Cultureel activiteit 7: Cobramuseum
Er waren 3 tentoonstellingen. Donald Duck 70 jaar jong, Vrolijke wereld (de CoBrA-tentoonstelling) en Bezielde Dieren.
Het Cobra Museum is een ontwerp van de Nederlandse architect Wim Quist, Hij ontwierp ook de uitbreiding van het Kröller Muller Museum in Otterlo, de Zuidvleugel van het Rijksmuseum Amsterdam, Museum Beelden aan Zee in Scheveningen en het Maritiem Museum in Rotterdam.
Voor het Cobra Museum staat de bronzen fonteinsculptuur van Karel Appel op het Sandbergplein. Het museum is van binnen heel ruim opgezet waardoor het daglicht goed naar binnen kan schijnen.
CoBrA staat voor Copenhagen, Brussel, Amsterdam, werd in 1948 opgericht en bestond maar 3 jaar. In die 3 jaar voerde deze kunstenaarsbeweging een hele nieuwe kunstvorm in om met de 'saaie' naoorlogse kunst af te rekenen. Appel, Constant, Corneille, Jorn, Pedersen, Dotremont en Alechinsky behoorden tot die kunstenaars. Ze lieten zich inspireren door niet-westerse kunst en kindertekeningen. CoBrA heeft heel veel betekent voor de ontwikkeling van de moderne kunst en is nu niet meer weg te denken uit de westerse kunst.
Het Cobra Museum stelt altijd een CoBrA collectie ten toon.
Donald Duck 70 jaar jong
Hij is wereldberoemd, ontzettend populair en dit jaar werd hij 70 jaar geleden door Walt Disney bedacht. Er stond van alles met Donald Duck erop; knuffels, bestek, etc. En hoe Fanta Donald Duck gebruikte om z'n drinken te verkopen. Verder waren er allemaal tekeningen/ schilderijen met de eend erop, van Kaj Stenvall, Harry Balm. Gottfried Heinwein heeft Donald Duck ook getekend met inkt op vinyl. Hij had bijvoorbeeld een kind getekend, biddend tot Donald Duck.
Ook was er een hoek waar je lekker 'Duckies' kon lezen.
Iedere bezoeker kreeg een gratis geluksdubbeltje.
Vrolijke Wereld
Deze tentoonstelling bestond voornamelijk uit het werk van Karel Appel. Van 1947-1950 werkte hij veel met afval en hout. De nieuwste aanwinst van het Cobramuseum is van hem: 'Staande Figuur.' Het is een stuk beschilderd hout met wat spijker erin, naar Afrikaans voorbeeld. Zelf noemt hij het 'krachtiger dan negerkunst en Picasso.' Appel is schilder, maar ook als beeldhouwer staat hij niet slecht bekend.
Ook hing er een heel groot schilderij van hem 'Mens en dieren,' in 1949 door hem gemaakt. Niet lang nadat hij ' Vragende kinderen' had gemaakt voor de kantine in het Amsterdamse stadhuis. Dat schilderij zorgde voor veel commotie en werd weggehaald. Deze schilderijen zijn te vergelijken met kindertekeningen, want ze zitten vol fantasie en komen erg vriendelijk over.
Bezielde dieren
Dieren zijn in fabels vaak een spiegel voor het menselijk gedrag. In deze tentoonstelling gaat het over de relatie tussen mensen en dieren; sommigen laten bijvoorbeeld zien hoe de industriële vooruitgang het natuurbehoud in de weg staat, anderen zijn poëtisch en weer anderen zien de relatie ironisch. Bezielde dieren, omdat deze tentoonstelling gaat over een soort dieren in het dierenrijk, dieren met een ziel. Er zijn foto's van dieren waarbij je gaat denken is dit werkelijkheid of kunst, abstracte figuren die dieren moeten voorstellen en een soort strip over dieren die terug willen naar hun verre vaderland ( in deze wereld voelen ze zich niet thuis) en nog veel meer kunstwerken.
Deze foto is van William Wegman (1943) die deze hond (Man Ray) jarenlang als model gebruikte.
Mening
De tentoonstelling over Donald Duck vind ik erg leuk. Al die spullen bij elkaar. Al die Donald Ducks bij elkaar, uit andere landen of hele oude. Het is heel knap hoe die tekeningen je pakken.
Ik vind het leuk dat ik iets meer van Karel Appel weet en als er bij het schilderij staat wat het betekent dan kun je je dat ook nog wel voorstellen.
De laatste tentoonstelling spreekt mij niet zo aan, want het thema is moeilijk te vinden. Veel dingen hebben ook geen titel en dan lijkt het zomaar wat aangeknutseld. Hier vind ik het dus ook moeilijk van om er iets over te vertellen, want het was allemaal heel vaag.
REACTIES
1 seconde geleden