Doe mee aan het jaarlijkse studiekeuze-onderzoek van Markteffect. 
Je kunt meedoen ongeacht of je al weet wat je wil gaan studeren. Er worden 200 cadeaubonnen van 25 euro verloot!

Meedoen

Alle alcoholreclame moet verboden worden

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas havo | 1208 woorden
  • 28 april 2009
  • 988 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
988 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
“Alle alcoholreclame moet verboden worden”

Voorargumenten:
Er is een probleem en dat probleem is dat de alcoholgebruik, onder de jongeren vooral, drastisch is toegenomen de afgelopen jaren en daarbij ook het vroegtijdig alcoholgebruik onder jongeren. Dit allemaal komt volgens ons doordat alcohol zo algemeen geaccepteerd wordt! Men vergeet echter dat alcohol bij velen ernstige schade aanricht, vooral bij overmatig gebruik. Schade als persoonlijke problemen, vandalisme en gezondheid problemen (waaronder fatale: coma zuipen). Een opsomming van de factoren die dit probleem veroorzaken zijn:
1. Men wordt “verleid” door alcoholreclames

2. Dat alcohol niet duur is
3. Dat alcohol gemakkelijk te krijgen is, ook door minderjarigen
4. De regels worden niet strikt gehandhaafd met als gevolg no.3: het makkelijk aan alcohol komen.
En wij, als regering, willen dit probleem nu definitief aanpakken! En dit doen wij m.b.v. de resultaten van een wetenschappelijk onderzoek van de Uni Twente en STAP. Dit onderzoek vertelt ons dat echte effectieve maatregelen zullen zijn: 1. Flinke accijnsheffing.
2. Beperkte reclame.
3. Beperkte beschikbaarheid door gereguleerde verkoop en
4. Strikte handhaving van regels.
Vandaag willen wij ingaan op maatregel no. 1. Namelijk dat alcoholreclame beperkt moet worden. Wij zijn voor deze stelling en daarvoor hebben we 3 argumenten:
1. “Verleidingsargument”: Het doel van een alcoholreclame is dat de kijker verleid wordt en het product uiteindelijk gaat kopen. Het probleem is echter dat ook minderjarigen kijkers zijn van zulke reclames en met het gevolg dat ook zij verleid worden. En dit weer heeft als gevolg dat de minderjarigen op allerlei manieren de alcohol proberen in handen te krijgen en dús vroegtijdig alcohol gaan gebruiken en dús de wet gaan overtreden. Dus minderjarige kijkers worden in feite verleid de wet te gaan overtreden.
2. “Gezonheidsargument”: Niet alleen het aantal vroegtijdige alcoholgebruikers is de voorgaande jaren flink gestegen, maar ook het alcoholgebruik onder jongeren en jongvolwassenen. Het probleem is dus dat vele van deze jongeren zich nu al naar een toekomst van blijvende onafhankelijkheid en onherstelbare lichamelijke schade drinken en dat die aantal stijgt (ook volgens resultaten van onderzoek van Uni Twente en STAP) en daarnaast remt jeugdig drankmisbruik ook nog eens de ontwikkeling van de hersens… Wij vinden dit zeker een ernstig probleem en aangezien de gebruikers steeds jonger worden wordt het probleem steeds ernstiger.

3. “Verloren-geld-argument”: Alcoholmisbruik kost de maatschappij circa 5 miljard euro per jaar. De helft bestaat uit kosten door verlies aan arbeidsproductiviteit. Anderhalf miljard gulden zijn de kosten van uitkeringen aan alcoholverslaafden. De schade door verkeersongevallen is jaarlijks 400 miljoen gulden. De rest van het geld gaat op aan gezondheidszorg en justitie. Ziet u hoeveel de regering kwijt is aan dit probleem? 5 mld!? Stel je voor: Wat als de door onze 4 maatregelen, waaronder het verbod op alcoholreclames, dit probleem zo klein wordt gemaakt, dat wij het grote geldbedrag dat overblijft, die het ons normaal gekost had, gaan investeren in jullie toekomst, onderwijs en wetenschap en ga zo maar door, iets dat veel en veel nuttiger is. Wij kunnen niet als regering blijven toekijken. Er moet zeker actie ondernomen worden! En dit kan alleen als we het met z’n allen doen, wij samen zorgen ervoor dat niet onze zwaktes ons klein maken, maar dat wij onze zwaktes klein maken. Wij als regering stellen regels als een duwtje voor de maatschappij in de goede richting.

