De musical 'Fame'

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2493 woorden
  • 22 juni 2005
  • 81 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
81 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
FAME THE MUSICAL
Vorm

1. In welke ruimte vond de voorstelling plaats?
Welk effect heeft de ruimte op de voorstelling?
De voorstelling vond plaats in een lijsttheater in een traditionele schouwburg. Dat was herkenbaar aan het verhoogde podium en het grote rode gordijn ervoor. Het publiek zat voor het podium en er was ook nog een een balkon boven ons waar je ook kon zitten. Aan de zijkant van het podium waren er schotten waardoor de spelers steeds het podium op kwamen en weer weggingen. De lijsttheater geeft een soort kijkdoos effect waarin alles gebeurt. Doordat wij in het donker zaten leek alles wat daarin gebeurt echter. Door licht en geluid en décor kunnen er illusie’s worden opgeroepen.

2. Beschrijf in enkele woorden het toneelbeeld:
 Décor: Het décor was bijna de hele voorstelling hetzelfde. De binnenkant van een dansschool was nagebouwd met deuren en veel trappen die konden verschuiven. Er was benden gewoon een vloer en aan de zijkant trappen die omhoog liepen en aan de zijkanten en de achterkant een soort van brug langs de muur vormden waar zich ook acteer, dans en zangscènes afspeelden
Het meeste was van hout gemaakt en ik vond het décor er zo nogal grauw uitzien. Er zaten geen vrolijke kleuren in. Op het eind was er nog een ander décor. Dat hadden ze gedaan door een ander schot voor het décor te plaatsen waardoor je de dans school niet meer zag, maar nu dus de buitenkant ervan. Een muur met een raam erin.
 Kostuums/ grime: De spelers hadden moderne kleding aan, wat je zo zelf in de winkel zou kunnen kopen. Het waren vooral danskleding in felle kleuren. Soms hadden ze nog gewone kleding aan in de stijl van hun karakter (stoer, truttig, hippie, streng, uitdagend enz.). Bij de diploma uitreiking hadden ze allemaal typisch Amerikaanse kelding aan die ze daar aan hebben bij diplomauitreikingen.
 Spel / dans: Het spel was wel een beetje overdreven. Als iemand bijvoorbeeld verbaasd moest kijken dan deed diegene dat ook heel erg verbaasd. De gevoelens en gedachtes van een personage kwamen zo wel duidelijk naar voren. Verder was er niet echt een speciaal spel in de voorstelling vond ik. De dans die ze gebruikte was een moderne dans. Met veel bewegingen en ze danste best snel. De dansers moesten wel lenig zijn en veel energie hebben, om zoveel te dansen. Volgens mij waren het absolute dansen, want de dansen gingen niet echt om uitdrukkingen en stemmingen, maar vooral om de bewegingscontructie.
 Licht: Er werden verschillende kleuren licht gebruikt. Als er bijvoorbeeld een ruzie was tussen twee mensen dan was er een beetje grauw licht en bij een vrolijk liedje waren er veel kleuren licht die heel druk beweegde. Ook ging er vaak een licht over het podium heen, zodat wij verlicht werden.
 Attributen: Er waren vooral grote attributen gebruikt die steeds in hetzelfde décor kwamen. Door de attributen leek het wel alsof je steeds in een andere ruimte van de dansschool kwam. De attributen die onder andere gebruikt waren was een schoolbord, schoolstoeltjes, een drumstel, een auto, en spiegels die je ook in danszalen ziet.
 Film/ video: Er werd geen gebruikt gemaakt van een film of video in de voorstelling.
3. Welke rol(len) speelt het koor?
Ze vormen een onderdeel in de handeling, namelijk de omstanders in het verhaal of die bij een scene eromheen staan. Bijvoorbeeld als twee leerlingen aan het zingen waren, dan kwamen op de trappen andere leerlingen die als een soort koor mee zongen.
4. Om welke danstechniek gaat het in deze voorstelling?
Het gaat in deze dansvoorstelling om een show/ musical dans in combinatie met een moderne dans. Dat vond ik, omdat ik wel show/muscial dans erin voor zag komen. Zoals met zijn allen tegelijk dansen en dezelfde dans. De moderne dans zag ik meer sommige danspasjes en technieken die ze gebruikten die ik in geen andere cateogrie kon plaatsen.
Inhoud

