Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De tweede fase moet aangeapst worden

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 4e klas havo | 1122 woorden
  • 20 maart 2006
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
16 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Stelling:

De Tweede Fase moet aangepast worden worden.

Inleiding:

De Tweede Fase is in het leven geroepen omdat het HBO en de Universiteiten vonden dat de leerlingen van de HAVO en het VWO niet zelfstandig genoeg waren en dat de opleidingen niet op elkaar aansluiten. Door de Tweede Fase moeten leerlingen zelfstandiger kunnen werken. Dit moeten zij leren door hun huiswerk en Praktische Opdrachten en leren voor de toetsweek te plannen. Ook krijgen zij huiswerkuren die zij zelf in moeten delen. Alles draait om het goed plannen. In plaats van 7 vakken kun je nu kiezen uit 4 profielen met ongeveer 14 vakken. Dit is om te voor komen dat leerlingen pretpakketten gaan kiezen. Ook komen er nieuwe vakken bij als CKV 1 en ANW.

Deelonderwerp 1: De werkdruk ligt de hoog
In plaats van 7 vakken krijg je nu te maken met 14 tot 15 vakken. Dit betekent voor 2 keer zo veel vakken huiswerk. Naast al dit huiswerk heb je ook nog je Praktische Opdrachten die je in moet leveren, boeken die je moet lezen voor Nederlands, Frans en Duits en moet je nog leren voor je toetsweek En voor een vak als moderne vreemde talen moet je een heel boek met teksten door spitten, 3 boeken lezen en elke week een stuk tekst van een bepaalde tijd zelf opzoeken en doornemen. Als je Frans of Duits 1,2 moet je hetzelfde voor de Franse of Duitse taal doen. Dit is een van de vakken waar we het meeste voor moeten doen, en dit terwijl je maar een uurtje per 2 weken hebt, alles voor dit vak moet je thuis doen.


Weerlegging argument van de leraren: dan moet je het goed plannen.

Het is erg moeilijk om te plannen omdat leraren niet overleggen wanneer bijvoorbeeld Praktische Opdrachten ingeleverd moeten worden. Wij moeten bijvoorbeeld in de week voor de tentamen week 5 PO’s inleveren terwijl wij die week al 2 toetsen hebben en de week erna tentamens. Al het reguliere huiswerk is al zoveel dat je er weinig aan kan doen in de weken er voor. Ten tweede is het zo dat als je een toets heb, het gewone huiswerk altijd door gaat. Vandaag heb ik voor het vak Nederlands een toets, moet ik mijn stelling verdedigen en heb ik nog gewoon huiswerk want volgende week moet ik mijn schrijfdossier inleveren. Ten derde zijn de planningen zo strak dat je als je ziek bent geweest of iets een keer niet redde door een toets of iets dergelijks, het heel moeilijk in te halen is.

Deelonderwerp 2: De leerlingen zijn te jong

Ook moeten we niet vergeten dat leerlingen die aan de Tweede Fase beginnen rond de 15, 16 jaar oud zijn. Zij zijn aan het puberen. Sociale contacten en sport zijn ook erg belangrijk op deze leeftijd. Je kunt niet van iemand van die leeftijd verwachten dat zij zich aan de planning houden en het echt leuk vinden om te leren. Dat past simpelweg gewoon niet bij de leeftijd. Ook bijvoorbeeld het huiswerk uur wordt vaak gebruikt om bij te kletsen en omdat er zo weinig tijd is worden er PO’s van het internet afgehaald.

Weerlegging argument: Maar straks met het HBO of de universiteit moeten zij dat toch ook?

Dat klopt, maar dan zijn ze wel een paar jaar ouder. Ook doen zij dan een opleiding die zij willen. Dan zijn ze een stuk gemotiveerder. Veel kinderen blijven zitten in vier HAVO omdat de overgang van de derde klas naar de vierde klas zo groot is. Ze zouden de leerlingen daar beter op voor moeten bereiden. In de derde klas kunnen zij bijvoorbeeld beginnen moet hoe je een planning moet maken en wat alle termen als PTA, studielasturen en PO inhouden.

Deelonderwerp 3: De leraren hebben er moeite mee

Je krijgt dus al erg veel huiswerk. Des te vervelender vind ik het dat een leraar de hele les uit gaat zitten leggen of klassikaal gaat nakijken. Met de Tweede Fase is het de bedoeling dat je het zelf na kijkt en vraagt aan de leraar wat je niet snapt. In het klassikaal nakijken gaat veel tijd zitten, door de diverse vragen en alle drukte die er bij komt. Als je het zelf snapt neemt dat alleen maar tijd in beslag wat je kan gebruiken om verder te gaan met je huiswerk zodat je thuis minder hoeft te doen en tijd aan je PO kan besteden.

Weerlegging argument: met sommige vakken is uitleg nodig.


Met vakken als natuurkunde, scheikunde en biologie kan ik dat zeker begrijpen. Dan nog vind ik dat er eerst moet worden nagekeken en dan kijken waar de fouten zitten. En dan bespreken met de leerlingen of zij het nodig vinden of niet. In de Tweede Fase gaat het ten slotte om de leerlingen en hun studie, niet om de leraren die wat willen vertellen. De leraren werken dus niet mee met het plan omdat zij gewend zijn aan hun oude rol.

Weerlegging argument: maar daar zijn leraren toch voor aangenomen?

Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar helaas heeft de regering dit zo bedacht. Als leerlingen zelf nakijken en zelf zien waar hun fouten liggen en dat aan de leraar vraagt, bevordert dit de zelfstandigheid. En leraren komen dan zeker aan bod want leerlingen moeten toch wel iets niet snappen…

Deelonderwerp 4 De kans van slagen

Ook vind ik het erg raar dat je alleen een 4 of een 5 mag staan in je profiel deel of in je algemene deel. Ik snap niet wat dat uitmaakt. Ik vind dat je een 4 of 5 mag staan in welk deel dan ook. Argumenten waarom dit zo is heb ik nergens kunnen vinden. Verder vind ik het jammer dat ze niet naar de punten kijken als je een 3 hebt. Ik snap best dat je met een 3 niet kan slagen. Maar stel nou dat je echt superslecht bent in wiskunde en je doet er heel erg je best voor. Door de zenuwen voor je examen sta je nu een 3,4. Maar in alle andere vakken ben je hartstikke goed en je haalt alles boven de 7,5 en staat dus voor alles afgerond een 8, maar voor wiskunde net een 3, en dan slaag je niet…dat is toch wel erg….

Conclusie:

Ik vind het goed dat de Tweede Fase er is, maar er moeten zeker wat dingen veranderen:
- de leraren moeten beter plannen wanneer je de PO’s in moet leveren
- de druk moet verminderd worden, bijvoorbeeld door minder vakken of 1 vak in je profiel mogen laten vallen.
- de leerlingen uit de derde klas moeten beter voor bereid worden en eerder leren plannen
- de leraren moeten zich ook aan het plan van de Tweede Fase houden.
- Je mag een 4 en 5 staan in welk deel dan ook en wordt gekeken naar je punten als je voor een vak een 3 staat.

REACTIES

W.

W.

aangepast* of is het aangeapst?

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.