((( Ik weet wat sommige van jullie denken: “Ja, wat lossen wij hiermee op? En zijn die reclames niet nuttig voor onze economie?” Onze antwoord hierop is: Ten eerste zoals ik aan het begin al heb verteld zijn er 4 belangrijke factoren die dit probleem veroorzaken, waaronder de alcoholreclames en marketing. Het is niet gemakkelijk om zo maar 1,2,3 dit probleem opgelost te hebben, we moeten proberen samen één voor één de veroorzakende factoren proberen wegwerken totdat het gewenste effect eruit voortvloeit en dat is met name het weer verminderen van (vroegtijdig) alcoholgebruik onder de jongeren. Dus weer een stap in de goede richting. En ten tweede “nuttig voor onze economie?” Dus dan wilt men zeggen dat geld belangrijker is je gezondheid? Dus jij wilt best jezelf kapot drinken om een ander aan zijn centen te laten komen? )))

Uitvoering: Is simpel: In 21 van de 28 EU-landen is al een gedeeltelijke of volledige ban gelegd op alcoholreclame. Behalve in NL. Hoe gaan we dit uitvoeren? Wij willen een verbod leggen op alcoholreclames op tv en radio tussen 7.00 en 22.30. Omdat volgens onderzoek hiertussen de meeste alcoholreclames gezien en beluisterd worden. En daarnaast verbod op alcoholreclame via bushaltes en billboards en bioscopen.

“Alle alcoholreclame moet verboden worden”

Tegenargumenten:
1.
Kan de voorpartij wat specifieker zijn over een eventueel genoemde onderzoek?
Want wat is dan het verband tussen reclame en de eventuele actie, dus toenemende alcoholconsumptie, die daarop volgt? Als men thuis naar een alcoholreclame kijkt dan ga je niet gelijk naar de dichtbijzijnste supermarkt rennen om het te kopen. Want zoals velen beweren dat reclame juist irritant is en het ze soms niet eens boeit. Men let er nauwelijks op en het gaat men eerder om het programma of film waar je dan op zit te wachten. In onze ogen zal het alcoholreclameverbod geen - nauwelijks effect hebben.

2. de “Alcoholindustrie” doet al genoeg om de zogenaamde probleem die jullie geschetst hebben mee te helpen bestrijden: ze zijn zeker voorstander van reclamecampagnes tegen drinken onder de 16 jaar, de Bob-campagne en voorlichting over de rol van alcohol. Maar dan nog een alcoholreclameverbod in te voeren, gaat men dan wel iets te ver. Wij willen eerst een wetenschappelijk onderzoek instellen die het verband tussen reclame en toenemende alcoholconsumptie duidelijk beschrijft. Voordat er al misschien onnuttige maatregelen getroffen worden.


3. Als het probleem: “alcoholgebruik, onder de jongeren vooral, drastisch is toegenomen de afgelopen jaren en daarbij ook het vroegtijdig alcoholgebruik onder jongeren.” Waarom gelijk een reclameverbod? De echte oorzaak hierachter: Dat regels niet strikt worden gehandhaafd waardoor dus de alcohol gemakkelijk te krijgen is door minderjarigen. En daarnaast dat de alcohol bijna overal te krijgen is.
Wij vinden als een beter alternatief echter dat de overheid zich beter moet concentreren op deze oorzaak. Want alcoholreclames verbieden is slechts een symptoombestrijding. Men moet achter de werkelijke oorzaak gaan.

4. uitvoerbaarheid?
5. Reclamecode commissie ?

6. Kinderen beginnen vaak voor het eerst thuis te drinken, ze leren dat van hun ouders. Met een wijntje tijdens een speciale gelegenheid bijvoorbeeld. Dus ze worden al thuis al soort van geïntroduceerd. Het hangt dus ook heel erg van de ouders af. Of de ouders al een drinkgewoonte hebben. Of de ouders streng of soepel zijn met regels en limieten. Want als je van je vader gewoon mag drinken wanneer je wilt en soms zelfs hoeveel je wilt, dan kan de regering wel z’n best doen, maar dan hebben de ouders toch een grotere invloed.

