Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Drugsbeleid

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas havo | 1874 woorden
  • 28 april 2009
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
70 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling:
“Drugsbeleid in NL moet worden gelegaliseerd”


Voor:
• Het drugsbeleid bevat vele onderdelen, die onderdelen samen moeten er voor zorgen dat er in de maatschappij beter omgegaan gaat worden met drugs. Wij zullen de belangrijkste onderdelen van het drugsbeleid behandelen zodat het beter duidelijk wordt waar het drugsbeleid voor staat.
1. Preventie van het drugsgebruik
De gezondheidsrisico's van het gebruik van drugs worden nog steeds onderschat en de gemiddelde leeftijd waarop jongeren cannabis gaan gebruiken daalt. Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, wordt er meer voorlichting gegeven over de schadelijke effecten van cannabis-producten en zwaardere drugs. (Daarnaast is er een gratis 06-informatienummer van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs. Deze voorlichting richt zich vooral op jongeren.)
2. Aan de verslavingszorg zal veel aandacht worden besteed
De verslavingszorg (een onderdeel van het drugsbeleid) wordt verzorgd door veel verschillende instanties. Momenteel wordt onderzocht hoe effectief de verschillende methoden van de verslavingszorg zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld het methadonbeleid. Drugsverslaafden kunnen methadon verkrijgen als vervangend middel van heroïne. Ze moeten wel wat terug doe, zo moeten ze van andere drugs afblijven en ze mogen ook geen mensen meer beroven. De bedoeling is dat ze veel mogelijk van hun ‘slechte’ gewoonten (vb. stelen voor drugs) afkomen.

3. Ook een belangrijk onderdeel van het drugsbeleid is de bestrijding van de internationale drugshandel en het drugstoerisme
Nederland werkt aan de verbetering van de internationale samenwerking op dit gebied. Vooral de samenwerking met de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is hierbij van groot belang. Zij voeren een ander beleid dan wij hier in Nederland.
• Andere landen overwegen ook om het Nederlandse drugsbeleid in te voeren, want zij zien nu de gevolgen van hun strenge beleid.( resultaat van een strenge beleid: tegengestelde effect op de maatschappij, dus meer gebruik van drugs etc.)
• Het drugsbeleid zorgt ervoor dat softdrugs niet tot de criminaliteit wordt gerekend, als we softdrugs gaan verbieden dan brengen we het ondergronds dan verschuift het probleem alleen maar ook kan het juist de tegengestelde effect opleveren, dus voor meer drugsgebruik.
• Dan is er nog de verslavingszorg (ook een onderdeel van het drugsbeleid) die de drugsverslaafden willen helpen en tegelijk voor minder overlast proberen te zorgen. Wij willen voorkomen dat meer jongeren aan de drugs gaan en tegelijkertijd ook de drugsoverlast beperken. Hiervoor is het drugsbeleid.
• Kortom: Het drugsbeleid is er om er voor te zorgen dat er in de maatschappij beter met drugs kan worden omgegaan. Het is dan uiteindelijk de bedoeling dat er minder drugs wordt gebruikt door goede inlichting, verzorging en hogere straffen.

Tegen:
• De gezondheid van de drugsgebruikenden moet worden vooropgesteld.
De verslaafdenzorg die geboden wordt is goed. We hebben van de vraagkant veel goede initiatieven ontwikkeld. Maar daar blijft het steken. Schadebeperking en niet meer dan dat is geen oplossing. Daarmee accepteren we drugsverslaving als maatschappelijk verschijnsel en kijken we toe hoe een medemens verwoest wordt. Ja, we helpen hem met schone spuiten en een goede gebruikersruimte. Maar de verwoesting gaat door. Afkicken, desnoods met forse aandrang, is nog steeds het beste middel ter bescherming van de gezondheid van de drugsverslaafde. En kent Nederland inmiddels minder verslaafden dan andere landen dankzij ons beleid? Nee, minstens zoveel.
• We zijn nu al het paradijs voor snuivers, spuiters en wietrokers van europa. Door steeds het drugsproblematiek (en of het nou harddrugs is of softdrugs is maakt niet uit) te zien als een maatschappelijk verschijnsel, wordt het ipv streng aangepakt, versoepeld! Terwijl we nu maatregelen moeten nemen, naarmate we wachten zal het probleem verergeren, want door het drugsbeleid is het niet bepaald beter op geworden.

• Aan de verslavingszorg wordt ook veel aandacht besteed:!
• Ook een belangrijk onderdeel van het drugsbeleid is de bestrijding van de internationale drugshandel en het drugstoerisme

Overige + Citaten:
En dat terwijl we op het moment veel minder drugsdoden en -gewonden hebben. Als we gaan verbieden, brengen we softdrugs weer ondergronds en dat zal het tegengestelde effect opleverend.

