Elisabeth

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 3940 woorden
  • 25 maart 2001
  • 35 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
35 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

1-Algemene gegevens

. Titel van de voorstelling Elisabeth (het ware verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk)
. Auteur Een musical van Michael Kunze en Sylvester Levay
. Naam van het gezelschap Een speciaal voor dit project geselecteerd gezelschap
. Naam van de regisseur Eddy Habbema
. Naam van de hoofdrolspe(e)l(st)er(s) Elisabeth, gespeeld door Pia Douwes
De Dood, gespeeld door Stanley Burleson
Franz Joseph, gespeeld door Jeroen Phaff
. Plaats van de voorstelling Fortis Circustheater te Scheveningen
. Datum van de voorstelling 14 oktober 2000

2-Plot

. Elisabeth's verhaal wordt in deze musical verteld door haar moordenaar, de Italiaanse anarchist Lucheni. In het rijk der doden wordt Lucheni, na zijn zelfmoord, ter verantwoording geroepen voor zijn laffe daad. Hij roept Elisabeth's tijdgenoten op en vertelt haar verhaal als een liefdesgeschiedenis tussen Elisabeth en De Dood.
Op vijftienjarige leeftijd ontmoet de Beierse Elisabeth van Wittelsbach haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. Het is liefde op het eerste gezicht en een huwelijk volgt. Met haar ja-woord wordt Elisabeth keizerin van Oostenrijk. De Dood luidt de huwelijksklokken en houdt de bruid nauwgezet in de gaten.
De vrijgevochten jonge keizerin ervaart het Weense hof al snel als een vijandige omgeving. Haar echtgenoot heeft maar weinig tijd voor haar en ze voelt zich beperkt in haar doen en laten door haar schoonmoeder Sophie die haar met ijzeren hand onderwerpt aan de strikt Spartaanse hofetiquette. Elisabeth dreigt zelfs de zeggenschap over haar kinderen te verliezen maar ze verzet zich hiertegen. Tegen de wil van haar schoonmoeder in neemt zij haar kinderen mee tijdens een reis naar Hongarije. Aldaar dient De Dood zich aan als haar
jongste dochter sterft. De negentien jaar oude Elisabeth is ontroostbaar.
Niet veel later schenkt Elisabeth het leven aan Rudolf, de langverwachte zoon en troonopvolger. Als haar zoon van haar wordt afgenomen en lijdt onder een strenge militaire opvoeding kan Elisabeth niet langer weerloos toekijken. Ze leert haar groeiend zelfbewustzijn en enorme schoonheid in haar voordeel te gebruiken. Ze komt op voor haar zoon en voor zichzelf en weet haar invloed op de keizer te vergroten.
In de herwonnen kracht van haar leven bereikt Elisabeth haar grootste triomf als zij de keizer weer te verzoenen met haar geliefde Hongarije, het land dat net als Elisabeth verlangt naar vrijheid. Franz Joseph en Elisabeth worden gekroond tot koning en koningin van Hongarije. Sophie ziet dit alles met lede ogen aan en beraamt een plan om Elisabeth's invloed op Franz Joseph te breken. Als Elisabeth wordt geconfronteerd met ontrouw van haar man, ontmoet zij opnieuw De Dood die vol passie zijn tragische spel met haar speelt. Hij maakt haar bewust van haar wens om onafhankelijk te zijn, maar Elisabeth wil nog niet opgeven en weet zijn verleidingskunst te weerstaan.

