Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

Algemene informatieIrma la Douce werd oorspronkelijk als musical geschreven door Alexandre Breffort, werd daarna verfilmd, met groot succes, en is nu door Ivo de Wijs bewerkt tot een nieuwe musical.

De musical wordt gespeeld door Toneelgroep Comedia, met zoals gewoonlijk bij Comedia een uitstekende cast:

Irma : Janke Dekker

Nestor + Monsieur Oscar : Fred Butter

Bobette (café eigenaar / Verteller): Carry Tefsen / Nelly Frijda (Bij deze voorstelling Carry Tefsen)Ik heb de musical bezocht op 22 Januari 2002 in Theater Kerkrade.

Korte samenvatting van het verhaalIrma is een hoertje in Parijs. Haar bijnaam is “Irma la Douce”. Aan het begin van het stuk dumpt ze haar vroegere pooier, en gaat voor Nestor werken, die geen harde pooier is, maar gewoon een zachtaardige man. Dit gaat hartstikke goed, totdat Nestor verliefd wordt op Irma. Dit is wederzijds, en ze spreken af dat Irma nog maar één klant mag zien. Dit zal dan een steenrijke man zijn. Bobette laat Nestor echter inzien dat één klant nog steeds één te veel is. Daarom besluit Nestor om zich elke avond te verkleden als “Monsieur Oscar”, en met duizend gulden naar Irma te gaan. In de tussentijd werkt Nestor verkleed als Monsieur Oscar als vloerenboener om toch nog iets te verdienen. Naderhand wordt Irma verliefd op Monsieur Oscar, en ze wil Nestor voor hem dumpen. Daarom besluit Nestor om Monsieur Oscar te laten verdwijnen.

Dan wordt Nestor opgepakt wegens de moord op Monsieur Oscar, en omdat de rechtszaak meer over wijn ging dan over de moord, wordt hij veroordeeld, en moet hij in Zuid-Amerika als dwangarbeider gaan werken. Als hij daar zit, krijgt hij brieven van Irma, en hij besluit te ontsnappen. Hij komt aan op een onbekend eiland, en komt daar een stel Engelsen tegen die een ticket naar Parijs hebben. Hij steelt de ticket en vertrekt naar Parijs. Daar wordt hij gezocht door de Politie, en hij komt op een idee; Hij verkleedt zich weer als Monsieur Oscar, en zegt dat hij op reis was. Op deze manier wordt Nestor dus niet meer gezocht, en kan hij weer gewoon naar huis terugkeren. Irma blijkt zwanger te zijn, en ze bevalt net op het moment dat Nestor thuiskomt. Het blijkt een tweeling te zijn. Ze heten “Nestor” en “Oscar”.ToneelbeeldIk kon de musical erg goed zien. We hadden eigenlijk plaats 1 en 2 op rij 15, maar aangezien er een paar plaatsen over waren, konden we op plaats 8 en 9 gaan zitten.Het decor bestaat uit 2 gebouwen en een reclamepilaar. De gebouwen kunnen worden omgedraaid waardoor het een gevangenis wordt. Verder kunnen de daken bewegen, waardoor het café in het huis van Nestor en Irma kan veranderen, en bij het bordeel de slaapkamer zichtbaar wordt.

De reclamepilaar kan worden opengeklapt, waardoor het een politiebureau wordt.

Er werd van verschillende lichten gebruik gemaakt, maar de meest voorkomende waren het rode en het blauwe licht. Verder gebruikte men een spot, om de sprekende/zingende persoon duidelijk weer te geven.De kostuums verschilden erg, omdat er veel dubbelrollen en natuurlijk veel verschillende situaties waren. De meest gedragen kostuums van de hoofdpersonen zijn de volgende:

Irma: een zwart met roze mantelpakje en een zwarte panty en pumps.

De andere hoeren hadden ook van die echte hoerenpakjes aan dat kon je meteen zien.

Nestor: een bruine broek met bretels en een witte blouse eronder en zwarte schoenen

Eronder.

Monsieur Oscar: een zwart netjes pak, met een strikje en zwarte schoenen.

Bobette: echt een pak om in een café aan te hebben, een rok, en een blouse met bloemetjes geloof ik, in ieder geval met een opdruk.

Zoals je waarschijnlijk wel opvalt zijn deze kostuums erg cliché-achtig, dat is wel handig, want je ziet meteen wie wie is.De muziekDe muziek was heel mooi. Hij werd live gespeeld door een concert en er werd dus bijna geen gebruik gemaakt van opnames. De enige opnames die gebruikt werden waren om onweer te laten horen.PersonagesDe hoofdpersonen zijn Irma, Nestor, Monsieur Oscar en Bobette.Irma is een erg mooie erg lieve vrouw. Ze is dan ook erg gewild bij de mannen, die letterlijk voor haar in de rij staan.Nestor is een knappe liefhebbende man, die erg veel van Irma houdt. Verder heeft hij veel vrienden.Monsieur Oscar is net zoals Nestor, maar dan wat meer overdreven, heel goede manieren enzovoort, dat is ook de reden waarom Irma hem boven Nestor verkiest.Bobette is een aardige vrouw, waar je goed mee kan praten en die altijd wel advies kan geven. Door het stuk heen trakteert ze ook een paar keer. Verder is zij de vertelster, zij praat tussen de scenes door, in de decorwisselingen de boel aan elkaar.Eigen meningDe musical sprak me erg aan, omdat het een erg leuk verhaal is, met mooie muziek, en het een uitstekende mix is tussen “Toen” en “Nu”.

De cast is ook uitstekend gekozen. De acteurs spelen hun rollen erg goed, en ze konden, naar mijn mening, erg goed zingen, vooral Irma.

Ik raad deze musical aan iedereen aan, en ik vind dat iedereen hem eens moet zien.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Knappe samenvatting. Er was niemand die het in minder woorden (800) kon.

greetz,
Krl

18 jaar geleden