Als mede- Nederlander ken ik de goede en slechte kanten van ons beleid. De verslaafdenzorg die geboden wordt is goed. We hebben van de vraagkant veel goede initiatieven ontwikkeld. Maar daar blijft het steken. Schadebeperking en niet meer dan dat is geen oplossing. Daarmee accepteren we drugsverslaving als maatschappelijk verschijnsel en kijken we toe hoe een medemens verwoest wordt. Ja, we helpen hem met schone spuiten en een goede gebruikersruimte. Maar de verwoesting gaat door. Afkicken, desnoods met forse aandrang, is nog steeds het beste middel ter bescherming van de gezondheid van de drugsverslaafde. En kent Nederland inmiddels minder verslaafden dan andere landen dankzij ons beleid? Nee, minstens zoveel.

De voorkeur van Zuidamerikaanse drugsbaronnen om de voor de Europese markt bestemde cocaine vooral via Nederland te distribueren, is zeker niet alleen te wijten aan toevallige geografische omstandigheden of de banden met voormalige kolonien ...
Ondanks het liberalere drugsbeleid in Nederland, waar bezit van cannabis niet wordt vervolgd, wordt in Frankrijk door meer jongeren cannabis gebruikt. In Nederland is overigens wel het gebruik van illegale drugs zoals ‘magic mushrooms’, cocaïne, heroïne, amfetamines en ecstasy hoger. Drugsgebruik leidt in Frankrijk vaker tot problemen met de sociale omgeving èn meer gewelddadige situaties. De onderzoekers verklaren dit verschil vanuit het restrictievere Franse drugsbeleid: door het verbod op softdrugsgebruik in Frankrijk is het meer omgeven met criminaliteit en daardoor ook met geweld.
Volgens Knibbe voert het te ver om op basis van deze studie een verdere liberalisering van het drugsbeleid aan te bevelen. Wel dient er in andere landen meer aandacht gegeven te worden aan de hogere kans op geweld tussen gebruikers bij strikte handhaving van het wettelijk verbod.

Drugsbeleid:
Drugs is erg belastend voor de maatschappij. Iedereen heeft er mee te maken, ook jullie. Want je kan de dupe worden van een beroving door een drugsverslaafde die geld nodig heeft voor drugs. Ook drugstoerisme kan voor overlast zorgen.
Naast wij, de maatschappij, zijn de drugsverslaafden, het ministerie en de verslavingszorg ook betrokken bij het drugsprobleem. De maatschappij wilt voornamelijk van de overlast af die de drugsverslaafden geven. De drugsverslaafden willen drugs op welke manier dan ook. Dan is er nog de verslavingszorg die de drugsverslaafden willen helpen en tegelijk voor minder overlast proberen te zorgen. Het ministerie wil voorkomen dat meer jongeren aan de drugs gaan en ook de drugsoverlast beperken. Hiervoor is het drugsbeleid.

Het drugsbeleid bevat vele onderdelen, die onderdelen samen moeten er voor zorgen dat er in de maatschappij beter omgegaan gaat worden met drugs. Wij zullen de belangrijkste onderdelen van het drugsbeleid behandelen zodat het beter duidelijk wordt waar het drugsbeleid voor staat.

Ik ga wat vertellen over de preventie van het drugsgebruik:
De gezondheidsrisico's van het gebruik van drugs worden nog steeds onderschat en de gemiddelde leeftijd waarop jongeren cannabis gaan gebruiken daalt. Om deze ontwikkelingen tegen te gaan, geeft het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport voorlichting over de schadelijke effecten van cannabis-producten en zwaardere drugs. Daarnaast is er een gratis 06-informatienummer van het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs. Deze voorlichting richt zich vooral op jongeren.

Aan de verslavingszorg wordt ook veel aandacht besteed:
De verslavingszorg wordt verzorgd door veel verschillende instanties. Momenteel wordt onderzocht hoe effectief de verschillende methoden van de verslavingszorg zijn. Zo bestaat er bijvoorbeeld het "keesje tippelbeleid". Dit houdt in dat mensen uit de verslavingszorg hoeren opvangt in tehuizen en ze daar harddrugs geven. Dit doen ze om te verkomen dat ze problemen op straat tegenkomen bij het kopen van drugs. En op deze manier kunnen ze de hoeveelheid drugsgebruik in de gate houden. Nog bekender is het methadonbeleid. Drugsverslaafden kunnen methadon verkrijgen als vervangend middel van heroïne. Ze moeten wel wat terug doe, zo moeten ze van andere drugs afblijven en ze mogen ook geen mensen meer beroven. De bedoeling is dat ze niet meer hoeven stelen om aan geld te komen voor heroïne.

