Weg met Scientology

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 1488 woorden
  • 1 februari 1999
  • 48 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
48 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Noah Lottick was 24 jaar toen hij in de zomer van 1990 in New York uit een raam op dertiende verdieping van het Milford Plaza Hotel sprong. Hij stortte neer op de motorkap van een zesdeurs limousine. Toen de politie arriveerde, zagen zij dat hij zijn vingers zich nog uitstrekte naar 171 dollar, het enige geld dat hij niet had uitgegeven aan de Scientology-kerk: de 'zelfhulp filosofiegroep' die hij 7 maanden eerder ontdekt had. De vader van Noah Lottick, een arts, kan het nog nauwelijks geloven. 'Wij dachten dat het een normale opleiding was,' zei hij. 'Maar nu weten we dat het een school is die geleid wordt door psychopaten. Hun therapieën zijn pure manipulatie. Ze zoeken naar aardige, intelligente mensen en vernietigen ze.' Voor zijn zelfmoord betaalde Noah meer dan 10.000 gulden aan de kerk. Naarmate hij Scientology vaker bezocht, werd zijn gedrag vreemder. Toen zijn vader besloot een psychiater in te schakelen, was het echter al te laat. Op zijn begrafenis kwam niemand van Scientology opdagen. Het ongebruikte bedrag van 6.000 gulden weigerde de kerk terug te betalen; hij zou het bedrag overgemaakt hebben als een donatie. De Lotticks zouden Scientology graag voor het gerecht dagen, voor medeplichtigheid aan de dood van hun zoon, maar zij zijn bang voor de gevolgen. De kerk verschuilt zich al meer dan 40 jaar met succes achter artikel 1 van de Amerikaanse grondwet en achter een batterij goedbetaalde advocaten en privédetectives. Mijn stelling luidt dus: 'De Scientology-kerk moet verboden worden.'

Eerst zal ik wat vertellen over Scientology zelf en daarna zal ik mijn argumenten en de contra-argumenten noemen. De Scientology-kerk is ruim 40 jaar geleden opgericht door de Amerikaanse science-fictionschrijver L. Ron Hubbard. De meeste sekten overleven hun stichter niet, maar Scientology bloeit sinds het overlijden van Hubbard in 1986. Op dit moment is de leiding in handen van de Amerikaan David Miscavige. Hoewel de kerk zelf beweert 8.000.000 leden te hebben, heeft ze er wereldwijd enkele honderdduizenden, onder wie ook bekende Amerikaanse acteurs als Tom Cruise van b.v. 'Mission Impossible', John Travolta uit 'Broken Arrow' en Kirstie Alley uit 'Cheers'. De sekte heeft in de VS zo'n 150 kerken en het hoofdgebouw staat in Los Angeles. Wat geloven Scientologen nu eigenlijk? Hubbards boeken vormen nog steeds de grondslag van de denkbeelden en werkwijze van Scientology. Een van zijn werken, 'Dianetics, de moderne wetenschap van mentale gezondheid' uit 1950, beschrijft hoe psychische problemen ontstaan en hoe ze het beste verholpen kunnen worden. Volgens Hubbard laten negatieve ervaringen uit het verleden geestelijke littekens achter, zogenaamde 'engrammen' die weggenomen kunnen worden met praatsessies met Scientologen. Deze praatsessies kunnen volgens Hubbard de intelligentie vergroten en blindheid genezen. Zelfs wanneer de 'engrammen' genezen zijn liggen er nog steeds spirituele gevaren op de loer. Om aan die gevaren te ontkomen moet de Scientoloog 'clear' worden, oftewel 'de brug op naar totale vrijheid.' De kosten van deze therapieën zijn hoog: nieuwe leden betalen zo'n 2.000 gulden voor een uur 'auditing'. Een sessie van 12 uur kost dus 25.000 gulden. Wie 'clear' wil worden moet rekening houden met bedragen tussen de 400.000 en de 800.000 gulden.

