Ballet for life

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Theaterverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 705 woorden
  • 27 juni 2003
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
19 keer beoordeeld

Ballet for life

Algemene gegevens:

De titel van de ballet voorstelling is; ballet for life
Dans Béjart Ballet Lausanne

muziek van Queen en Mozart.
Kostuums van Versace

Deze voorstelling had niet echt een verhaallijn lopen, het was meer een emotionele lading waarin liefde, hoop, humor en verdriet elkaar afwisselde. Dit lieten ze duidelijk merken door de kostuums, de muziek, het licht en de manier van ballet(dansen) op dat moment.
Ballet for life is opgedragen aan hen die te vroeg zijn gestorven. Ballet for life begint met een choreografie voor het hele dansgezelschap op het ontroerende nummer It's a beautiful day van Queen.

De geladen sfeer bereikt haar hoogtepunt als een projectiescherm beelden vertoont van het nummer I want to break free uit de voorstelling 'Life at Wembley, 1986', met de inmiddels aan AIDS gestorven Jorge Donn, voormalig solodanser van Béjart's gezelschap.
De balletten van Béjart zijn afspiegelingen van eerste ontmoetingen die hij had met muziek, leven, dood, liefde, met mensen wiens verleden en werk deel van hemzelf zijn gaan uitmaken.

Het toneel beeld

Het was vaak een heel simpel toneel, soms was er een decor stuk, maar dat was bijvoorbeeld alleen een bed waar ze dan met zijn tweetjes op zaten. Verder was het vooral de kostuums die het deden.

Het geluid(muziek en geluidseffecten)

Er was geen orkest, het was gewoon van een cd of een bandje afgespeeld, maar toch was het heel mooi. Het mooie eraan vond ik dat queen en mozart in een stuk samen werden gebracht. Queen is toch meer een beetje ruig en Mozart is gewoon klassieke muziek. Het was mooi om te horen hoe ze dat samen hadden gebruik en dat het toch niet vervelend was om naar te luisteren.

Het licht


Licht was erg belangrijk bij dit ballet stuk. Door het licht accentueerde ze soms mensen die dan moesten dansen of een decorstuk wat dan opmoest vallen. Ze zorgden er ook voor dat door het licht de sfeer een beetje werd bepaald, zo kunnen ze met rood licht woede of liefde laten accentueren en met blauw licht verdriet. Dat hadden ze ook mooi verwerkt.


De attributen en de kostuums:

De kostuums werden verzorgt door Versace, wat er vaak erg mooi uitzag. Het was meestal wel heel simpel maar daardoor heel mooi vaak. Soms hadden de vrouwen geen boven kleding aan, wat mij erg vervelend lijkt dansen, maar daardoor werd wel duidelijk dat het echt om de dans gaat en niet alleen om de kostuums. De attributen die werden gebruikt waren vaak er simpel en ze kwamen ook niet zo vaak voor. Dat was ook niet echt nodig bij deze ballet voorstelling.

Boeiende werking:

Wat ik erg boeiend vond aan dit stuk was toch wel vooral de combinatie Queen en Mozart. De manier van dansen, het ballet vond ik ook wel erg mooi. Ik ben later ook nog naar een ballet voorstelling gegaan met een verhaallijn erin en dat was toch wel erg moeilijk te volgen. Deze voorstelling had niet echt een verhaallijn maar wel veel emoties die werden weergegeven en dat vond ik soms toch wel moeilijk om te volgen. De kostuums waren wel mooi maar wel simpel, Dat deden ze wel leuk met allemaal een grote witte lap voorzicht en dat allemaal tegelijk dezelfde bewegingen mee maken.

Structuur:

Er zal vast wel een structuur in deze voorstelling hebben gezeten maar ik denk dat ik die niet hebben kunnen volgen. Dat maakt verder niet zoveel uit, want ik vond het mooi genoeg om te kunnen zien hoe mensen kunnen dansen en op welke muziek dat allemaal kan.

Recensie:

Ballet for life weer een mooi spektakel van Béjart. Hij had al mooie stukken met romeo and julliet maar nu heeft het het weer voor elkaar gekregen om weer zon mooi stuk ballet te presenteren.

De kostuums van Versace waren niet al te ingewikkeld maar wel erg inspirerend voor andere ballet voorstellingen. Dat kostuums zo mooi kunnen zijn en toch ook zo simpel.
De muziek was weer denderend mooi, de combinatie van Queen en Mozart had ik eerst het idee dat, dat niet zo kunnen. Maar nu ik het gehoord heb ben ik ervan overtuigd dat ze zeker heel goed bij elkaar kunnen, juist omdat ze allebei zo anders zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.