Kröller-möller

Beoordeling 3.2
Foto van een scholier
  • Tentoonstelling door een scholier
  • 3e klas vwo | 1204 woorden
  • 17 juni 2003
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 3.2
16 keer beoordeeld

Inleiding

Voor de vakken tekenen en handvaardigheid zijn wij op dinsdag 13 mei samen met de klas v3a naar het Kröller Müller museum in Otterlo geweest:

Het museum: het Kröller- Müller museum ligt op de hoge Veluwe. Het museum is bedoeld voor modernere abstracte kunst. De ruimtes waar de schilderijen hangen zijn afgesloten ruimtes, een soort kamers aan een gang en zowel in de kamers als in de gang hangen schilderijen. Het licht komt van boven. Het gaat om de kunst daarom kunnen ook geen andere kleuren de aandacht trekken. Het oude gedeelte van het museum is ontworpen door Henri van de Velde. Het museum is gebouwd om de kunstcollectie van mevrouw Kröller- Müller onder te brengen. Er waren al eerder dien voor een museum op de Veluwe en een eerder museum was ontworpen door Berlage. Dat vond geen doorgang. De kunst wordt in dit museum geïsoleerd van de buitenwereld. Later is er een nieuw deel aan het museum gebouwd. Dit del is ontworpen door Wim Quist. De nieuwe zalen zijn ruimer en hoger.
Het midden gedeelte van het museum is gewijd aan van Gogh, ook hangen er een aantal werken van Mondriaan en andere Nederlandse schilders.

In het beeldenpark dat bij het museum hoort is de kunst heel onveranderlijk. Dit is plaatsgebonden omdat het niet zo maar verplaatst kan worden. Deze kunst staat er dan ook al een hele tijd dus dat is minder boeiend om naar te kijken als je er al een keer geweest bent.
Er zijn ook veel verschillende stijlen schilderijen te zien, voornamelijk vanaf de zeventiende eeuw. Het museum was bedoeld voor de modernere kunst en daarmee werd dus de kunst na deze tijd bedoeld. Er hangen veel schilderijen van Nederlandse schilders maar ook van buitenlandse. Deze zijn wat vaker geleend van andere musea of uit andere collecties.

Naar aanleiding van deze informatie verwacht ik een museum te zien met veel schilderijen en beelden in de speciale beeldentuin. Ik denk wel dat dit meer klassieke beelden en schilderijen zijn. Ook is er als we er zijn een speciale tentoonstelling van Vincent van Gogh, dat lijkt me wel een leuke tentoonstelling.

We vertrokken om 9.15 met de bus vanuit Veenendaal. Toen we daar aankwamen moesten we gelijk beginnen met het maken van de vragen die op de kunstkaarten stonden. Je had verschillende kleuren daarvan. Daarna kregen we een rondleiding en hadden we pauze. Vervolgens gingen we weer verder met het maken van de kunstkaarten. En om ongeveer 14.30 gingen we weer richting Veenendaal alleen moesten we nog wel een tijdje op de bus wachten…

Opdracht ROOD
Nummer: 10

Kunstenaar: Isaac Israëls
Titel: Mata Hari
Jaartal: 1916
Materiaal: Olieverf op doek

*De stijl van dit schilderij is de Haagse school stijl, dit is een speciale stijl van schilderijen.

*Er is voor dit schilderij een brede kwast gebruikt, dat kun je zien door de brede strepen op het schilderij.

*Verschillende kleuren

*Ja, je kan zien dat ze een spionne is omdat ze helemaal in het zwart gaat.

Opdracht GEEL
Nummer:2


Kunstenaar: Vincent van Gogh
Titel: De zaaier
Jaartal: 1888
Materiaal: Olieverf op doek

*Vincent van Gogh wordt ook wel vader van het expressionisme genoemd omdat
-hij met kleine halen verft
-hij dik schildert
-hij veel verschillende kleuren gebruikt

*Complementaire kleuren zijn gemengde kleuren

*Voorbeelden daarvan:
-oranje
-gifgroen
-bruinachtig

*Opkomende zon sfeer; vroeg, fris

* Oogstlied

Sikkels klinken;
Sikkels blinken;
Ruisend valt het graan.
Zie de bindster garen!
Zie, in lange scharen,
Garf bij garven staan!

't Heter branden
Op de landen
Meldt den middagtijd;
't Windje, moe van 't zweven,

Heeft zich schuil begeven;
En nog zwoegt de vlijt!

Blinde Maaiers;
Nijvre Zaaiers,
Die uw loon ontvingt!
Zit nu rustig neder;
Galm' het mastbos weder,
Als gij juichend zingt.

