De Buikspreker

Beoordeling 4
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 354 woorden
  • 13 maart 2002
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 4
6 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

De Buikspreker

De voorstelling werd gespeeld door David Eeles, Yahya Gaier, Trudy Lute. De voorstelling gaat over een gezin dat bestaat uit een vader, moeder en een zoon. Het gezin is overspannen. Vader en de zoon zijn zenuwachtig en moeder barst soms ineens in tranen uit. Als de vader weg is om boodschappen te doen, neemt moeder haar zoon op schoot en gebruikt hem als buikspreekpop. Het gaat steeds slechter met het gezin. De zoon probeert zijn ouders weer bij elkaar te brengen, maar dat mislukt. De zoon draait helemaal door en gooit eten in zijn vader zijn gezicht. Toch zingen ze elke keer weer het lied 'How the winds are blowing'. Door het lied komen ze aan het einde toch weer een beetje bij elkaar. De moeder loopt niet meer huilend weg.

De voorstelling is gebaseerd op de documentaire "Variété" van Netty van Hoorn, waarin een buikspreekster aan het woord komt die in de jaren '30 optrad onder de naam Carla. Toen ze een gezin had heeft ze haar carrière opgegeven. In de voorstelling ze haar mislukte leventje zien.

De voorstelling speelt zich af op een podium. Er gaat geen doek op, de spelers staan al op het toneel. Het decor is realistisch. Het stelt een woonkamer voor met een opening waardoor je de keuken ziet. In de woonkamer staat een piano, een tafel en een paar stoelen. Het licht ondersteunt de soms sombere of grappige voorstelling. Het is een dramatische voorstelling, veel wisselende stemmingen, het is een ouderwetse sfeer. De spelers richten zich nooit tot het publiek. De voorstelling is een tragedie. De voorstelling maakt duidelijk hoe de verhoudingen binnen het gezin zijn, laat menselijke karakters en relaties zien en de voorstelling is bedoeld als vermaak.

Ik vond het een leuke voorstelling. Het was best een zielige voorstelling, maar het was ook een grappige voorstelling. Vooral het jongetje was grappig, ik moest regelmatig om hem lachen. Het was op zich op het begin een beetje een ingewikkeld, maar later kom je er achter hoe het nou allemaal zit. Het was een leuke voorstelling om nog eens aan terug te denken.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.