Unicef

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 3e klas vwo | 855 woorden
  • 5 augustus 2008
  • 22 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
22 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Unicef

Kinderhandel

Ooit had ze alles in zich om een goede lerares of arts te worden. Maar op haar vijftiende werd Channah ontvoerd en voor 130 dollar verkocht om in de prostitutie te werken. Channah groeide op in armoede in Cambodja en is een van de 1,2 miljoen kinderen die jaarlijks wereldwijd worden verhandeld. Kinderen, soms niet ouder dan vijf of zes jaar die worden ontvoerd, misbruikt of de grens over gesmokkeld. Ook naar Nederland. Daar wil Unicef onder andere iets aan doen.

De geschiedenis van Unicef

Unicef werd 11 december 1946 opgericht als hulporganisatie voor de kinderen in de tweede wereldoorlog. Er werd voedsel, dekens en kleren gegeven. Ook werden kinderen die ziek waren of iets anders hadden geholpen. Het was de bedoeling om Unicef na de wederopbouw van Europa op te heffen. Na een aantal jaar ging het weer goed met de kinderen in Europa. Maar in de rest van de wereld nog niet zo. Daarom bleef Unicef bestaan.

Unicef heeft geholpen met de totstandkoming van het Verdrag van de Rechten van het Kind. In 1989 is het verdrag aangenomen door bijna alle lidstaten van de verenigde naties. Alleen de VS. En Somalië hebben het verdrag nog niet ondertekend. In het verdrag staan alle rechten van het kind. Zoals recht op bescherming tegen kinderarbeid en recht op een veilig en gezond leven. Unicef heeft de taak van de VN gekregen om landen te controleren op deze regels. Unicef is nu de grootste ontwikkelingsorganisatie voor kinderen ter wereld.

Op het gebied van onderwijs:
verbeteren van onderwijskansen voor kinderen, met name voor meisjes
leerkrachten opleiden en bijscholen
lesmateriaal maken en versturen

Schoon en veilig drinkwater voor iedereen:
aanleg van waterpompen en goede wc's
opleiding onderhoudsmonteurs
voorlichting over hygiëne zodat je niet ziek wordt

In de gezondheidszorg:

inenten van kinderen tegen ziektes
zwangerschapscontrole
opzetten van gezondheidscentra
opleiden van gezondheidsmedewerkers

Zorg en opvang voor:
straatkinderen
werkende kinderen
oorlogskinderen
alleenstaande kinderen

Bij natuurrampen of oorlog:
leveren van noodhulpgoederen
noodonderwijs voor kinderen
hulp bij herstel en wederopbouw

In de strijd tegen honger:
groeicontrole van jonge kinderen
voorlichting over gezonde voeding
uitleg geven over het verbouwen van groente en fruit

Hoe komt Unicef aan geld

Unicef krijgt geen geld van de V.N., maar van de rijke landen. Maar dat is nog niet genoeg. Daarom worden er ook veel acties gehouden. Onder andere op scholen, door bijvoorbeeld sponsorlopen te houden. Unicef verdient zelf geld door wenskaarten, speelgoed en T-shirts te verkopen. Alles wordt verkocht door ongeveer 4000 vrijwilligers. Unicef krijgt ok veel geld door giften van donateurs.

Een paar voorbeelden van goederen die Unicef koopt.

o Een pomp waar 250 mensen water kunnen halen kost: €136.13
o Eén kind inenten tegen 6 kinderziektes (inentingsstof en spuiten): €13.61
o Potloden en puntenslijpers voor 40 leerlingen: €1.36
o Een tent voor 8 personen: €193.86
o Drie vitamine A-pillen om een kind een jaar te beschermen tegen oogziekte: €0.07

Wie werken er voor Unicef

Net als een voetbalvereniging heeft Unicef een bestuur. In dat bestuur zitten mensen uit eenenveertig landen. In arme landen waar Unicef werkt, staat een kantoor. Van daaruit wordt alle hulp geregeld. In Denemarken is een opslagplaats voor alle goederen. Die opslagplaats wordt Unipac genoemd. Daar liggen alle goederen die Unicef nodig heeft. In het pakhuis is ook een afdeling noodhulp. Als er een ramp plaatsvindt kunnen die goederen direct verstuurd worden.

Actie tegen kinderhandel

Twee jaar lang werkten de 12-jarige Célestin en zijn 10-jarige broer in Cotonou, de hoofdstad van Benin. Zij moesten er van vijf uur 's ochtends tot middernacht meel stampen en malen, terwijl hun baas tegen hen schreeuwde. Het werk was zo gevaarlijk dat Célestin een topje van zijn vinger verloor. Door toedoen van Unicef zijn zij weer terug in hun dorp Tokpoe, bij hun moeder Deborah.
Hun moeder gaf haar zoons mee aan een vrouw die naar de stad ging en een betere toekomst beloofde voor de kinderen. Ze zou voor haar zoons zorgen. Aangezien het een arm dorp was gaf Deborah haar zoons vol vertrouwen aan de vrouw mee.
Célestin, met zijn heldere, maar verdrietige blik, vergeeft het zijn moeder. Hij weet zeker dat hij na zijn eigen ervaring in de toekomst nooit dezelfde fout zou maken met zijn kinderen. Hij zit nu op school en werkt hard.

In Benin worden kinderen op het platteland ondergebracht bij familie in de stad. Daar zijn goede scholen en hebben ze meer kans op een goede toekomst. Maar veel kinderen komen in handen van kinderhandelaren en worden over de grens gezet:
In buurlanden als Nigeria en Ivoorkust zijn kinderen uit Benin het slachtoffer van uitbuiting: ze worden geslagen, onderdrukt en doen zwaar werk.
Omdat ze illegaal zijn, hebben ze geen enkel recht, dus ook niet op bescherming.
Voor een half miljoen werkende kinderen is een klaslokaal onbekend terrein: 88 procent is nooit naar school geweest.

Dankzij Unicef heeft de regering van Benin een internationale conventie tegen kinderarbeid getekend. Een wet tegen kinderhandel is in de maak. Unicef leid menden op om onderwijs te promoten. Als kinderen naar school gaan, is het lastiger om in handen te komen van kinderhandelaren. Bovendien leren ze voor zichzelf op te komen. Ook worden er waterputten aangelegd zodat meisjes minder tijd kwijt zijn met water halen en dus gewoon naar school kunnen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.