Jongeren en hun kleding

Beoordeling 4.4
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 393 woorden
  • 22 november 2001
  • 284 keer beoordeeld
Cijfer 4.4
284 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Mijn stellig;

Geven jongeren veel geld uit aan kleding?

In 1996 is er een scholierenonderzoek gedaan.Over de gemiddelde bedragen die jongeren volgens dit onderzoek per week kregen.

zakgeld

zakgeld per week in 1996

12 jaar tussen ƒ5,- en ƒ7,50
13 jaar tussen ƒ5,- en ƒ10,-
14 jaar tussen ƒ6,- en ƒ12,-
15 jaar tussen ƒ7,50 en ƒ15,-
16 jaar tussen ƒ10,- en ƒ16,-
17 jaar tussen ƒ10,- en ƒ20,-

Hoe meer geld je krijgt hoe meer je uitgeeft, want het gaat toch op.
En als je de vraag stelt aan de jongeren wie er allemaal spaart, hoor je dat ze het wel willen, maar het toch liever uitgeven aan andere dingen.
Zoals kleding van een bepaald merk bijvoorbeeld.
jongeren kopen de merken meestal niet om praktische redenen, maar om sociale en psychische redenen. Dit houdt in dat merkkleding niet gekocht wordt om de kwaliteit, maar om bij de mensen uit hun omgeving te passen. Iedereen wil wel horen: "Wat zie je er leuk uit! Diesel is mijn lievelingsmerk!". Dan krijg je het gevoel dat je wordt geaccepteerd. In de puberteit krijg je vaak te maken met onzekerheid, doordat er van alles aan je uiterlijk verandert. Door merkkleding te dragen voel je je zekerder, wat wel te begrijpen is. Het geldt voor onszelf ook, dat we manieren zoeken om ons zekerder te voelen. Als je weet dat je klasgenoten een merk echt stom vinden, dan koop je dat dus niet. Bijvoorbeeld als je iets hebt van C&A, dan zorg je dat je het labeltje eruit knipt. Ben je heel slim dan naai je een label uit een oud kledingstuk erin, dan loop je dus niet voor schut. Merkkleding wil ook zeggen dat je meer welvarend lijkt.

Wijzelf laten ons koopgedrag soms beïnvloeden door reclame, als we iets leuks zien kopen we het, maar we denken dat we onze smaak niet laten afhangen van de mening van anderen. Wij vinden merkkleding o.k. maar we vinden het wel overdreven duur. Alleen maar omdat er een merkje op dat éénvoudige T-shirtje staat. Na alles wat we tijdens het maken van dit werkstuk zijn tegen gekomen, denken we dat we misschien toch meer worden beïnvloed dan we aan het begin dachten. We weten in elk geval beter hoe we worden beïnvloed en kunnen erop letten dat een merk ons niet echt geeft wat de advertentie belooft, maar dit alleen lijkt te doen.

REACTIES

F.

F.

u moeder

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.