Na de dood van Sophie keert Elisabeth het Weense Hof de rug toe. Rusteloos slaat ze op de vlucht en brengt haar tijd vooral door met reizen, het schrijven van gedichten en het dwangmatig conserveren van haar schoonheid. Ze ziet niet dat de keizer haar mist en dat haar zoon Rudolf haar hulp nodig heeft. Kroonprins Rudolf heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een eenzame en geïsoleerde jonge man. Hij voorvoelt het dreigende verval van de dynastie en het keizerrijk en laat zich meesleuren in een Hongaars-nationalistische samenzwering. Als dit complot uitkomt, zijn vader zich tegen hem keert en zijn moeder hem niet wil helpen, neemt Rudolf zijn toevlucht tot De Dood; de vriend die hij nog uit zijn kinderjaren kent. De uitzichtloosheid van zijn bestaan brengt hem ertoe zich van het leven te beroven. Vol zelfverwijt en schuldgevoel groeit Elisabeth na dit drama toe naar een eigen doodsverlangen. Ze keert zich af van haar man en van de wereld om haar heen. Opnieuw slaat ze op de vlucht, in een laatste poging alle ellende achter zich te laten.
In een visioen, dat Franz Joseph de ondergang van het Habsburgse Rijk laat zien, wordt de keizer geconfronteerd met zijn rivaal, De Dood. Franz Joseph wil Elisabeth redden, maar De Dood is sneller en gooit Lucheni het moordwapen toe. Haar laatste reis maakt Elisabeth naar Genève. Daar wordt zij, op 10 september 1898, vermoord door de anarchist Lucheni die met een puntige vijl haar hart doorboort. Na een leven vol tragiek, rusteloosheid en onbegrip is Elisabeth eindelijk vrij om haar Dood te omarmen.
. Er is in dit theaterstuk sprake van veel conflicten. Bijna elke speler die een belangrijke rol heeft, heeft wel een conflict met iemand.

3-Het toneelbeeld

. De voorstelling vind plaats in een echt theater. Een deel van het publiek zit recht voor het toneel, een deel ziet het toneel een beetje van de zijkant en een deel van het publiek zit boven, dus die kijken er als het ware op.
Niet alle plekken zijn even mooi om te zitten. Vooral als je helemaal aan de zijkant zit, kun je niet alles duidelijk zien.
. Het toneelbeeld ziet er als volgt uit:
Decor Er zijn zeventien scene die allemaal een eigen decor hebben. Die decors lopen uiteen van bergen tot een safe. Met name vier scene-wisselingen zijn bijzonder complex en vragen veel van de crew. De openingsscene waarin de graftombes in zeer korte tijd door middel van liften heen en weer bewegen is onder andere technisch vrij ingewikkeld te realiseren. Voor de balzaal heeft men slechts vijfentachtig seconden om een enorme marmeren trap en diagonale spiegelwand op het podium neer te zetten. Verder is er nog de safe-scene, waar twaalf zware tafels en vierentwintig stoelen in eenenveertig seconden op een draaiende schijf geplaatst worden. Tot slot is de slotscene eveneens technisch moeilijk te realiseren: in deze scene moet de marmeren achterwand als het ware ‘breken' en zodoende het ondergaan van de wereld uitbeelden.
Licht Op diegene die belangrijk is in een bepaalde scene wordt het licht gericht. Het licht komt vanuit verschillende plekken in het theater. Aan de zijkanten zitten lichten, boven het podium, op de grond zijn lichten die iets omhoog schijnen en van boven achterin de zaal kan het podium belicht worden. Hierdoor kunnen allerlei leuke effecten worden gecreëerd.
Attributen Er worden geen extra attributen gebruikt. Er zijn zoveel verschillende scene, waarbij het decor ook iedere keer verandert, dus de attributen die gebruikt worden, vallen niet echt op.

Kostuums Er worden in de musical Elisabeth 425 kostuums gebruikt. Er spelen 34 mensen in de musical. Vooral de hoofdpersonen en met name Elisabeth hebben ontzettend veel verschillende kostuums aan.
De hoofdrolspeelsters hebben jurken aan. Dat is ook wel logisch als je weet dat het verhaal zich afspeelt eind 19e eeuw. Toen was het heel gewoon (verplicht) om jurken te dragen wanneer je een vrouw bent.
De hoofdrolspelers hebben ook kenmerkende kleding aan voor die tijd. Pofbroeken met jasjes erover.
De Dood had iedere keer dezelfde kleren aan, namelijk een rode broek en een rood jasje.

