Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Lion King

Beoordeling 8
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 1045 woorden
  • 17 juli 2006
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 8
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Musical ‘the Lion King’ (Joop van den Ende producties) Door: cast van de Lion King (Carolina Dijkhuizen, Danny Yanga, Danny de Munk en vele anderen) Datum musical: 29 september 2005
Locatie: Fortis Circustheater Scheveningen • Het kunstwerk. Het kunstwerk is de musical ‘the Lion King’. In deze musical word het levensverhaal verteld van de leeuw Simba. Simba leeft op de Afrikaanse savanne en is voorbestemd om koning te worden. Als zijn vader Mufasa dood gaat zegt Scar (de broer van Mufasa) tegen Simba dat dat zijn schuld is. Daarom vlucht Simba weg. Hierdoor ontmoet hij Timon en Pumbaa. Als hij Nala (zijn jeugdvriendinnetje) weer tegenkomt weet zij hem over te halen om weer terug te gaan om de troon op te eisen van Scar. Scar heeft ondertussen het Koninkrijk geregeerd met behulp van de hyena’s. Simba weet Scar en de hyena’s weg te jagen en regeert het koninkrijk samen met Nala. Hoe begint de musical? ‘The Lion King’ heeft een hele spectaculaire opening. Het is misschien wel de mooiste scène van het stuk. Als het doek opgaat staat alleen Rafiki de aap (zie afb.) op het podium. Ze begint als eerste te zingen. Het gezang wordt van achter uit de zaal beantwoord. Vervolgens lopen alle dieren al zingend door de zaal naar voren. Dit zag er spectaculair uit. Er waren olifanten, giraffen, antilopen, zebra’s, vogels, en nog veel meer dieren. (in totaal zijn er 25 diersoorten in de Lion King)
Karakter van decor, kostuums en rekwisieten. Het decor, de kostuums en de rekwisieten zijn deels realistisch en hebben deels een vrije interpretatie. Je kunt heel goed zien uit welke delen het decor bestaat. Je ziet hoe de bergen en rotsen uit de vloer komen. Je ziet hoe de cactus wordt opgeblazen en hoe hij vervolgens langzaam uit de grond komt, maar het is toch duidelijk wat alles voorstelt. Ook de kostuums hebben een vrije interpretatie maar zijn toch realistisch. Je kunt zijn hoe de speler de koppen van de leeuwen kunnen laten bewegen en voor hun hoofd kantelen (zie Timon en Scar). Ook de vogel Zazu is een duidelijk voorbeeld. Het lijkt eigenlijk meer op een buikspreker met een pop (zie afb.). Bij alle dieren is duidelijk te zien dat het toch mensen zijn, maar na verloop van tijd vergeet je dat gewoon. Rol van de belichting. De belichting ondersteunt de stemming. Als er bijvoorbeeld een hele spannende scène is wordt het erg donker en flikkert het licht. Locatie. Er wordt op het podium gespeeld, maar zo nu en dan komen sommige spelers van het podium af en staan tussen het publiek. Dit is dus het geval bij de openingsscène. Als Simba wegvlucht uit het Koninkrijk rent hij door het publiek heen naar de achteruitgang. De theaterzaal van het Fortis Circustheater Scheveningen. Speelstijl. Het is moeilijk te zeggen welke speelstijl overheerst. Er zijn veel wisselende stemmingen, dus in dat opzicht is het stuk dramatisch. Eerst is er blijdschap omdat er een leeuwenwelp is geboren en het volgende moment is er verdriet omdat er iemand dood is. In het stuk komen ook typetjes voor, bijv. Timon en Pumbaa. Timon is een klein stoktaartje met een grote mond en een klein hartje. Pumbaa is een ongelooflijk dom en goedgelovig wrattenzwijn. Maar het stuk is toch overwegend dramatisch. Richten de spelers zich tot het publiek? Soms stapt een speler uit zijn rol. Dit wordt alleen door Timon en Zazu gedaan. Timon zingt bijv. over ‘the Pink Panter’. Zazu zingt een stukje van ‘heb je even voor mij’ van Frans Bouwer en ‘Waarheen leidt de weg die wij moeten gaan.’ Dit heeft een humoristisch effect.
Hoe is de bestaande tekst verwerkt? De bestaande Engelse tekst (van Elton John) is zo letterlijk mogelijk vertaald. Natuurlijk zijn er wel wat dingen verandert omdat niet alles even mooi klinkt in het Nederlands als je het letterlijk vertaald. ‘The Circle of life’ is bijv. niet vertaald in ‘de cirkel van het leven’, maar in ‘alles ademt en leeft’. Genre. Er zitten typetjes is het stuk en er is een happy end maar toch vind ik het geen komedie omdat er ook serieuze dingen in zitten zoals de dood van Mufasa en de vlucht van Simba. Het is ook geen tragedie want er zit geen psychologische diepgang in en de afloop is niet dramatisch. Ik vind het stuk een mengeling van komedie en tragedie. Betekenis. De voorstelling is bedoeld als amusement. • De cultuurhistorie. Nederland is het 10de land wat een musicalproductie van de wereldberoemde Disney-film ‘the Lion King’ maakt. Het is de grootste theaterproductie ooit in Nederland. Wegens het grote succes wordt ‘the Lion King’ in 2006 verlengt. Inmiddels zijn er al meer dan 1 miljoen bezoekers in het Circustheater geweest. De oorspronkelijke muziek is van Elton John. Er zitten bekende nummers in de musical zoals ‘can you feel the love tonight’ (voel je hoe de liefde groeit) en natuurlijk ‘Hakuna Matata’. De muziek is wel aangepast. Er komen nu Afrikaanse ritmes en instrumenten in voor. Ook zijn er speciaal voor ‘the Lion King’ zeventien Afrikaanse zangers en zangeressen tijdelijk in Nederland komen wonen. ‘The Lion King’ heeft al verschillende prijzen in Nederland gewonnen: • ANWB publieksprijs 2005 • Nomvula Dlamini kreeg een John Kraaijkamp Musical Award voor beste vrouwlijke bijrol • Laus Steenbeeke kreeg een John Kraaijkamp Musical Award voor beste mannelijke bijrol • regisseur Julie Taymor kreeg een John Kraaijkamp Musical Award voor beste creatieve prestatie en een Tony Award voor beste regie en beste kostuums. • De kijker. Ik vond het erg leuk om dit een keer mee te maken. Ik wou altijd al een keer naar de Lion King toe en toen de gelegenheid kwam dat ik met iemand mee kon was ik dan ook erg blij. Het mooie aan de Lion King is dat je goed kunt zien dat het mensen zijn die op het toneel staan en geen dieren. Het is heel apart om te zien hoe mensen zich als een dier gaan gedragen. Ik vond het ook wel leuk om eens in zo’n groot theater te zijn. Daar was ik nog nooit in geweest. Ik vond het ook heel leuk om te zien dat er kinderen aan meededen. De kleine Simba en Nala hebben zeker tot aan de pauze op het podium gestaan. Ik vond het heel mooi wat hun lieten zien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.