1. Algemene Gegevens
- Titel : After Frankenstein
- Naam auteur : Mary Shelley
- Naam gezelschap : LAMDA
- Naam van de regisseur : John Bashford
- Namen van de hoofdrolspelers : Victor Frankenstein, The Creature, Mary Shelly, Lord Byron, Henry Clerval, Elizabeth, Alphonse Frankenstein, Robert Walton
- Plaats en datum van de voorstelling : CCNV, 03’02’03
2. Plot
〇Samenvatting:
Mary Shelley is een schrijfster, ze schrijft een boek over het leven van Victor Frankenstein. In het toneelstuk staat ze dan ook bij elke scène te kijken.
Ze hoort het verhaal van Victor Frankenstein, alleen dan is hij al veel ouder.
Hij vertelt het hele verhaal over het “schepsel” wat hij heeft gecreëerd, en Mary schrijft aan de hand wat hij verteld een boek,
Het boek gaat dus over een jonge man, Victor Frankenstein. Hij is intelligent en studeert wetenschappen op een Universiteit in Ingolstadt.
Hij wil veel over het leven te weten komen, maar omdat beter te weten te komen moet hij eerst weten hoe de dood is. Hij haalt van begraafplaatsen en slachthuizen, delen van lichamen op, en creëert daarmee een nieuw “mens”, in ieder geval dat is de bedoeling, een goedaardig en liefhebbende persoon.
Maar dat is niet wat er ontstaat, hij heeft een ‘monster’ gemaakt, de schrik van zijn leven. Het ‘monster’ wil graag vrienden maken en aardig doen, maar door zijn uiterlijk wordt hij verafschuwd, de vrienden van Victor weizen het ‘monster’ stuk voor stuk de deur, ook de beste vriend van Victor. Het ‘monster’ kan het allemaal niet aan, en uit woedde vermoord hij ze dan ook stuk voor stuk.
Dit was nooit de bedoeling van Victor geweest, en hij besluit dan ook te vechten tegen zijn eigen creatie, alleen het ‘monster’ is veel sterker dan hij dacht…
〇 Is er sprake van 1 of meer conflicten?
Ja, er zijn conflicten in het toneelstuk, een conflict tussen Victor’s beste vriend Henry, ze hebben een conflict over het ‘monster’, Henry vind dat Victor het niet mag doen. Ook is er een conflict tussen Victor en zijn ‘monster’, over dat Victor van hem af wil.
3. Het Toneelbeeld
〇 Ruimte van de voorstelling : In het Cultureel Centrum
〇 Waar zit het publiek : Achter het toneel (niet rondom)
〇 was er een bepaald effect : Ja, het was heel sfeervol, je kon alles goed zien en de belichting was mooi te zien
〇 Toneelbeeld beschrijving:
Het decor was ingericht met een boekenkast met allemaal blauwe boeken, aan beide kanten een trap, waar bij ze boven de boekenkast konden staan. Er zat in het midden van de boekenkast een grote deur, en er zaten nog een paar kleine deuren in de boekenkast. Het licht was soms heel donker en soms heel fel, hing net van de scène af, maar zag er wel mooi uit. Ze gebruiken niet heel veel attributen, maar zoals hierboven te zien is op het plaatje, hadden ze wel een hoog bed, waar het ‘monster’op gemaakt werd, er was een bureau waar Victor aan werkte, en boeken. Verder heb ik niet veel attributen gezien. De kostuums waren uit de oude tijd, wijde jurken en van die oude mannen pakken, heel netjes met een kraag, Volgens mij hadden ze dus als symbolische betekenis dat ze uitbeelden uit welke periode dit kwam. Een hele tijd terug. Het toneelbeeld was heel erg meebepalend voor de thematiek van de voorstelling, omdat het toch wel een grauwe gebeurtenis was, en je dat wel merkt, aan het licht en de kostuums.
4. Muziek en geluidseffecten
〇 Er werd wel gebruik gemaakt van geluidseffecten, vooral bij spanning aanduidingen.
