Mamma Medea

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1109 woorden
  • 20 mei 2002
  • 72 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
72 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

29 september, stadsschouwburg Leiden. Aanvang: 20.15 uur.

Voorbereiding

Mijn vader kwam 2 weken geleden met het idee eens wat meer naar het theater te gaan. Deze voorstelling leek ons een goed begin van het nieuwe seizoen, en bovendien kon ik dit gebruiken voor KCV. Het stuk is gebaseerd op een groot deel van de mythe van Medea, tot de dag dat ze uit Korinthe wordt verbannen. Ik kende deze mythe al, maar ik heb hem voor het stuk toch nog maar eens gelezen.

Samenvatting

Het stuk begint als Jason in Kolchis aankomt om het Gulden Vlies op te halen. Als hij deze ramsvacht wil hebben moet hij eerst een proef doorstaan, met gevaarlijke stieren een land omploegen, soldaten zaaien en die verslaan. Medea, de dochter van de koning, helpt hem hierbij, want ze is inmiddels verliefd op hem geworden. Na de proef gaan ze samen met het Gulden Vlies op weg naar Griekenland. Een klein stukje uit de kust worden ze in het nauw gedreven door Medea’s broertje, op een eiland. Medea verzint een list, ze zendt een boodschap naar het broertje waarin staat dat ze met hem wil praten, en als hij komt doodt ze hem samen met Jason. Samen gaan ze verder naar Iolkos, Jason’s woonplaats. Hier wordt een pauze ingelast. Na de pauze is er een nieuw decor opgesteld. Medea en Jason zijn inmiddels getrouwd, en hebben twee kinderen van een jaar of zeven, acht. Al snel wordt duidelijk dat ze nu in Korinthe zijn. Het stukje in Iolkos wordt even snel verteld maar verder niet gespeeld. Het blijkt dat Jason vreemdgaat met de koningsdochter van Korinthe, Kreousa. Het verhaal gaat verder op het punt dat de vader van Kreousa Medea dreigt uit te zetten. Een lange, verhitte, maar heel grappige dialoog tussen Medea en Jason volgt. Daarna komt ook Kreousa met Medea praten. Nadat ook zij verontwaardigd weggegaan is nodigt Aigeus Medea uit naar zijn paleis te komen, en dan komt een list in haar op. Zij maakt een jurk voor Kreousa, en doet alsof ze haar en Jason alles vergeeft. Als Kreousa de jurk aantrekt sterft ze een zeer pijnlijke dood. Jason gaat woedend naar Medea, en er volgt een lange dialoog, terwijl ze doet of ze ook haar kinderen heeft vermoord. Jason zegt dat hij niet lang getreurd zou hebben als ze dood waren, maar Medea gelooft hem niet. Jason maakt het deze keer zo bont in de conversatie dat ze de oudste jongen alsnog doodt. Dan doodt Jason de jongste ook, gek genoeg met een revolver. Hier is het stuk, na een laatste dialoog, ten einde.

Opvallendheden aan het stuk

Het opvallendst in dit stuk was het contrast tussen het Vlaams-Nederlands en het Noord-Nederlands. In vergelijking met het Vlaams is onze taal echt heel poëzieloos en bot

Ik vond de scène waarin de beide jongetjes gedood worden het boeiendst, het einde van het stuk dus. Deze scène staat eerst bol van het theatrale vertoon, allerlei emoties worden uitgedrukt, er wordt geschreeuwd. Als de jongetjes eenmaal dood zijn, gedood door de onlogisch gekozen revolver, is er niets meer van die emoties over. Het einde is heel droog, leeg. Dat is een heel mooi contrast.

Het meest weerzinwekkende personage vond ik Jason, die zich van god nog gebod iets aantrekt en daardoor veel mensen de vernieling in helpt, inclusief Medea.