4-Muziek en geluidseffecten

. Elisabeth is een musical, dus het spreekt voor zich, dat er gebruik gemaakt werd van muziek.
Het orkest van Elisabeth bestaat uit 28 musici. De samenstelling van het orkest is gebaseerd op een symfonische bezetting met ritmesectie. Naast tien strijkers en zeven man ritme- sectie, zijn er zes koperblazers en vijf houtblazers. De muziek van Elisabeth is gebaseerd op de traditionele Weense en Hongaarse stijl. De kracht, klank en schoonheid van de muziek van Elisabeth is meer dan ooit te herleiden op de oorsprong ervan. De componist Sylvester Levay is immers een Hongaar van afkomst. Hongaarse muziek is ongelooflijk gepassioneerde muziek en heeft vaak de klank van zigeunermuziek. Dit komt tevens tot uiting in het verhaal zelf; Elisabeth was een vrijgevochten, jonge vrouw die hield van de natuur en die bovendien een gepassioneerd turnster en amazone was.
De Weense muziek klinkt meer als operettemuziek, zoals de muziek van Johan Strauss. Sylvester Levay laat die twee stijlen samensmelten net zoals dat in het verhaal gebeurt, de musical speelt zich zowel af in Wenen als in Hongarije. Daarnaast werkt hij bijzonder goed met brede orchestraties, dit is ook een gevolg van het feit dat Sylvester zich ook in filmmuziek heeft gespecialiseerd. De orkestbezetting is dan ook een logisch gevolg van al de hier boven genoemde elementen die in de muziek terugkomen. Sylvester Levay is een uitermate getalenteerde componist; niet alleen heeft hij de lokale kennis van hoe men in Wenen en in Hongarije de muziek beleeft, maar hij heeft ook de gave om door middel van muziek de verhaallijn uit te diepen en dichter bij de mensen te brengen. Iets vertellen op muzieknoten is in wezen onnatuurlijk. Je kunt alleen iets uitdrukken als de muziek in dienst staat van de tekst en bovendien iets bovennatuurlijks toevoegt aan de tekst. En dat is precies wat Sylvester Levay met deze muziek heeft gedaan.

5-Personages

. Een omschrijving van de personages:
Elisabeth Ze is de hoofdpersoon in deze musical. Elisabeth is keizerin van Oostenrijk en leefde van 24 december 1837 tot 10 september 1898 toen zij werd doodgeschoten. Elisabeth was een vrijgevochten, jonge vrouw die hield van de natuur en die bovendien een gepassioneerd turnster en amazone was.

De Dood hij is ook een belangrijke rol in de musical. Hij keert iedere keer weer terug. De Dood en Franz Joseph zijn concurrenten. Franz Joseph is met Elisabeth getrouwd, maar De Dood probeert Elisabeth over te halen om bij hem te komen. De Dood is een aantrekkelijke en mysterieuze man, met wie Elisabeth een even hartstochtelijke als gevaarlijke liefdesverhouding ontwikkeld.
Franz Joseph Hij is de man van Elisabeth. Franz Joseph was keizer van het rijk dat op dat moment bestond uit veel landen en nationaliteiten

. Veel gegevens die ik in dit verslag verwerkt heb, heb ik uit het programma boekje gehaald. Hier stonden geen gegevens in over het licht, de personages of de attributen in, maar ik ben pas geleden naar de musical geweest, dus ik weet nog wel veel dingen.
. Ik heb het meest met Elisabeth meegeleefd en dat komt omdat zij de hoofdpersoon is en het verhaal ging over haar. Ze was bijna in elke scene te zien en te horen.
Er waren wel stukjes die ik niet begreep. De musical is echt een stuk geschiedenis en sommige stukjes vond ik een beetje moeilijk te volgen, omdat ik eigenlijk niets van het verhaal van Sissi afwist. Pas toen ik de samenvatting las, snapte ik het wel zo'n beetje.