5. Samenvatting
 Het verhaal gaat over elf leerlingen die op een dansschool ‘The school of performing Arts’ in New York zitten. Ze leren daar dansen, zingen en toneelspeler. Ze worden begeleid door de leraren en helpen elkaar. Ze doen er alles voor om de beste danser of danseres te worden en om de diploma te van school. Daarna hopen ze om beroemd te worden. Er zijn verschillende personages met eigen eigenschappen die gevolgd worden in hun ontwikkeling op de opleiding. Er ontstaan wel eens conflicten onderling, en ook onderling bij de docenten omdat zij af en toe een ander idee hebben over de toekomst van bepaalde leerlingen. Uiteindelijk slaagt iedereen voor de opleiding en iedereen komt goed terecht.
Door de musical heen lopen twee nevenverhalen, die van Tyrone Jackson en Carmen Diaz. Tyrone is opgegroeid op straat en kan nauwelijks lezen. Hij is het niet eens met de politiek van de school en vertrekt met slaande deuren, ondanks het feit dat hij een veelbelovend talent is. Carmen wordt een gouden toekomst beloofd door één of andere illustere manager, maar ze eindigt als drugshoertje in de goot.

6. Om welk(e) conflict(en) gaat het in de voorstelling?
Er spelen meerdere conflicten in het verhaal. Tyrone kan niet lezen en dat weet niet iedereen, hij houdt dat zo lang mogelijk verborgen. Als er een lerares toch achterkomt dan wil ze hem een jaar laten zitten, want om een diploma te krijgen moet je toch kunnen lezen. Een andere lerares wil Tyrone wel over laten gaan. Zo onstaat er een coflict tussen de leraren.
Carmen zit ook op de school, maar zij wil het helemaal gaan maken in Hollywood dus gaat ze van de school af, terwijl al haar medestudenten haar proberen tegen te houden.
Mabel is een dik meisje en ze eet erg veel. Van de lerares mag ze niet zoveel eten, maat toch luistert ze daar niet naar. Dan wordt het moeilijk voor haar om een danseres te worden.
Laatste conflict gaat over Iris en Nick. Iris loopt achter Nick aan maar hij wilt haar niet. Nick is zelf een zoon van een beroemde acteur en daarom denken sommige dat hij nogal voorgetrokken wordt. Hij moet zelf bewijzen dat dat niet zo is.
7. Wie zijn de belangrijkste personages? Geef een korte karakterisering. Hoe worden de eigenschappen van de personages in de voorstelling duidelijk gemaakt?
De belangrijkste personages waren Tyrone Jackson, een zwarte jongen die op de academie zit. Het is een stoere macho jongen. Bijzonder aan hem is dat hij niet kan lezen. Gaandeweg het verhaal komt dat aan het licht, eerst wil hij er niet aan toegeven, later leert hij toch lezen.
Carmen Jones, verlaat vroegtijdig de opleiding om audities te doen voor een zangcarrière. Ze heeft een aanbieding gekregen om carrière te maken, maar kan dan niet haar opleiding afmaken. De anderen van de academie proberen haar tegen te houden, maar ze gaat toch weg. In het begin belandt ze in de goot, later wordt ze toch een ster.
Mabel is een chaotisch, mollig meisje die de hele dag niks ander kan doen dan eten. Ze wil eerst danser worden, maar gaat toch over op zang.
Serena is een rustig meisje, dat acteren volgt. Ze is verliefd op Nick, maar krijgt in het begin geen antwoord op haar liefde.
Nick volgt ook acteren en is de zoon van een beroemd acteertalent. Hij is een rustige serieuze jongen die niet ingaat op de liefde van Serena. Later wel.
Iris is een stil, serieus meisje dat goed kan dansen, klassieke dans. Zij gaat met Tyrone.
Het karakter van de personages wordt in de musical duidelijk gemaakt door de dingen die zij doen. Het zijn gewone mensen met allemaal hetzelfde doel: succesvol te worden.
8. Beschrijf de onderlinge relaties tussen de belangrijkste personages.
De belangrijkste personages waren Carmen en Tyrone. Ze gingen eerst veel met elkaar om. Toen Priscilla in het beeld kwam, een tuttig ballet dansersje, besteede Tyrone daar alleen nog maar aandacht aan en begon een relatie met haar. Carmen werd jaloers, ze ging achter iemand anders aan en dat was David, die ze later gebruikte.
9. Zijn het ‘gewone’ mensen of zijn het vooral vertegenwoordigers van een bepaald standpunt? Verklaar je antwoord.
De personage’s zijn allemaal ‘gewone’ mensen met hun eigen karaktereigenschappen en meningen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: hun droom nastreven en daarin hun uiterste best doen. Dat is volgens mij wat de regisseur duidelijk wou maken. Als je maar hard genoeg je best doet, dat je er wel komt.
10. Met wie heb je het meest meegeleefd? Hoe komt dat?
Ik heb het meest meegeleefd Carmen, omdat ik haar het leukste personage vond met het boeiendste verhaal. De rest van de verhalen vond ik niet zo heel erg interessant. Ze heeft de grootste mond en valt wel op tussen de andere 10 studenten. Ze wil het echt helemaal gaan maken en heeft daar alles voor over. Ik kon niet echt dingen van mezelf in haar terug vinden, maar ik begreep wel de keuzes die ze maakten.
Functie

