna.
Trouw: De trouw aan hun land en koning van de drie musketiers, d’Artagnan en koningin Anna. En de trouw aan haar koningin van Constance. De eer van de koning en koningin speelt een grote rol.
Vriendschap: De vriendschap tussen Athos, Porthos, Aramis en d’Artagnan.
Ø Het verhaal gaat precies hetzelfde als in het boek van Alexandre Dumas. Er zit alleen soms humor in.
Ø Ik vind het een mooi verhaal en ik heb het al een paar keer gelezen en verschillende films gezien. Het verhaal staat ver van ons af want het speelde zich bijna 300 jaar geleden af.

Boeiende Werking
Ø In de voorstelling boeide het verhaal me het meest. Ook de zang, kleding en decors boeide me veel.
Ø De decors en kostuums passen bij de tijd waarin het zich afspeelt en zijn heel mooi gemaakt. De muziek past ook mooi bij het verhaal.
Structuur

Ø In de musical spelen de scènes zich steeds in andere ruimtes af, maar er was wel een verband tussen de ruimtes. Je kon door de decors goed zien wat zich waar afspeelde. Er waren geen sprongen in tijd maar er gebeurde wel veel in de musical.

Recensie

Ik vond het een mooie musical. De spelers hebben mooi gezongen, gedanst en gespeeld. De personen d’Artagnan en Constance hebben de meeste indruk gemaakt omdat ze de rol zo mooi speelden en eerlijk en goed waren. Ik vond dat de kleding bijzonder mooi is gemaakt en de decors en attributen ook. De muziek vind ik schitterend, vooral het nummer Ik ben een vrouw en Liefde laat je nooit….
Bij sommige musicals ken je de muziek in het Engels en vallen die liederen in het Nederlands som tegen. Bij deze musical bestonden nog geen liedjes en daardoor maakt het hier niet uit.
Ik vind het een schitterende musical en zou er zo weer heen willen.

Van boek tot wereldpremière

Het boek de 3 musketiers werd geschreven door een van de beroemdste Franse schrijvers uit de 19e eeuw, Alexandre Dumas. Het boek is wel 100 keer verfilmd, vaak op het toneel uitgevoerd en ook als balletvoorstelling. Ook zijn er veel tekenfilms van gemaakt. Maar dit is de eerste keer dat het als musical word uitgebracht.
Al lang voor de wereldpremière werd Andre Breedland in oktober 1999 gevraagd om het script te schrijven. In het najaar van 2001 waren de 1e dansaudities voor het ensemble. In begin 2002 deed Tooske Breugem auditie voor de rol van Constance. Toen er nog vier dames over waren voor de rol zong ze samen met Bastiaan Ragas de demo van Alles in. Voor de andere hoofdrollen werden bekende musical artiesten aangenomen als Pia Douwes, Stanley Burleson, Bastiaan Ragas en Henk Poort.
Half december 2002 begonnen de eerste repetities in de studio. Voor de vechtscenes werd als gevechtschoreograaf Malcolm Ranson aangesteld. En voor de regie Paul Eenens. Acht weken voor de première verhuisden de repetities naar het Nieuwe Luxor Theater in Rotterdam en werd er voor het eerst gerepeteerd op het toneel en met de decors. De 1e tray-out is dan al over vier weken. Voor de choreografie werd gezorgd door Stephen Mear.
De decors kwamen soms de nacht voor de repetitie aan en werden dan gemonteerd maar soms vielen ze tegen en werd de scène geschrapt. De honden en paarden werden ondertussen in Londen gemaakt door Jim Henson’s creature shop.
Een week voor de 1e tray-out hoorden de spelers voor het eerst de muziek en het orkest hoorde de zang voor het eerst. Dit was tijdens de Sheats Probe.
In het theater werden ook beelden geplaatst van Pépé Grégoire. Twee van de beelden zijn meer dan 8 meter hoog. De beelden staan in verband met de musical. Ook in de deze beelden staat één voor allen, en allen voor één centraal.
Op 30 maart 2003 was de wereldpremiere in Rotterdam. Bij de premiere waren bijna alle bekende Nederlanders aanwezig.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.