6-Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over

. De musical Elisabeth is een verhaal dat gebaseerd is op het ware verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk. Het is een stuk geschiedenis.
. De regisseur heeft zelf niet veel ideeën gerealiseerd. Het gaat bijna precies zo als het in het echt is gegaan.

7-Boeiende werking

. De muziek boeide me het meest in deze voorstelling. Meer dan het verhaal. Pia Douwes (speelt Elisabeth) heeft zo'n geweldige stem, dat kun je je niet voorstellen. De rest van de artiesten ook wel, maar vooral de stem van Pia Douwes vond ik geweldig.
. Dit was niet echt het werk van de regisseur, maar meer van het orkest, onder leiding van Sylvester Levay.
Er waren ook scene in de musical de me niet zo boeiden. Dat waren de scene die over het dodenrijk gingen. Ik snapte die scene niet zo heel goed en de muziek en de kleding die daarbij hoorden vond ik ook niet zo mooi.

8-Structuur

. Het verhaal werd op logische volgorde verteld. Het begon met het moment dat Elisabeth nog jong was en het eindigde met haar dood. Tussendoor zie je hoe ze keizerin wordt en hoe het met haar liefdesleven gaat.

9-Recensie

Ik vond de musical heel mooi. Alleen de scenewisselingen en daarmee de decorwisselingen vond ik al heel interessant. Die mensen kunnen in zo'n korte tijd het decor verwisselen.
Elisabeth is geen musical voor kinderen. Die snappen het denk ik niet zo goed, want het is geschiedenis.
Ik kan echt iedereen aanraden om erheen te gaan. Het is zo mooi om alle verschillende kostuums te zien en de muziek is ook heel goed.

1-Algemene gegevens

. Titel van de voorstelling Elisabeth (het ware verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk)
. Auteur Een musical van Michael Kunze en Sylvester Levay
. Naam van het gezelschap Een speciaal voor dit project geselecteerd gezelschap
. Naam van de regisseur Eddy Habbema
. Naam van de hoofdrolspe(e)l(st)er(s) Elisabeth, gespeeld door Pia Douwes
De Dood, gespeeld door Stanley Burleson
Franz Joseph, gespeeld door Jeroen Phaff
. Plaats van de voorstelling Fortis Circustheater te Scheveningen
. Datum van de voorstelling 14 oktober 2000

2-Plot

. Elisabeth's verhaal wordt in deze musical verteld door haar moordenaar, de Italiaanse anarchist Lucheni. In het rijk der doden wordt Lucheni, na zijn zelfmoord, ter verantwoording geroepen voor zijn laffe daad. Hij roept Elisabeth's tijdgenoten op en vertelt haar verhaal als een liefdesgeschiedenis tussen Elisabeth en De Dood.
Op vijftienjarige leeftijd ontmoet de Beierse Elisabeth van Wittelsbach haar neef Franz Joseph, keizer van Oostenrijk. Het is liefde op het eerste gezicht en een huwelijk volgt. Met haar ja-woord wordt Elisabeth keizerin van Oostenrijk. De Dood luidt de huwelijksklokken en houdt de bruid nauwgezet in de gaten.
De vrijgevochten jonge keizerin ervaart het Weense hof al snel als een vijandige omgeving. Haar echtgenoot heeft maar weinig tijd voor haar en ze voelt zich beperkt in haar doen en laten door haar schoonmoeder Sophie die haar met ijzeren hand onderwerpt aan de strikt Spartaanse hofetiquette. Elisabeth dreigt zelfs de zeggenschap over haar kinderen te verliezen maar ze verzet zich hiertegen. Tegen de wil van haar schoonmoeder in neemt zij haar kinderen mee tijdens een reis naar Hongarije. Aldaar dient De Dood zich aan als haar
jongste dochter sterft. De negentien jaar oude Elisabeth is ontroostbaar.
Niet veel later schenkt Elisabeth het leven aan Rudolf, de langverwachte zoon en troonopvolger. Als haar zoon van haar wordt afgenomen en lijdt onder een strenge militaire opvoeding kan Elisabeth niet langer weerloos toekijken. Ze leert haar groeiend zelfbewustzijn en enorme schoonheid in haar voordeel te gebruiken. Ze komt op voor haar zoon en voor zichzelf en weet haar invloed op de keizer te vergroten.
In de herwonnen kracht van haar leven bereikt Elisabeth haar grootste triomf als zij de keizer weer te verzoenen met haar geliefde Hongarije, het land dat net als Elisabeth verlangt naar vrijheid. Franz Joseph en Elisabeth worden gekroond tot koning en koningin van Hongarije. Sophie ziet dit alles met lede ogen aan en beraamt een plan om Elisabeth's invloed op Franz Joseph te breken. Als Elisabeth wordt geconfronteerd met ontrouw van haar man, ontmoet zij opnieuw De Dood die vol passie zijn tragische spel met haar speelt. Hij maakt haar bewust van haar wens om onafhankelijk te zijn, maar Elisabeth wil nog niet opgeven en weet zijn verleidingskunst te weerstaan.