Ook een belangrijk onderdeel van het drugsbeleid is de bestrijding van de internationale drugshandel en het drugstoerisme:
Nederland werkt aan de verbetering van de internationale samenwerking op dit gebied. Vooral de samenwerking met de Benelux-landen, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië is hierbij van groot belang. Zij voeren een ander beleid dan wij hier in Nederland. Nederland is veel soepeler, want wij hebben een gedogenbeleid. Dat wil zeggen dat het in het bezit hebben van een kleine hoeveelheid drugs niet met voorrang wordt opgespoord en beoordeeld. Er wordt niet gezegd dat het legaal is, maar je zal er niet snel voor worden opgepakt. Dat is de reden dat veel drugstoerisme naar Nederland komt.

Ik vertel wat over de rol van de wetgeving in het drugsbeleid:
Er worden voorstellen ontwikkeld om de Opiumwet en de richtlijnen die daarop zijn gebaseerd aan te passen. Bijvoorbeeld: nu nog kan iemand maximaal 2 jaar gevangenisstraf krijgen voor de teelt wiet, er wordt nu voorgesteld om dat te verhogen naar maximaal 4 jaar. En ook voor de verkoop van drugs aan kwetsbare groepen zoals minderjarige scholieren zullen hogere straffen worden geëist.

Als laatst vertel ik wat over de vermindering van de drugsoverlast:
Dit is een gezamenlijk project van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en een aantal ministeries. Justitie wil veroordeelde drugsverslaafden zo vroeg mogelijk laten kiezen tussen een behandeling om van hun verslaving af te komen of gewone gevangenisstraf. Verslaafden die keer op keer overlast blijven bezorgen, zullen langdurig in een inrichting worden opgenomen. Tijdens deze periode zullen zij gedwongen deel moeten nemen aan activiteiten die hun van hun verslaving afhelpen.


Het Drugsbeleid in Nederland is gebaseerd op 2 principes:
1. Drugsgebruik is een kwestie voor de algemene gezondheid, geen criminele kwestie
2. Er is een verschil tussen harddrugs en softdrugs

Het Nederlands drugsbeleid is een pragmatisch beleid. Dit komt er op neer dat in geval van een probleem dat onoplosbaar lijkt, zoals het drugsprobleem, het beter is het onder controle te houden dan te trachten het met allerlei wetten in te dammen, vaak met tegengestelde resultaten. Ter vergelijking, de meeste andere landen zien drugsgebruik enkel als schadelijk voor de maatschappij en willen het daarom uitbannen, zelfs wanneer zulk beleid in de praktijk blijkt te falen. Dit heeft nogal eens voor onenigheid gezorgd met andere landen, voornamelijk Frankrijk en Duitsland.
Sinds 2004 gaat het beleid in België meer de kant op van het Nederlandse model, en ook enkele Duitse wetgevers dringen er op aan om te experimenteren op basis van het Nederlandse model. Zwitserland heeft lange verhitte parlementaire debatten gevoerd over het volgen van het Nederlandse model, maar heeft uiteindelijk tegengestemd in 2004; op het moment wordt er weer gesproken over een petitie aangaande het beleid.

Gedoogbeleid
In het kort houdt het gedoogbeleid in dat het gebruik van softdrugs niet verboden is, ware het onder gecontroleerde omstandigheden. Voor het gebruik van softdrugs geldt een minimumleeftijd van 18 jaar, en op het vergeven van softdrugs aan minderjarigen staan zware straffen. Alle handelingen met betrekking tot deze drug zijn strafbaar, met uitzondering van het gebruik ervan. Hoewel het strafbaar is, wordt het bezit van maximaal 5 gram cannabis of 5 hennepplanten niet strafrechtelijk vervolgd. De drugs worden echter wel in beslag genomen. Coffeeshops moeten zich houden aan bepaalde criteria, zo wordt de verkoop van maximaal vijf gram hasj of marihuana per transactie niet gericht opgespoord. Hoewel gebruik van deze drug in het algemeen gedoogd wordt, kan in de Algemene Plaatselijke Verordening anders zijn aangegeven.

Bronnen
http://www.scholieren.com/werkstukken/1869

http://nl.wikipedia.org/wiki/Softdrugs

http://www.stand.nl/forum/showthread.php?t=20171

http://nl.wikipedia.org/wiki/Drugsbeleid

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.