Jaap Mulder - Trilveen

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 856 woorden
  • 6 november 2001
  • 21 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
21 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding Ik heb deze cabaretvoorstelling gekozen als culture activiteit, omdat ik erg van cabaret hou. Maar ook omdat ik gewoon nog een cultureel verslag moest inleveren. De voorstelling lijkt mij heel leuk, want in diverse recensies staan lovende woorden over de voorstelling. Hij schijnt ‘verfrissend, zonder vernieuwend te zijn’. In het programmaboekje van de Blauwe Kei, waar ik de voorstelling ga bekijken, staat dat er met name gelet moet worden op het voetenwerk. Ik verwacht dat Jaap Mulder iets raars gaat doen met zijn voeten ofzo, maar ik wacht af… Wat heb je gezien? Het stuk begint met het opkomen van Jaap Mulder. Hij heeft een raar kleed over z’n gehele lichaam, maar niemand snapt eigenlijk wat hier grappig aan is. (Met niemand bedoel ik de zaal.) Vervolgens gaat hij een verhaaltje vertellen over dat hij niet kan slapen en dan maar een boswandeling gaat maken, maar daar wordt hij verward met een ander persoon. Hier komt de titel om de hoek kijken. Trilveen schijnt een soort veen te zijn, waar je alleen heel voorzichtig over heen kunt lopen. Hij praat onder andere ook over een wasstraat en over Regilio Tuur. Het einde is opvallend. Je denkt dat de voorstelling afgelopen is, en als iedereen wegloopt, komt Jaap Mulder opeens weer terug. Dan verteld hij nog even een verhaaltje over een hond en een haas. Een haas heeft veel humor, aldus Jaap Mulder. Hierna vertrekt hij van het podium.
De Kunstenaar Jaap Mulder is geboren en getogen in Friesland, maar gaat naar Groningen om daar Nederlands te studeren. Deze keuze is niet zo opvallend, aangezien zijn ouders uit het journalistenmilieu komen. In 9185 beklimt Jaap Mulder voor het eerst het podium en een jaar daarna wint hij de eerste Pythische Spelen in Maastricht. Hij stopt met zijn studie, zodat hij al zijn concentratie kan richten op het toneel. In 1989 komt zijn grote doorbraak: hij wint het ‘Cameretten festival’ in Rotterdam. Sindsdien speelt hij door heel Nederland met soloprogramma’s. Jaap Mulder maakte de volgende theaterprogramma’s: - De verloedering - Groene vingers - De garnalenkoningin - Noordkaap - Mijn! - De opmars van de wilde artisjok - Kanonoren - Trilveen
Maar Jaap Mulder is niet alleen artiest in het theater, ook met zijn muziekgroep ‘Di Gojim’ treedt hij op. Deze groep heeft Jaap Mulder is 1988 opgericht samen met Tseard Nauta. Al snel treden Sjaak van der Reijden, Robert Hagar en Herman Peenstra tot de groep. In 1990 komt hier ook nog Pieter de Vries bij. Di Gojimstaat voor ‘niet joden’, een verwijzing naar de afkomst van de groepsleden. Deze groep maakt een theatrale versie van Oost-Europese Klezmer en oude westerse muziek. Kijkwijzer: Vraag 1: Wat zie je: hoe begint het toneelstuk? Het stuk begint, als Jaap Mulder, bedekt door een deken, het podium opkomt. Vraag 2: Wat zie je: hoe karakteriseer je decor, kostuums en rekwisieten? Deels realistisch, deels vrije interpretatie. Maar er is weinig decor. Het enige wat er staat is een tafel, een keyboard en een hoop emmers, die dienen als drumstel. Vraag 3: Wat zie je: welke rol speelt de belichting? De belichting heeft niet echt een grote rol in het stuk. Af en toe richt de spot zich op de cabaretier Het enige lichteffect dat gebruikt werd, is dat het blauwe licht icm de spiegelbol het beeld van de zee interpreteerde. Vraag 4: Wat zie je: waar wordt gespeeld? Op het podium, iets hoger dan de eerste paar rijen. Vraag 5: Werkwijze: welke speelstijl overheerst? Over het algemeen naturalistisch; hij speelt gewoon zichzelf. Maar soms probeert hij een typetje te doen, zoals een vrouw of iemand van de boswandeling, maar hier slaagt hij niet echt in vind ik. Vraag 6: Werkwijze: roichten de spelers zich rechtstreeks tot publiek? Nooit, dit had ik eerlijk gezegd wel verwacht bij een cabaretvoorstelling, omdat als je vooraan zit je meestal de sigaar bent. In dit geval dus niet. Vraag 7: Inhoud: hoe heeft de regisseur bestaande tekst verwerkt? Jaap Mulder heeft geen bestaande tekst gebruikt en gewoon alles zelf verzonnen. Onder andere gebaseerd op zijn levenservaring. Vraag 8: Inhoud: tot welke genre reken je de voorstelling? Komedie, blijspel; cabaret dus
Vraag 9: Betekenis: wat is de betekenis van de voorstelling? De voorstelling is bedoelt als vermaak. Ook algemene relaties staan centraal, bijvoorbeeld de relatie tussen Jaap Mulder en zijn vriendin en hun ‘woordenwisseling’ over een baby. Conclusie/eigen mening: Deze cabaretvoorstelling is gewoon de slechste die ik ooit gezien heb. Ik vond Jaap Mulder veelste soft, want toen hij de grap maakte over een Marokkaan die samen met een dood schaap in de bus zat, zei hij deze grap hel vorrzichtig en ging er ook niet verder op in. Ik heb weinig gelachen tijdens de voorstelling, want ik vond zijn grappen niet leuk. Sjoerd, met wie ik samen naar de voorstelling was gegaan, vond Jaap Mulder ook niet echt grappig. Deze voorstelling is mij erg tegengevallen, vooral omdat al de recensies van ‘Trilveen’ erg lovend zijn, maar dit is dus, naar mijn mening, volkomen ontrecht. Eerst dacht ik dat elke caberetvoorstelling grappig was, maar dat is dus niet het geval. Dit is dus mijn eerste maar tevens laatste voorstelling die ik van Jaap Mulder heb gezien.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.