Na de dood van Sophie keert Elisabeth het Weense Hof de rug toe. Rusteloos slaat ze op de vlucht en brengt haar tijd vooral door met reizen, het schrijven van gedichten en het dwangmatig conserveren van haar schoonheid. Ze ziet niet dat de keizer haar mist en dat haar zoon Rudolf haar hulp nodig heeft. Kroonprins Rudolf heeft zich ondertussen ontwikkeld tot een eenzame en geïsoleerde jonge man. Hij voorvoelt het dreigende verval van de dynastie en het keizerrijk en laat zich meesleuren in een Hongaars-nationalistische samenzwering. Als dit complot uitkomt, zijn vader zich tegen hem keert en zijn moeder hem niet wil helpen, neemt Rudolf zijn toevlucht tot De Dood; de vriend die hij nog uit zijn kinderjaren kent. De uitzichtloosheid van zijn bestaan brengt hem ertoe zich van het leven te beroven. Vol zelfverwijt en schuldgevoel groeit Elisabeth na dit drama toe naar een eigen doodsverlangen. Ze keert zich af van haar man en van de wereld om haar heen. Opnieuw slaat ze op de vlucht, in een laatste poging alle ellende achter zich te laten.
In een visioen, dat Franz Joseph de ondergang van het Habsburgse Rijk laat zien, wordt de keizer geconfronteerd met zijn rivaal, De Dood. Franz Joseph wil Elisabeth redden, maar De Dood is sneller en gooit Lucheni het moordwapen toe. Haar laatste reis maakt Elisabeth naar Genève. Daar wordt zij, op 10 september 1898, vermoord door de anarchist Lucheni die met een puntige vijl haar hart doorboort. Na een leven vol tragiek, rusteloosheid en onbegrip is Elisabeth eindelijk vrij om haar Dood te omarmen.
. Er is in dit theaterstuk sprake van veel conflicten. Bijna elke speler die een belangrijke rol heeft, heeft wel een conflict met iemand.

