De Doodstraf

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 1356 woorden
  • 22 januari 2003
  • 106 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
106 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoud

• Inleiding
• Een begin
• De geschiedenis
• Verschillende vormen van executie
• Is de doodstraf de allerzwaarste straf?
• De doodstraf nog steeds in gebruik
• Tot slot

Inleiding

Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat ik er helemaal niet zoveel van af weet, en het me wel een interessant onderwerp lijkt. Omdat ik er best veel van hoor zou ik graag willen weten wat het inhoudt en hoeveel soorten doodstraffen er zijn.

Een begin

De doodstraf wordt door de meeste mensen, die er niet diep over denken gezien als de allerzwaarste straf die er bestaat. Maar is dit eigenlijk wel zo? De doodstraf wordt tegenwoordig niet meer opgelegd in Nederland, maar in enkele andere landen nog wel. De doodstraf heeft voorstanders maar ook tegenstanders dit onderwerp brengt ook heel veel discussies met zich mee omdat de meningen er over verdeeld zijn.

De geschiedenis

De doodstraf werd vroeger gezien als een maatregel die wettelijk was toegestaan om misdadigers te straffen die een ernstig misdrijf hadden begaan. Naast deze straf waren er nog andere gruwelijke straffen, waaronder marteling. Men zag de doodstraf echt niet als een onrecht. De doodstraf werd in die tijd op de vreselijkste manieren uitgevoerd; men kon verbrand worden of door middel van paarden in stukken worden gereten. Deze extreme vormen van executie komen nu niet meer voor. Tijdens de Middeleeuwen stond op heel veel misdrijven de doodstraf. Politieke gevangenen, heksen, ketters, landverraders en vele andere misdadigers werden tot de dood veroordeeld. In Nederland deden ze net zo hard mee; ze waren geen uitzondering. In Nederland kreeg iedere groep misdadigers een bepaald soort executie toegewezen. De mensen die een betere baan hadden werd onthoofding opgelegd; de gewone man werd opgehangen. Vrouwen werden gewurgd en heksen en ketters werden op de brandstapel gelegd. Mensen die munten vervalsten, werden verdronken in een ketel met kokende olie.
In 1811 werd in Nederland het Wetboek van Strafrecht ingevoerd. Dit wetboek kende de doodstraf nog wel, maar er werd precies in omschreven op welke misdrijven de doodstraf stond. Dit waren er ongeveer dertig. In dit Wetboek van Strafrecht stond alleen onthoofding door middel van de guillotine als executievorm beschreven, deze executievorm werd echter veranderd in december 1813. Vanaf dat tijdstip werd de doodstraf alleen nog maar met behulp van een zwaard of de strop uitgevoerd. Ook al mocht het wettelijk is er in Nederland sindsdien niemand meer onthoofd. Men gebruikte ophanging als normale vorm van executie. In 1854 kwam er een nieuwe wet, die de uitvoering van de doodstraf beperkte en bepaalde dat die alleen mocht plaatsvinden in de vorm van ophanging met behulp van een valluik. In 1860 werd de laatste Nederlander opgehangen, voorlopig althans, het betrof de Limburger Johannes Nathan. Hij werd wegens de moord op zijn schoonmoeder veroordeeld. Na tien jaar werd de doodstraf in 1870 in Nederland afgeschaft, maar alleen in tijde van vrede. In Nederland kennen we sinds die tijd geen doodstraf meer, maar in veel andere landen helaas nog wel.

Verschillende vormen van executie

De elektrische stoel, ophanging en de dodelijke injectie kent vrijwel iedereen. Hoe al deze vormen van executie precies in hun werk gaan weet men vaak niet, bovendien zijn er nog veel meer vormen van executie. Executie door de elektrische stoel heeft veel voorbereiding nodig. Het hoofd en een gedeelte van de benen moeten worden kaalgeschoren, zodat de elektroden goed contact maken. Vervolgens worden op verschillende plaatsen van het lichaam de elektroden geplaatst. Hierna wordt een soort blikken pet aangebracht. De veroordeelde is inmiddels goed vastgemaakt in de stoel. Vervolgens moet iedereen de zaal verlaten behalve een paar getuigen en de beul, ofwel degene die de schakelaar overhaalt. Als de schakelaar wordt overgehaald krijgt de veroordeelde een grote hoeveelheid stroom door zijn lichaam geleid, totdat de dood erop volgt. Deze uitvoering duurt redelijk lang en is zeker geen prettige ervaring.
Om de doodstraf menselijker te maken, heeft men de dodelijke injectie uitgevonden. Het gif wordt in de aders van de veroordeelde gespoten. Deze manier is evenmin mensvriendelijk, want het kost vaak tien minuten voordat de persoon sterft en gedurende die tijd zijn er velen die klagen over pijn.
Een methode die niet meer van deze tijd is, is de guillotine. Hierbij wordt de veroordeelde met zijn hoofd in een soort schans geplaatst, waarna een groot mes naar beneden valt, dat het hoofd eraf hakt.
Tenslotte is er nog de fusillade. Hierbij krijgt de veroordeelde simpelweg een kogel in het hoofd. Deze methode blijkt goed en snel te werken. Ophanging, vaak met valluik, is ook vrij doeltreffend, op voorwaarde dat de nek gebroken wordt. Anders is het een vrij lange en pijnlijke dood. Vergassing werkt vrij snel, maar doodgaan aan verstikking is een zeer nare belevenis. Er zijn nog meer methodes, maar die zijn inmiddels achterhaald en waren vaak veel pijnlijker.

