Polder museum

Beoordeling 4.5
Foto van een scholier
  • Tentoonstelling door een scholier
  • 4e klas havo | 427 woorden
  • 10 oktober 2002
  • 15 keer beoordeeld
Cijfer 4.5
15 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
CKV
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Het ontstond het Poldermuseum? In 1662 ontstond de polder van Heerhugowaard door droogmaling van het grote binnenmeer de ”Heer Huygen Waert”. Toen in 1979 het 350-jarige bestaan van de polder werd gevierd, ontstond het idee de oudheidkundige bezittingen van de polder onder te brengen in een museum. De stichting ”Den huyden Dijck” werd opgericht om dit museum te beheren, met steun van de gemeente en de polder Heerhugowaard (nu het waterschap Groot Geestmerambacht). De stichting heeft als doel het verzamelen, bewaren en tentoonstellen van cultuur-historische voorwerpen en informatie met betrekking toe de polder. In september 1994 heeft de Stichting het niet meer in gebruik zijnde gemaalsgebouw wat in 1877 gebouwd is, aan de Huigendijk 17, waarin het poldermuseum in gevestigd, overgenomen van het Waterschap.

De collectie Niet alleen de polder en de gemeente maar ook veel particulieren stonden materialen af of gaven dit in bruikleen aan de stichting. De mensen willen de geschiedenis van De Waard en verschillende gebeurtenissen van het leven in de polder toegankelijk is te maken voor publiek. Zo toont de vaste collectie van het Poldermuseum wat de bodem van Heerhugowaard heeft prijs gegeven: een oude pot en een bot van een kleine walvis. De oudste kaart, komt uit 1626, laat Heerhugowaard zien voor de inpoldering. Het museum bezit uniek stukken aardwerk van Japanse en Chinese makelei uit de 16e en 17e eeuw, waarvan er slechts enkele in Nederland te vinden zijn. Ook oude gereedschappen, West-Friese kappen met sieraden, penningen, gedenkborden enz. maken deel uit van de collectie.

De tentoonstelling Elk jaar wordt door een werkgroep onder leiding van de museuminrichter een nieuwe thematentoonstelling samengesteld. Vitrines worden ingericht met zowel eigen als voor de gelegenheid geleende materialen. De onderwerpen variëren van een Landschap in Beweging (1996), De Waard in Beeld (1997), een leven lang (1998), en Water en water (2001) tot Wind en molens (2002).

Vereniging van vrienden Om het Poldermuseum te steunen werd 1982 de Vereniging van Vrienden van de stichting Den Huygen Dijck opgericht. De doelstelling van de vereniging is: het zowel financiële als daadwerkelijk steunen van de Stichting die het Poldermuseum beheert. De financiële middelen van de Stichting bestaan verder uit gemeentelijke subsidie, entreegelden van het museum en giften. Iedereen kan lid worden van de Vereniging. Het minimum bedrag van de contributie is 7 euro per jaar. Een bloeiende Vriendenvereniging is een voorwaarde voor het in stand houden van het museum.

Trouwen in het museum Het hele jaar door staat op donderdagen en vrijdagen de pompruimte als trouwzaal ter beschikking van de Gemeente Heerhugowaard. In een traditionele omgeving midden in het West-Friese polderland gaven al velen het elkaar het ja woord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.