3-Het toneelbeeld

. De voorstelling vind plaats in een echt theater. Een deel van het publiek zit recht voor het toneel, een deel ziet het toneel een beetje van de zijkant en een deel van het publiek zit boven, dus die kijken er als het ware op.
Niet alle plekken zijn even mooi om te zitten. Vooral als je helemaal aan de zijkant zit, kun je niet alles duidelijk zien.
. Het toneelbeeld ziet er als volgt uit:
Decor Er zijn zeventien scene die allemaal een eigen decor hebben. Die decors lopen uiteen van bergen tot een safe. Met name vier scene-wisselingen zijn bijzonder complex en vragen veel van de crew. De openingsscene waarin de graftombes in zeer korte tijd door middel van liften heen en weer bewegen is onder andere technisch vrij ingewikkeld te realiseren. Voor de balzaal heeft men slechts vijfentachtig seconden om een enorme marmeren trap en diagonale spiegelwand op het podium neer te zetten. Verder is er nog de safe-scene, waar twaalf zware tafels en vierentwintig stoelen in eenenveertig seconden op een draaiende schijf geplaatst worden. Tot slot is de slotscene eveneens technisch moeilijk te realiseren: in deze scene moet de marmeren achterwand als het ware ‘breken' en zodoende het ondergaan van de wereld uitbeelden.
Licht Op diegene die belangrijk is in een bepaalde scene wordt het licht gericht. Het licht komt vanuit verschillende plekken in het theater. Aan de zijkanten zitten lichten, boven het podium, op de grond zijn lichten die iets omhoog schijnen en van boven achterin de zaal kan het podium belicht worden. Hierdoor kunnen allerlei leuke effecten worden gecreëerd.
Attributen Er worden geen extra attributen gebruikt. Er zijn zoveel verschillende scene, waarbij het decor ook iedere keer verandert, dus de attributen die gebruikt worden, vallen niet echt op.

Kostuums Er worden in de musical Elisabeth 425 kostuums gebruikt. Er spelen 34 mensen in de musical. Vooral de hoofdpersonen en met name Elisabeth hebben ontzettend veel verschillende kostuums aan.
De hoofdrolspeelsters hebben jurken aan. Dat is ook wel logisch als je weet dat het verhaal zich afspeelt eind 19e eeuw. Toen was het heel gewoon (verplicht) om jurken te dragen wanneer je een vrouw bent.
De hoofdrolspelers hebben ook kenmerkende kleding aan voor die tijd. Pofbroeken met jasjes erover.
De Dood had iedere keer dezelfde kleren aan, namelijk een rode broek en een rood jasje.

4-Muziek en geluidseffecten

. Elisabeth is een musical, dus het spreekt voor zich, dat er gebruik gemaakt werd van muziek.
Het orkest van Elisabeth bestaat uit 28 musici. De samenstelling van het orkest is gebaseerd op een symfonische bezetting met ritmesectie. Naast tien strijkers en zeven man ritme- sectie, zijn er zes koperblazers en vijf houtblazers. De muziek van Elisabeth is gebaseerd op de traditionele Weense en Hongaarse stijl. De kracht, klank en schoonheid van de muziek van Elisabeth is meer dan ooit te herleiden op de oorsprong ervan. De componist Sylvester Levay is immers een Hongaar van afkomst. Hongaarse muziek is ongelooflijk gepassioneerde muziek en heeft vaak de klank van zigeunermuziek. Dit komt tevens tot uiting in het verhaal zelf; Elisabeth was een vrijgevochten, jonge vrouw die hield van de natuur en die bovendien een gepassioneerd turnster en amazone was.
De Weense muziek klinkt meer als operettemuziek, zoals de muziek van Johan Strauss. Sylvester Levay laat die twee stijlen samensmelten net zoals dat in het verhaal gebeurt, de musical speelt zich zowel af in Wenen als in Hongarije. Daarnaast werkt hij bijzonder goed met brede orchestraties, dit is ook een gevolg van het feit dat Sylvester zich ook in filmmuziek heeft gespecialiseerd. De orkestbezetting is dan ook een logisch gevolg van al de hier boven genoemde elementen die in de muziek terugkomen. Sylvester Levay is een uitermate getalenteerde componist; niet alleen heeft hij de lokale kennis van hoe men in Wenen en in Hongarije de muziek beleeft, maar hij heeft ook de gave om door middel van muziek de verhaallijn uit te diepen en dichter bij de mensen te brengen. Iets vertellen op muzieknoten is in wezen onnatuurlijk. Je kunt alleen iets uitdrukken als de muziek in dienst staat van de tekst en bovendien iets bovennatuurlijks toevoegt aan de tekst. En dat is precies wat Sylvester Levay met deze muziek heeft gedaan.