Slaat uwe ogen
Naar den hogen
Alles kwam van daar!
Zachte regen daalde,
Vriendlijk zonlicht straalde
Mild op hal en aar.

Opdracht GROEN
Nummer:6

Kunstenaar: M. Di Suvero
Titel: K-piece
Jaartal: 1972
Materiaal: metaal/ ijzer

*Karakter: sober

*Mobile Home voor Kröller Müller,
dat is juist uitbundig en vrolijk!

Opdracht BLAUW
Nummer:4

Kunstenaar: A. Martini

Titel: Judith en Holofernes
Jaartal: 1932-1933
Materiaal: steen

*Ze zien iets verstijven van de schrik

*-Een hoofd vast (masker)
-Vel (berevel)

*Er was eens een heks…
Die heks liep door het bos en zag twee mensen lopen, Judith en Holofernes, en die twee mensen wilden vragen of zij misschien wist waar het dorp was, want ze waren verdwaald, maar want die twee niet wisten is dat dat de boze heks was…en de boze heks wilde niet gestoord worden…de twee mensen vroegen en toen werd de heks verschrikkelijk boos, en de twee schrokken natuurlijk hel erg en klampten zich aan elkaar vast…en zo heeft de heks hun versteend, en zo zijn zo als kunst in het Kroller Muller museum terecht gekomen!

Opdracht WIT

Dit is een vrije opdracht waarbij je 2 schilderijen moet opzoeken die jij boeiend vindt en die moet je dan met elkaar vergelijken.


1.
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Titel: Stilleven rond een bord met uien
Jaartal: 1889
Materiaal: Olieverf op doek

Beschrijving: Je ziet een tafel met daarop een bord met uien, daaromheen liggen verschillende spullen. De kleuren zijn fel, vooral het geel van de tafel springt eruit. Het is expressionisme.

2.
Kunstenaar: Vincent van Gogh
Titel: De aardappeleters

Jaartal: 1885
Materiaal: Olieverf op doek op paneel

Beschrijving: Er zitten vijf mensen rond de tafel met enkel een zwak lichtje. Het is heel donker geschilderd en toch zijn er verschillende kleuren. Je ‘ziet’ het lichtje schijnen.

Vergelijking:
Allebei de schilderijen zijn door Vincent van Gogh geschilderd, in de manier van schilderen zou dus niet zoveel verschil moeten zitten en toch zien ze er heel anders uit. Het ene schilderij (De aardappeleters) is heel donker geschilderd en de andere juist heel licht, daar zijn hele rustige en lichte kleuren gebruikt.
Bij het ene schilderij gebeurt er ook echt iets (ze eten aardappels), en het andere schilderij is een stilleven, daar liggen gewoon voorwerpen op een tafel…
Deze schilderijen zijn dus door dezelfde schilder geschilderd en toch verschillen ze heel erg van elkaar qua onderwerp!

Opdracht WIT

Ook dit is een vrije opdracht maar deze keer moeten we twee ruimtelijke kunstwerken opzoeken die jij boeiend of bijzonder vindt.


1.
Kunstenaar: Julio Gonzalez
Titel: Het gebed
Jaartal: 1932
Materiaal: ijzer

Beschrijving: Een abstract meisje met lange haren, bidt. Het lijkt alsof ze smeekt. Er zijn allemaal ‘stroken’ ijzer gebruikt, wat een heel leuk en grappig resultaat geeft. Ze heeft niet echt een gezicht maar toch zie je wat het voorstelt. Het heeft hoekige vormen en is gelast. De kleur is bruinig (ijzer).

2.

Kunstenaar: Jean Dubuffet
Titel: Jardin Emaille
Jaartal:
Materiaal: beton

Beschrijving: Dit hele grote kunstwerk is een soort landschap, gemaakt van beton, overal zijn dalen en heuveltjes. Alles is fel wit geschilderd met een zwart randje. Je komt erop door door het deurtje dat in de ‘boom’ verstopt zit te lopen, je loopt dan een heel smal trapje op en komt bovenop het kunstwerk.

Vergelijking:
Er zit een heel groot verschil tussen deze kunstwerken, het ene kunstwerk hebben we binnen gevonden en het andere stond buiten.
Het ene kunstwerk is heel fel en groot en je kan erop lopen, en het andere kunstwerk is kleiner, somber, en je mag het niet aanraken. Wel is het zo dat je bij allebei niet gelijk ziet wat het is maar als je goed kijkt zie je het wel.
Ook is het materiaal bij het ene beton en bij de andere ijzer.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.