Danscombinatie

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 749 woorden
  • 5 december 2003
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV

A. Voor het kijken

1. Dans speelt in mijn leven niet zo’n grote rol meer. Ik heb toen ik heel klein was een aantal jaar gedanst maar daar is niet veel van blijven hangen. Daarna ben ik andere sporten gaan beoefenen. Vorig jaar heb ik een musicalklas gevolgd. Dit bestond uit zingen, dansen, acteren en een combinatie van die drie. Toen heb ik een jaar lessen in Jazzdance gevolgd. Ik vond het echt ontzettend leuk maar kwam er wel achter dat het niet helemaal mijn ding is. Doordat ik te snel ben gegroeid, zijn mijn spieren en pezen niet genoeg gegroeid. Hierdoor ben ik helemaal niet lenig. Daar had ik met dansen nog wel eens last van. Wel vond ik het bewegen op muziek erg leuk. Ook het ritmegevoel en de muziek vond ik heel leuk. Nu ik geen musicalklas meer volg kijk ik vaak dans op televisie. Vooral op de Belgische tv hebben ze nog wel eens dansvoorstellingen. Het is ontzettend mooi hoe mensen kunnen bewegen op muziek. Ik denk dat wat ik vorig jaar deed, kon uitgroeien tot kunst. Ik ben lang niet goed genoeg om het kunst te kunnen noemen, maar dans op zich is volgens mij wel een kunstuiting.

2. Ik ben wel eens naar een dansvoorstelling geweest. Ik heb een keer een voorstelling gezien van een koor met proffessionele dansers. Ook ben ik naar de musical Aida geweest, waarin ook veel gedanst wordt. Ik vond het heel erg mooi, vooral omdat ik weet hoe moeilijk het is om te dansen. Ik kan er erg van genieten.

3. Ik denk dat er veel overeenkomsten zijn tussen klassiek en modern ballet, maar zeker ook veel verschillen. Modern ballet is een uitvloeisel van het klassiek ballet. Hierdoor komen er veel pasjes terug in modern ballet die oorspronkelijk uit klassiek ballet kwamen. Zo heb je bijvoorbeeld verschillende plie’s die zowel in klassiek als in modern ballet voorkomen. Toch vind ik dat klassiek ballet wat statischer is. Het is wat meer gebonden aan bepaalde regels en staat ook voor een groot deel vast. Het modern ballet daarentegen is heel vrij. Bijna alles kan. Garderobe is vrij maar bovenal zijn er veel minder regels omtrent pasjes en bewegingen die er bij klassiek ballet wel zijn. Het hoeft bij modern ballet niet perse een perfecte beweging te zijn, zolang het voor de voorstelling wel een perfecte beweging is en die uitgevoerd wordt zoals hij is bedoeld. Ook denk ik dat er bij modern ballet veel meer thema en emotie komt kijken.

B. Tijdens het kijken

1. Ik vond het dansfragment waarin klassiek en modern ballet werden gecombineerd door verschillende dansformaties heel goed. Ik vond het leuk om te zien hoe het klassiek met het modern werd vermengd. Ook vond ik het leuk om te zien hoe de dansers in een beperkte ruimte toch nog hele mooie bewegingen konden maken. In de koker was namelijk net ruimte genoeg voor ongeveer twee personen. Hierdoor werd de danser ontzettend beperkt. Ik vond het leuk om te zien hoe ze dit combineren.

2. Ik vind dat je de discipline en organisatie vooral terugziet in de toewijding die de dansers laten zien. Ze gaan voor perfectie. Ook al doet dat soms pijn (zoals een van de ‘kokerdanseressen’ zei) je moet doorgaan. Ik vind dit heel knap. Je zet als het ware je eigen belangen opzij voor de dans. Ook vind ik dat er goed te zien is aan de lichamen van de dansers dat ze het veel doen. De voeten zijn vaak lichtelijk vergroeid en ze zijn ontzettend gespierd. De dansers luisteren ontzettend goed naar de choreografe. Ook dit getuigd van discipline en respect. Maar ook in de dans zelf is het terug te zien. De manier waarop de dansers bewegen en hoe ze een eenheid vormen is heel goed. Dit kan alleen maar door een goede voorbereiding.

3. In klassieke dans wordt er veel gebruik gemaakt van sprongen. De danseressen zijn vaak vederlicht. Althans, dat stralen ze uit. Hierdoor wordt klassieke dans vaak heel lieflijk. Bij moderne dans is er juist vaak sprake van het tegenovergestelde. Er wordt juist veel gebruik gemaakt van zwaartekracht. Er worden weinig sprongen gemaakt en er wordt juist veel meer gebruik gemaakt van de grond.

4. Ik zag veel voetposities in bijna alle dansfragmenten. In het zwanenmeer bijvoorbeeld zie je veel posities maar ook in de moderne dans komen deze posities terug. De dansers in de kokers bijvoorbeeld, maakten veel gebruik van de voetposities. Dit kwam waarschijnlijk door de beperkte ruimte waarin ze moesten bewegen.

REACTIES

H.

H.

jammer dat opdracht C. en verder er niet bij staan

12 jaar geleden

R.

R.

@Henk C en D zijn meer persoonlijk en zijn ook niet allemaal op papier te zetten in text. het leuke aan ckv is is dat je gewoon wat duuren woorde kunt lulle alsof je verstand hebt van kunst en je bent klaar :)

12 jaar geleden

H.

H.

@remco
Ja, maar dat is wel weer werk voor mij, want van heel die opdracht C snap ik niks van, Dat filmpje opent bij mij niet

12 jaar geleden

.

.

gewoon duure woorde gebruike dan komt alles goed. ckv is toch een onzin vak :)

12 jaar geleden

B.

B.

en ik maar denken, tjonge wat heeft die lerares van mij toch veel werk in dat boekje gestoken......

bedankt!

12 jaar geleden

H.

H.

@ de schrijver van deze tekst
Heb jij misschien ook andere opdrachten van CKV, de ontmoeting of kunstlicht misschien?

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.