11. Wat is de doel van de voorstelling?
De voorstelling is vooral bedoeld om het publiek te amuseren.
 Spel: Ik vond het spel een beetje zoiets weg hebben als een spel bij een soap. Bij een soap gebeuren dagelijkse gebeurtenissen en in dit verhaal ging het om de gebeurtenissen van kinderen die op een dansschool zaten. Je bleef toch steeds geboeid kijken, om te zien wat er verder zou gebeuren.
 Décor/ rekwisieten: Ik vond het décor niet zo heel veel bijzonders, maar het was wel knap in elkaar gezet en het zag er ook wel realistisch uit. Het décor en de rekwisieten brachten je helemaal in het verhaal alsof het daar echt plaats vond.
 Belichting: Bij vrolijke liedjes werden er ook vrolijke kleuren gebruikt en licht dat over heel het podium bewoog. Het was wel mooi om daar naar te kijken.
 Zang: Er werden veel liedjes gezongen. Soms vrolijke, soms droevige, soms in een groep, soms solo. Er zat veel variatie in de liedjes en het waren wel mooie teksten. Sommige spelers bezaten wel over mooie zangkwaliteiten waardoor het leuk was om ernaar te luisteren.
 Mise-en-scène: De relatie tussen de personage’s waren wel duidelijk. Toen een meisje een jongen ging vertellen dat ze gek op hem was, liep ze eerst naar hem toe en daarna van hem weg. Dat gaf het een dubbele bodem.
 Kleding/ grime: De mensen die opgemaakt waren en aangekleed zoals in de voorstelling zou je zo in het dagelijks leven op straat kunnen tegenkomen. Dat maakten het verhaal wat realistischer en meer van deze tijd. Ze gebruikten ook mooie kleding, met veel kleur.
 Muziek: Er zaten verschillende soorten muziek in, maar het paste allemaal in de voorstelling. Ik vond niet alle liedjes even leuk en mooi, maar er zat dus wel veel variatie in. Ze gebruikten vooral hele drukke liedjes of juist hele langzame. Zo kwam er een contrast in. De muziek was een groot onderdeel in de voorstelling omdat het over een theatherschool in de voorstelling ging. De muziek ondersteurnde ook de dansen van de spelers.