5-Personages

. Een omschrijving van de personages:
Elisabeth Ze is de hoofdpersoon in deze musical. Elisabeth is keizerin van Oostenrijk en leefde van 24 december 1837 tot 10 september 1898 toen zij werd doodgeschoten. Elisabeth was een vrijgevochten, jonge vrouw die hield van de natuur en die bovendien een gepassioneerd turnster en amazone was.

De Dood hij is ook een belangrijke rol in de musical. Hij keert iedere keer weer terug. De Dood en Franz Joseph zijn concurrenten. Franz Joseph is met Elisabeth getrouwd, maar De Dood probeert Elisabeth over te halen om bij hem te komen. De Dood is een aantrekkelijke en mysterieuze man, met wie Elisabeth een even hartstochtelijke als gevaarlijke liefdesverhouding ontwikkeld.
Franz Joseph Hij is de man van Elisabeth. Franz Joseph was keizer van het rijk dat op dat moment bestond uit veel landen en nationaliteiten

. Veel gegevens die ik in dit verslag verwerkt heb, heb ik uit het programma boekje gehaald. Hier stonden geen gegevens in over het licht, de personages of de attributen in, maar ik ben pas geleden naar de musical geweest, dus ik weet nog wel veel dingen.
. Ik heb het meest met Elisabeth meegeleefd en dat komt omdat zij de hoofdpersoon is en het verhaal ging over haar. Ze was bijna in elke scene te zien en te horen.
Er waren wel stukjes die ik niet begreep. De musical is echt een stuk geschiedenis en sommige stukjes vond ik een beetje moeilijk te volgen, omdat ik eigenlijk niets van het verhaal van Sissi afwist. Pas toen ik de samenvatting las, snapte ik het wel zo'n beetje.

6-Thematiek en interpretatie: waar gaat de voorstelling over

. De musical Elisabeth is een verhaal dat gebaseerd is op het ware verhaal van Sissi, keizerin van Oostenrijk. Het is een stuk geschiedenis.
. De regisseur heeft zelf niet veel ideeën gerealiseerd. Het gaat bijna precies zo als het in het echt is gegaan.

7-Boeiende werking

. De muziek boeide me het meest in deze voorstelling. Meer dan het verhaal. Pia Douwes (speelt Elisabeth) heeft zo'n geweldige stem, dat kun je je niet voorstellen. De rest van de artiesten ook wel, maar vooral de stem van Pia Douwes vond ik geweldig.
. Dit was niet echt het werk van de regisseur, maar meer van het orkest, onder leiding van Sylvester Levay.
Er waren ook scene in de musical de me niet zo boeiden. Dat waren de scene die over het dodenrijk gingen. Ik snapte die scene niet zo heel goed en de muziek en de kleding die daarbij hoorden vond ik ook niet zo mooi.

8-Structuur

. Het verhaal werd op logische volgorde verteld. Het begon met het moment dat Elisabeth nog jong was en het eindigde met haar dood. Tussendoor zie je hoe ze keizerin wordt en hoe het met haar liefdesleven gaat.

9-Recensie

Ik vond de musical heel mooi. Alleen de scenewisselingen en daarmee de decorwisselingen vond ik al heel interessant. Die mensen kunnen in zo'n korte tijd het decor verwisselen.
Elisabeth is geen musical voor kinderen. Die snappen het denk ik niet zo goed, want het is geschiedenis.
Ik kan echt iedereen aanraden om erheen te gaan. Het is zo mooi om alle verschillende kostuums te zien en de muziek is ook heel goed.

REACTIES

D.

D.

Hoi Annemiek,

Goed verslag over Elisabeth. Maar wat was de datum van de voorstelling?

Groetjes Didi

24 jaar geleden

C.

C.

Hoi ik wou ff zeggen dat ik je werkstuk geweldig vind heb er best wel veel aan gehad en heb sommige stukken erg goed kunnen gebruiken. Heel erg bedankt.
Veel liefs, Carina

22 jaar geleden

M.

M.

bedankt voor je verslag ik heb er erg veel aan gehad en ik heb er zelf ook nog at dingen aan toe kunnen voegen ben je vaker naar musicals geweest

22 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.