〇 De geluidseffecten spelen vooral een overheersende rol, want het is op een bepaald moment belangrijk, en 1 scène had soms ook verschillende geluiden, dus het was niet zo zeer om de volgende scène in te leiden.
5. Personages
〇 De belangrijkste personage’s en een beschrijving van hen:
- Victor Frankenstein: Hij is heel belangrijk, want hij creëert het ‘monster’. Hij is rond de 20 jaar oud, als het verhaal begint. Aan het einde van het verhaal is hij rond de 30 jaar of ouder. Hij komt wel geloofwaardig over, alleen wel dom van hem dat hij dat ‘monster’in de eerste plaats creëert, maar hij dacht er meer mee te bereiken. Je kent hem goed.
- Het ‘Monster’: Hij is ook een belangrijke persoon in het verhaal, want hij wordt gecreëerd zonder dat hij weet wat hij er mee moet, hij wil heel graag vrienden maken, maar iedereen wijst hem af, om zijn uiterlijk. Hij kan daar niet mee omgaan en vermoord dan de familie leden van Frankenstein. Hij komt wel geloofwaardig over, hij heeft veel pijn en weet niet wat het is om ‘te houden van’, wel zielig.
- Marry Shelley: Zij staat de hele tijd bij het verhaal, en verteld dingen uit haar gedachten en wat zij van de gebeurtenissen vind. Ze komt overtuigend over omdat ze meeleeft met de verhalen die ze hoort.
- Henry Clerval: Frankenstein's beste en enige vriend, hij reist met hem mee naar Engeland. Ze kennen elkaar al van jongs af aan. Hij wordt ook vermoord in het verhaal. Je ziet goed dat hij het niet eens is met Frankenstein’s beslissing om een ‘mens’ te maken, ze krijgen daar ook ruzie om.
- Elizabeth: Victor's ‘nicht’, naja soort van want ze is geadopteerd door de Frankenstein’s, zij wordt ook vermoord. Ze is meestal wel vrolijk en houdt van het leven, alleen ze wordt beoordeeld voor een moord die ze niet heeft gepleegd…
- Alphonse Frankenstein: Victor’s vader, hij hoopt dat Victor het gaat maken in Engeland.
Robert Walton: Hij is de man die Victor red van zijn ‘monster’. Hij leeft mee met Victor, je weet niet heel veel van hem.
〇 Hoe zijn hun onderlinge relaties:
Victor en het Monster hebben geen goede relaties, ze wensen elkaar liever de dood in.
Victor en Henry zijn goede vrienden, alleen dat wordt steeds minder in de loop van het verhaal.
Het ‘Monster’ kan het met niemand goed vinden, hij wel met hen, maar zij accepteren hem niet, omdat hij anders is, dus besluit hij ze van het leven te beroven.
〇 Met wie heb ik het meest meegeleefd:
Ik heb met meerdere personen meegeleefd, maar toch wel het meest met Victor, hij had zo’n grote droom, om een mens te maken, alleen dat bleek allemaal het tegenovergestelde te worden. Dat was toch wel heel zielig voor hem, en dan moest hij ook nog verwerken hoe dat monster van hem al zijn familieleden afslachten. Het lijkt mij ook heel erg als ik een droom zou hebben en het zou als een nachtmerrie eindigen, ook al heb je er alles in gestopt.
〇 Zijn het gewone mensen of vooral tegenwoordigers van een bepaald standpunt?
Ze hebben allemaal wel het standpunt om het ‘monster’ te negeren, en zo ver mogelijk uit hen buurt te houden.
6. Thematiek & Interpretatie: Waar gaat de voorstelling over?
〇Wat voor mij de belangrijkste thema’s zijn van deze voorstelling:
Ik vond het heel belangrijk dat Victor zijn droom instortten, en ik vond het ook een belangrijk thema dat het monster en Victor later een flink conflict hadden, zo op leven en dood, en dat je hoort hoe het ‘monster’ zich wel niet voelde.