12. Welke middelen heeft de regisseur gebruikt om het publiek te blijven boeien? Wat heeft het meest effect?
De regisseur heeft veel gebruik gemaakt van een goed opgezet décor en spelers uitgezocht die veel en goed konden dansen en tegelijk toch ook een goede zangkwaliteit hadden. Dat vond ik het meeste effect hebben. Het verhaal zal de mensen ook wel erg aanspreken denk ik, anders waren er geen meerdere versie’s van de musical en een film en een serie.
Het vastleggen van eigen ervaringen
en eigen oordeel: reflecteren

 Wat is het?: Het is een musical
 Hoe heet het?: ‘Fame the musical’
 Hoe/heten de makers? Welke nationaliteit heeft/hebben deze persoon/personen? Ontwikkeld door David de Silva, teksten van Jacques Levy, muziek van Steven Margoshes en geregiseerd door Runar Borge. Alle nationaliteiten van deze mensen kon ik niet vinden. Vermoedelijk komen ze uit verschillende landen als ik zo naar de namen kijk. Runar Borge is in ieder geval Noors.
 Wanneer is het oorspronkelijk gemaakt? Oorspronkelijk is het gemaakt in 1999 gebaseerd op de tv series en de film. Door het grote succes van ‘Fame the musical’ speelt het nog steeds in verschillende theathers over de wereld.
 Hoe groot is het of hoe lang duurt het? Het duurt ongeveer 2 uur.
 Waar heb je het gezien, gehoord of gelezen? Ik heb het gezien in London in het Aldwych Theatre.
 Wanneer heb je het gezien, gehoord of gelezen? Ik heb het gezien op 23 oktober 2003.

Ik verwachtte van de musical dat het een heel vrolijke musical zou zijn over mensen die beroemd waren. Ik verwachtte dat, omdat de musical ‘Fame’ heet en dat betekent beroemd en ik heb een liedje staan op de computer van Models en dat heet ‘Fame’. Dat liedje komt uit de musical en is heel vrolijk dus ik dacht dat de rest van de liedjes ook heel vrolijk zouden zijn. Dat bleek dus niet zo te zijn.

Mijn totaalindruk na afloop was dat ik de musical wel tegen vond vallen, want mijn verwachtingen lagen wat hoger. Het mooiste vond ik het eindlied, toen stond Carmen op een yellow cad en de rest van de spelers stonden daar omheen te dansen en te zingen.

1= helemaal niet
2= een klein beetje
3= neutraal
4= tamelijk
5= heel erg

1 2 3 4 5
spannend x
overtuigend x
fantasierijk x
modern, actueel x
origineel x
mooi x
ontroerend x
geloofwaardig x
oppervlakkig x
erotisch x
nuttig x
grappig/gek x
schokkend x
chaotisch x
dynamisch x

Spanning vind ik wel het belangrijkste aspect uit deze tabel, want je moet wel geboeid naar iets kunnen blijven kijken.

1= helemaal niet
5= heel veel
1 2 3 4 5
plezier x
verveling x
ontroering x
verwondering x
eenzaamheid x
medelijden x
afschuw x
rust x
bewondering x

Ik ben wel eens eerder naar musicals geweest en ik vind het een leuk genre, want je kan er alle kanten mee op. Ik zou wel vaker naar iets dergelijks gaan, want het spreekt me wel aan.

Me houding ten opzichte van deze vorm van kunst door deze culturele activiteit is niet veranderd. Wel ben ik er meer bewust van dat je verwachtingen van een musical niet altijd uitkomen.

Ik vond het een oppervlakkige musical, omdat het verhaal niet zo heel orgineel was. Het verhaal was ook al eens verfilmd en een serie van gemaakt. Ik denk dat je dan wel eens iets nieuws zou kunnen verzinnen. Wel was ik erg onder de indruk van de zang en dans van de spelers, want dat was van hoog niveau. Voor de meeste mensen zal het wel een leuke musical zijn, want je hoeft je nergens zorgen over te maken en je wordt gewoon vermaakt. Voor mij mocht er wel wat meer diepgang in. Dat mijn indruk van de musical niet zo hoog is zal ook wel komen, doordat mijn verwachtingen niet uitkwamen.

Ik zou niet meer van dit gezelschap willen zien of horen, want ik hou van afwisseling dus ik zou wel eens wat nieuws willen zien van andere artiesten.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.