Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen
Alle literatuurprijzen

Niet iedereen mag in staat zijn om kinderen te krijgen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas vwo | 887 woorden
  • 15 juni 2005
  • 87 keer beoordeeld
  • Cijfer 7
  • 87 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Stelling: niet iedereen mag in staat zijn om kinderen te krijgen

Waarom heb ik voor dit onderwerp gekozen?
- zelf bedenken

Wat houdt het in?
-Ik bedoel ermee te zeggen dat niet iedereen een kind zou mogen kunnen krijgen. Verstandelijk gehandicapten, verslaafden en daklozen niet. Het is namelijk niet verantwoord dat mensen die zélf al hulp nodig hebben kinderen kunnen krijgen, aangezien zij niet in staat zijn om goed voor hun kind te kunnen zorgen.

Verslaafden:

Verslaafden zijn ook gewoon mensen die ook gewoon een kind zouden willen krijgen. Dit is echter geen goed idee, daarvoor zal ik een paar redenen noemen:
1. Drugsverslaafden zijn meestal ongezond. Ze hebben soms ziektes die ook tijdens de zwangerschap kunnen worden overgedragen aan het kind, bijvoorbeeld HIV.
2. Verslaafden hebben vaak geen geld. Hun meeste geld gaat op aan hun verslaving, en aangezien een kind heel veel geld kost om op te voeden zal het niet goed kunnen worden opgevoed.
3. Ook zijn verslaafden vaak dakloos, dat vertel ik zo.

Verstandelijk gehandicapten:
Ook verstandelijk gehandicapten kunnen de drang hebben om kinderen te krijgen. Vaak hebben ze alleen niet door wat een grote verantwoordelijkheid het is. Ik zal weer een paar argumenten noemen waarom verstandelijk gehandicapten géén kinderen mogen krijgen:
1. Als iemand met het syndroom van Down een kind krijgt is de kans erg groot dat het kind ook het syndroom van Down krijgt. En als het voor een “gewoon” persoon al moeilijk is om een kind met het syndroom van Down op te voeden, dan is dat het helemaal voor iemand die niet eens zichzelf kan onderhouden!
2. Als het kind niet geboren zou worden met het syndroom van Down is het nog steeds lastig. De ouders zijn niet goed in staat om het kind op te voeden. Er is bijvoorbeeld een geval bekend dat de ouders hun kind per ongeluk vermoorden doordat ze het heel hard door elkaar schudden omdat het kindje niet wilde stoppen met huilen. Zo zijn er nog meer voorbeelden, en ook dit toont aan dat het beter is als ze geen kinderen mogen krijgen.

3. De ouders kunnen het kind dus niet opvoeden, dus moet dit gebeuren door de begeleiders van de ouders. Dit is natuurlijk niet de bedoeling. Daar komt nog eens bij dat als het kind ouder wordt en naar school moet, het hoogstwaarschijnlijk in een pleeggezin geplaatst zal worden. Dit is niet leuk voor de ouders en ook niet voor het kind.

Daklozen:
Daklozen (al dan niet verslaafd) zouden ook geen kinderen mogen krijgen.
Een kind heeft namelijk recht op een goede opvoeding. Dit houdt in dat ze onderdak moeten hebben, gezond eten moeten kunnen krijgen en naar school moeten gaan. Een daklozen heeft dit (net als een verslaafde of ene verstandelijk gehandicapte trouwens) niet te bieden.

Als tegenargument zeggen veel mensen dat verslaafden, daklozen en verstandelijk gehandicapten ook gewoon mensen zijn en recht hebben op het krijgen van een kind. Volgens de wet is dit ook zo. Maar een kind heeft ook rechten en deze mensen kunnen er niet voor zorgen dat de kinderen deze rechten ook echt krijgen.

Ook wordt er door sommige mensen gezegd dat daklozen en verslaafden best in staat zijn om een kind op te voeden. Dit zou misschien wel kunnen, maar niet in de omstandigheden waarin de ouders op dat moment leven.

Oplossingen:
1. Aan verstandelijk gehandicapten zou de prikpil bijvoorbeeld verplicht moeten worden. In sommige verzorgingstehuizen wordt dit al gedaan, en het werkt goed.
2. Het steriliseren van vrouwen zou ook een optie zijn, maar dit is in Nederland alleen toegestaan als de vrouw er toestemming voor heeft gegeven, wat natuurlijk niet gaat gebeuren als die vrouw een kind wil.
3. Ook kun je de mensen ontmoedigen door voorlichting te geven. In de voorlichting wordt dan bijvoorbeeld uitgelegd wat er met het kind gebeurd, iets waar veel “toekomstige ouders” nog niet over hadden nagedacht.
4. In de VS worden op sommige high-schools mechanise baby’s meegegeven aan meisjes die over het nemen van kinderen zitten te denken. Een chip slaat op hoeveel de baby huilt, verschoond wordt enzovoort. Na een tijdje worden de meisjes gek van het kind en laten het bijvoorbeeld in de kast liggen huilen. Als ze de baby’s terug moeten geven blijkt dat het grootste deel van de meisjes van hun eventuele kinderwens af ziet. Dit is een goede preventiemaatregel aangezien geoefend kan worden met een baby. Hierbij moet wel rekening gehouden worden dat het voeden van een kind geen druk op de knop is maar tijd vergt en geld kost.
5. Er wordt door sommige mensen ook geroepen om een opvoeddiploma. Zoals de naam al zegt is het een soort test om te weten te komen of je in staat bent om een kind op te voeden. Een “oefenbaby” kan hiervan een deel uitmaken. Ik vind dat in deze test dan ook de leefomgeving en gewoontes van de ouders moeten worden gevraagd, aangezien daklozen en verslaafden dan ook een kind mogen krijgen op redelijk eenvoudige manier.

Verder doe je er weinig aan, want daklozen en verslaafden kunnen “het” natuurlijk overal nog doen. Wel kunnen we het ze verbieden, wat natuurlijk voor een grote overweging zorgt bij de keuze wel of geen kind.

Conclusie:
Verstandelijk gehandicapten, verslaafden en daklozen mogen geen kinderen kunnen krijgen omdat ze niet in staat zijn het kind de opvoeding te geven wat het verdient.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

T.

T.

Het steriliseren van zwakzinnigen is al geprobeerd tijdens de tweede wereldoorlog, door ene Adolf Hitler.

11 jaar geleden

E.

E.

Het is bewezen dat iemand met het syndroom van down of iemand die dat niet heeft even veel kans hebben om een kind te krijgen met het syndroom van down.

Daarnaast vindt ik dat mensen met een verstandelijke handicap gerust kinderen kunnen krijgen, veel mensen kunnen het kind zelfstandig opvoeden. Sommige hebben meer begeleiding nodig. Dus ik vindt dat verstandelijke gehandicapten niet over 1 lijn geschoren moeten worden

6 jaar geleden