GSM’s: Overbodig of handig?

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 4e klas havo | 591 woorden
  • 18 mei 2001
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
144 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

GSM’s, wie heeft er geen? Sinds een jaar of 2 zie je jong en oud met een mobiele telefoon. Ik vind GSM’s overboden, 5 jaar geleden ging alles toch ook goed zonder GSM’s?

Sinds de komst van de GSM kun je nergens meer rustig zitten, lopen of praten. Zit je in de bioscoop, gaat er 9 van de 10 x gegarandeerd een GSM af, want niet iedereen ziet het verzoek om de gsm uit te zetten op het gigantische filmdoek. Zit je in een café lekker te praten met een groep vrienden, biep biep biep, “Is dat die van mij of is dat die van jou”? Weg gezellig gesprek en iedereen trekt zijn of haar mobieltje en begint als een gek te bellen, sms-en (SMS is short message service) of desnoods een spelletje te spelen, dit wonder apparaat van de jaren 90 kan het allemaal. Vroeger had je dat niet, dan had je rust en ouderwetse gezelligheid, kon je enkel gebeld worden op je huis telefoon. Als je wilde bellen kon dat via je thuis telefoon, een telefooncel of in geval van een verkeersongeluk via een telefoonpaal. Nu wordt iedere activiteit onderbroken en verstoord door een irritante beltoon of word je lastig gevallen met een shot message bericht over de meest onzinnige zaken als “waar ben jij nu?”.

Altijd kunnen bellen en korte tekstberichtjes sturen via de SMS klinkt hartstikke leuk, maar het kost je een vermogen. Als eerste heeft men een ultra moderne telefoon a 400 nodig om een beetje mee te tellen in de idiote wereld van telecommunicatiehypes. Maar daarmee ben je er nog niet, er komt of een pittig abonnement bovenop, of je kiest voor een pre-pay abonnement. Als je een telefoon neemt met een gewoon abonnement, ben je “lekker goedkoop uit” aldus de reclame. Vaak krijg je dan de telefoon gratis of tegen een goedkopere prijs, wel zit je dan vast aan een abonnementje a 30 gulden per maand voor een jaar lang PLUS de belkosten! Kies je voor “pre-pay” dan betaal je een gigantische bedrag voor je telefoon en maak je gebruik van beltegoed kaarten in plaats van abonnementen. Daarmee weet je precies voor hoeveel geld je belt, maar dat bellen en sms-en werkt verslavend, en dus kopen verbruiken de pre-payers ontzettend veel beltegoedkaarten per jaar. Dan heb je dus een telefoon, met abonnement, of pre-pay beltegoed kaarten, en dan heb je die maandelijkse rekening. Want bellen met je gsm kost nog altijd 1 gulden per minuut in de piekuren en sms berichtjes zijn o zo leuk maar wel 50 cent per stuk! Als al die gsm-o-fielen hun gsm wegdeden en het geld eens opspaarden! Ik weet zeker dat je na een paar jaar een klein fortuin hebt opgebouwd met het geld dat je bespaard hebt. (Waarmee we vervolgens de 3e wereld kunnen redden).

Toch kan een GSM handig zijn in deze maatschappij waarin alles sneller, beter en meer moet. Met een GSM ben je altijd en overal bereikbaar voor belangrijke zaken, en kun je terwijl je boodschappen doet bij de Albert Heyn luidruchtig ruzie maken met je baas. Een GSM geeft mensen een zelfverzekerder gevoel, ik geval van nood, kan men altijd nog telefonisch om versterking vragen. Ook kunnen ongeruste ouders contact houden met hun kinderen die zich in het weekend vaak uitleven in de gevaarlijke en agressieve uitgaanswereld.

GMS’s zijn kort samengevat duur en overbodig aangezien er overal telefooncellen staan zijn GSM’s enkel interessant voor zeer onzekere types en zakenmannen. Voor de rest van de mensheid zijn GSM’s slechts een kostendepot en vreselijk storend in het openbaar.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.