Is de doodstraf de allerzwaarste straf?

Door de meeste mensen wordt de doodstraf als de zwaarste straf gezien die er bestaat. Men sterft met opzet en wat is er erger? Het tegendeel is echter waar. Levenslange gevangenisstraf bijvoorbeeld is voor velen een hel. Men mag bijna niets, men zit dag in dag uit opgesloten met de schuldgevoelens. Men wordt vrijwel constant aan de gevolgen van het begane misdrijf herinnerd. Bij de doodstraf wordt men gedood en men weet daarna niets meer. Zo gemakkelijk gaat het echter niet, want tussen de tijd dat men veroordeeld wordt en geëxecuteerd wordt, zit doorgaans een lange periode. Deze periode is niet om uit te houden, want men heeft de dood als nabije toekomst. Toch wordt deze situatie minder erg beschouwd dan levenslange gevangenisstraf. Uiteraard zijn er andere straffen, denk aan marteling, waarbij men veel pijn lijdt zonder dat men doodgaat. Dit lijden is erger dan de doodstraf. Marteling vindt officieel gezien nergens meer plaats, maar in werkelijkheid wel. Marteling is de meest onmenselijke straf, vandaar dat deze straf wettelijk nergens meer is toegestaan.

De doodstraf nog steeds in gebruik

In de Verenigde Staten van Amerika wordt in enkele staten de doodstraf nog steeds uitgevoerd. Dit zou men niet verwachten van zo’n modern land, maar aangezien vijfenzeventig procent van de bevolking voor de doodstraf is, heeft het voor politici weinig zin om daar tegenin te gaan. Gelukkig is dit percentage aan het dalen. Volgens de informatie van Amnesty International, een organisatie die zich inzet voor allerlei zaken die te maken hebben met mensenrechten, worden er in Iran de meeste executies uitgevoerd. Daarna volgen Zuid-Afrika, China, Nigeria, Somalië, Saoedi-Arabië, Pakistan, Verenigde Staten, Sovjet-Unie en tot slot Maleisië. Dit zijn de landen waar tussen 1985 en 1988 meer dan vijftig executies zijn uitgevoerd. Er zijn echter nog meer landen waar de doodstraf wettelijk nog steeds is toegestaan. Amnesty International probeert via allerlei acties de doodstraf wereldwijd verboden te krijgen. Europa bracht als eerste een internationaal overeenkomst uit, dat de doodstraf uitdrukkelijk verbiedt in Europa. Helaas blijkt dit niet optimaal te werken. Turkije is bijvoorbeeld lid van Europese Unie, maar de doodstraf is daar nog wel wettelijk toegestaan en wordt ook uitgevoerd. Bij seksueel misbruik binnen een familie bijvoorbeeld is de doodstraf een mogelijke straf. Amnesty International grijpt dit zwaar aan en zet alles in beweging om de doodstraf in Turkije te verbieden. Amnesty International vindt dat Turkije het Zesde contract moet ondertekenen, zo niet dan moet Turkije buiten de Europese Gemeenschap gezet worden. Hopelijk lukt het de organisatie haar actie succesvol te beëindigen. Het doel is dat de doodstraf in de hele wereld wordt afgeschaft. Gelukkig is Amnesty International al een heel eind op weg, maar ze wil nog meer bereiken. Amnesty International kan alle hulp gebruiken en ze krijgt steeds meer mensen achter zich. Zo hebben er al heel veel mensen getekend tegen de doodstraf. De samenleving gaat dus de goede kant op, maar het einde is nog lang niet in zicht.

Tot slot

Dit is het einde van mijn spreekbeurt, maar ik wil nog graag mijn mening kwijt. Ik vind dat de doodstraf verboden moet worden omdat het eigenlijk helemaal niet de zwaarste straf is en ik vind dat als je echt iets heel ergs hebt gedaan gewoon voor de rest van je leven maar vast moet komen te zitten in de gevangenis. Maar ik denk dat iedereen daar een ander mening over heeft.

REACTIES

M.

M.

goeie werkstuk vind ik.maar ben je tegen of voor de doodstraf en met argumenten plz

21 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.