7. VB Noorwegen heeft een volledig verbod op alcoholreclame: resultaat: Een stijgende alcoholconsumptie onder de bevolking. :geen effect

8. VB Noorwegen: Door het alcoholreclameverbod proberen producenten andere manieren te bedenken om toch een nieuw of al bestaande product te promoten: Bijvoorbeeld:
Er is een ontwikkeling gaande in Noorwegen, waarbij de industrie probeert via mond tot mond reclame te werken. Zij betalen bijvoorbeeld obers om hun producten aan te prijzen bij klanten of via internet en ga zo maar door. Zo zie je maar hoe veel je gaat verbieden, de producenten zullen er toch telkens onderuit (proberen) te komen en zal de wetgeving toch niet zijn gewenste effect bereiken.

9…..etc...

REACTIES

F.

F.

je vergeet een heel groot argument tegen alcoholreclame: de verborgen marketing. bedrijven als bacardi hebben wel eens programmas gemaakt waarbij er redelijk vaak hun naam voorbij kwam. ook leg je niet uit tot hoeveel meer reclames tot meer alcholgebruik leidt.

9 jaar geleden

G.

G.

al gaat het er om dat je geen alcohol mag onder de achttien ( niks18) dan vind ik het goed. maar al gaat meer om het aanschaffen van bier of zo, vind ik het ook best.

8 jaar geleden

M.

M.

dit vind ik echt heel mooi

7 jaar geleden

N.

N.

Dit is letterlijk wat er op een site staat, echt ieder woord...

6 jaar geleden

T.

T.

jij bent echt een nerd

6 jaar geleden

B.

B.@Nerd: leuk voor je

5 jaar geleden

R.

R.

Ik hou van deze hete site

6 jaar geleden

J.

J.

ik houd ook van hete dingen zoals je moeder...

5 jaar geleden

L.

L.

Bij een verbod op alle reclame voor sigaretten werd er ook niet moeilijk gedaan en een knoop doorgehakt, dus snap niet waarom er met alcohol niet hetzelfde kan worden gedaan. De gezondheid van velen kan er alleen maar op vooruit gaan.

6 jaar geleden

V.

V.

bullzshit

5 jaar geleden

J.

J.

ben jij nog maagd?

5 jaar geleden

R.

R.

Stop alcohol net als roken. Alcohol is net zo verslavend en dodelijk als roken.

5 jaar geleden

S.

S.

ik ben ook dodelijk maar niemand wil mij verbieden

5 jaar geleden

M.

M.

heel mager. kon veel meer in maar hé, je kan niet alles hebben. hierdoor merk ik wel dat het VWO toch een tandje hoger ligt.

5 jaar geleden

T.

T.

gvd

5 jaar geleden

D.

D.

je wie fortnite? squad

5 jaar geleden

J.

J.

Ik ben goed in fallout 4

5 jaar geleden

P.

P.

volg me op insta @anne_0413

5 jaar geleden

K.

K.

volg allemaal ff @brittvanlanen_ op insta

5 jaar geleden

P.

P.

Waarom kan iedereen hier zo ongelooflijk goed spellen...

5 jaar geleden

J.

J.

Jouw naam is sws nep wtf...

5 jaar geleden

J.

J.

Ik ben heel goed in Miencraft hungergames of terwijl de eerste bettel royaal. Kom jij mij ook eens joinen, ik ga jou zeker weten verslaan een een portje hungergames pvp

5 jaar geleden

H.

H.

ik ben super goed in minecraft hungergames of tewel de originele battle royales. wie komt mij joinen in een intens potje hungergames?

5 jaar geleden

N.

N.

@MAAMSMSNEUIGVF*V: VWO is voor nerdsp

5 jaar geleden

R.

R.

Erg fijn voel me erg op me gemak bij alchohol en drugs

5 jaar geleden

K.

K.

ik ben kathy

5 jaar geleden

K.

K.

ik ben kathy

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.