Personages

De belangrijkste personages zijn natuurlijk Jason en Medea, Jason gebruikt Medea en Medea wordt verblind door liefde voor hem, tot het einde aan toe.

Tijdens het stuk identificeer je je vanzelf met Medea, die, hoe slecht ze ook is steeds berouw toont. Toch, als je aan het kijken bent heb je niet echt een voorkeur voor een persoon, ze zijn allemaal heel erg grappig. Dit is meer een komedie dan een tragedie, en je zou bij dit verhaal toch een tragedie verwachten.

Om het verhaal aan elkaar te breien zijn er ook twee vertellers, op Kolchis in de personen van de gezellen van Jason, Idas en Telamon, en in Korinthe in de personen van de werkster en de sportleraar. In Korinthe hebben zij een veel grotere rol, omdat er dan een heel stuk van het verhaal is overgeslagen.

Er zijn ook verschillende bij-personen, in Kolchis in de personen van Medea’s familie, en in Korinthe in de personen van Kreousa en Medea’s kinderen.

Dit wil je ook lezen:

Kreousa’s verschijning is heel grappig, een lange Hollandse blondine tegenover de duidelijk Vlaamse, kleine en donkere Medea. Het verschil tussen die twee is heel duidelijk overdreven.

Doel

Het doel van het stuk is volgens mij het belachelijk maken van vooroordelen over de verschillen tussen Vlamingen en Nederlanders. Het is eigenlijk één grote parodie en alles wordt heel erg overdreven. Zo wordt ook bijvoorbeeld het verschijnsel belachelijk gemaakt van mannen die met twintig, dertig jaar jongere vrouwen trouwen.

Beoordeling

Ø Spel

Zeer grappig spel, allerlei dingen worden zeer treffend op de hak genomen. Alles wordt door de Vlamingen heel theatraal en emotievol gebracht. De Nederlanders doen het juist droog en emotieloos, behalve als ze echt goed kwaad worden. Dit leidt tot hilarische situaties.

Ø Decor en kostuums

Het decor vond ik wat sober, het had wel iets leuker gekund, maar ja, het gaat natuurlijk om het spel. De kostuums vond ik wel goed, vooral de verschillen tussen Nederlanders en Vlamingen.

Ø Visie van de regisseur

Deze versie van het verhaal is op veel punten erg afwijkend van de mythe die ik had gelezen (ik heb vergeten de titel en schrijver van dat boek te noteren), bijvoorbeeld op het punt dat Jason maar met twee argonauten komt, in plaats van met een heleboel. Verder was het stuk zeer onderhouden, je moest blijven kijken, en heel grappig. Ook heel goed te doen als je geen KCV doet.

Ø Muziek

Het was erg jammer dat er bijna geen muziek in de voorstelling zat, dit vind ik toch wel belangrijk, maar het had misschien ook niet zo goed bij het sobere karakter van het stuk gepast, het was echt zo gemaakt dat je je moèst concentreren op het spel.

Het theaterverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het was erg jammer dat er bijna geen muziek in de voorstelling zat, dit vind ik toch wel belangrijk, maar het had misschien ook niet zo goed bij het sobere karakter van het stuk gepast, het was echt zo gemaakt dat je je moèst concentreren op het spel.

Aantal SLU

Het stuk duurde twee en een half uur, exclusief pauze, en aan dit verslag heb ik anderhalf uur gewerkt

Evaluatie van de opdracht

Eigenlijk leverde de opdracht geen problemen op, behalve dan dat ik het al zo lang geleden gezien had, maar dat is mijn eigen schuld. Gelukkig heb ik bij de voorstelling het tekstboek gekocht.

Ik had iets eerder moeten beginnen, maar ja, ik heb nogal weinig tijd. Op deze manier is het ook goedgekomen. Ik ben er nu achter gekomen dat ook mythische voorstellingen een heel hilarische invulling kunnen krijgen, als je maar de juiste regisseur en de juiste acteurs kiest.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.