〇 Welke dingen hebben mijn interpretatie bepaald?
Ik kon in het begin even niet alles volgen, maar als je een tijdje in het verhaal zit hoor je sneller waar het allemaal over gaat. Dat het ‘monster’tot leven gewekt werd, gaf me ook weer opheldering, en die ruzie tussen Victor en Henry.
De theatrale middelen die hierbij geholpen hebben waren de manier van praten, en de geluiden.
〇 Ja, ik vind dat de regisseur het goed tot uitdrukking heeft laten komen, het was goed uitgebeeld, en de sfeer paste bij het stuk dat bezig was. Het meeste werd wel duidelijk. De emoties werden goed geuit.
〇 Heeft het thema ook betekenis voor mij?
Tja, je gaat door dit stuk wel over dingen nadenken, sowieso moet je mensen accepteren hoe ze zijn, want je ziet in dit stuk waar sommige toe in staat kunnen zijn als ze geen liefde krijgen.
7. Boeiende Werking
〇 Wat boeide mij in deze voorstelling
Dat Victor zo met een droom bezig was, en dat het allemaal zo verkeert afliep, dat vond ik heel mooi, wel heel naar voor hem.
〇 Welke middelen heeft de regisseur gebruikt daarvoor volgens mij?
Ik denk dat hij vooral de emoties en de muziek een grote rol heeft laten spelen, want je zag meteen dat Victor spijt had toen hij het ‘monster’ tot leven zag komen. Hij draaide helemaal door.
Wat ik niet boeiend vond waren veel stukken tussendoor, die vond ik te langdradig of ik snapte niet wat het nut er van was. Veel stukken met bijpersonen enz.
8. Structuur
〇 Hoe werden de gebeurtenissen gepresenteerd?
De gebeurtenissen werden met mensen gepresenteerd, de spelers, vertelden tegen elkaar en Mary stond er bij en keek naar het verhaal, meer door haar voorstelling bij de verhalen die Victor vertelden,
〇 Hoe is de opbouw van het stuk?
De opbouw van het verhaal begint bij ‘nu’, dat de Victor Frankenstein het verhaal over zijn leven verteld, over zijn gecreëerde ‘monster’. In het verhaal zijn dus heel veel flashbacks, het is bijna een en al flashback.
〇 Zijn er veel wisselingen van tijd en plaats?
Nee, dat valt redelijk mee, want Victor zit toch het meest van de tijd achter zijn bureau boeken te lezen en aan zijn ‘mens’te werken. Je ziet ook anderen dingen maar die waren niet van heel lange duur.
De tijd verandert natuurlijk wel, want dan zijn ze weer bij ‘nu’ en dan weer bij zijn verhaal.
9. Recensie
In het geheel vond ik het aan de ene kant wel leuk, maar aan de andere kant ook saai en langdradig. De spelers waren wel goed, en kwamen overtuigend over, Victor en zijn ‘monster’vond ik het beste overkomen, maar die maakte ook het meeste mee, ze zaten goed in hun rol, en hadden veel gevoelens. De theatrale middelen waren ook goed, dat hoort erbij, dat maakt het mooier! De argumenten die ik zou gebruiken om het aan te raden is dat het leerzaam is en leuk om een keer te zien, heel anders dan een film over ‘Frankenstein’. Ik zou wel zorgen dat je goed Engels kan volgen en je hoofd er bij kan houden, dan komt het helemaal goed.
Voor mensen die niet zo goed in Engels zijn en snel afgeleid zijn, en niet zo van het genre houden, moeten ook zeker niet gaan, want dan is het zonde van je tijd, toch wel langdradig dan.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
mooi verslag. heb jij toevallig de kaartjes nog van het theater????
mail ff terug
alvast bedankt
groetjes sanne
22 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Mooi verslag hoor :) Kus Stefan
22 jaar geleden
Antwoorden