Nu komen mijn argumenten: Ten eerste hanteert de Scientology-kerk een hardhandige aanpak van ledenwerving. Dit gebeurt vaak bij mensen die niet sterk in hun schoenen staan. Hier werd bijvoorbeeld een 73-jarige vrouw mee geconfronteerd. Toen haar man overleed aan kanker, kwam er een Scientoloog bij haar thuis en verkocht haar voor 2.600 gulden 'auditing'. Ongeveer 30.000 gulden later ontdekte Scientology dat haar huis geheel was afbetaald. De kerk regelde een hypotheek van 90.000 gulden, die zij om moest zetten in nieuwe sessies. Haar kinderen konden haar echter overtuigen dat zij op de verkeerde weg was. Daarop verzocht ze de kerk om het ongebruikte bedrag van 54.000 gulden terug te storten, maar dat is nooit gebeurd. Drie maanden later moest zij haar huis verkopen omdat ze de hypotheek niet meer kon betalen. Ook werd er bij een arts door Scientologen naar de bank gebeld om de limiet van zijn creditcard te verhogen, en later werd zelfs zijn handtekening vervalst om een lening van 40.000 gulden aan te vragen. En zo zijn er nog vele voorbeelden.

Ten tweede is het heel gemakkelijk om toe te treden, maar bijna onmogelijk om uit te treden. De psychologische druk op twijfelende leden is enorm. De afgelopen jaren hebben honderden Scientologen zich losgerukt uit de greep van de kerk, en veel van hen voelden zich geestelijk mishandeld. Sommigen hebben een rechtszaak aangespannen en gewonnen, anderen hebben zichzelf als het ware afgekocht voor bedragen van soms meer dan 1.000.000 gulden. Ook is bekend dat sommige twijfelaars zijn aangezet tot zelfmoord. De president van de Franse Scientology-tak werd dan ook veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens medeplichtigheid aan de zelfmoord van een lid van zijn sekte. Volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken houdt de beweging er in diverse landen strafkampen op na, waar weerspannige sekteleden worden vastgehouden.

Mijn derde argument gaat door op het tweede. Er wordt van alles aan gedaan om vijanden van de kerk monddood te maken. Een citaat van Hubbard luidt: 'Critici zijn vogelvrij.' Daarmee worden niet alleen de ex-cursisten die z.g. leugens over de kerk verspreiden bedoeld, maar ook artsen, journalisten, advocaten en zelfs rechters. Deze mensen worden bedolven onder processen, beslopen door detectives, vals beschuldigd van verzonnen misdaden, in elkaar geslagen of met de dood bedreigd. Een andere uitspraak van Hubbard is: 'Het doel van vervolging is eerder verwarring zaaien en ontmoedigen dan winnen.' Het resultaat is dan ook dat Scientology honderden rechtszaken heeft aangespannen tegen vermeende vijanden en jaarlijks ruim 40.000.000 gulden betaalt aan meer dan 100 advocaten. De kerk probeert tegenstanders onder papier te begraven of tot een faillissement te drijven. Dit laatste lukte in 1995. De CAN was een bekende Amerikaanse hulpdienst voor ouders die denken dat hun kinderen in de ban zijn van onbetrouwbare religies. Deze organisatie werd na een reeks processen die de sekte had aangespannen veroordeeld tot betaling van een schadevergoeding van 1.800.000 dollar en ging failliet. Ook lopen er tegen de belastingdienst meer dan 70 zaken.

Als vierde argument maakt deze zogenaamde non-profit organisatie behoorlijke winsten. Uit dossiers van rechtszaken blijkt dat een bepaalde zijtak van Scientology alleen al in 1987 een inkomen had van ruim 1.000.000.000 gulden. Ex-leden die op hoog niveau opereerden zeggen dat de moederorganisatie zo'n 800.000.000 heeft weggesluist naar bankrekeningen in Liechtenstein, Zwitserland en Cyprus. Dat is erg veel voor een non-profit-organisatie

Nu een contra-argument: In de grondwet staat dat er vrijheid van godsdienst moet bestaan. Ik ben het in zoverre eens met dit argument, dat in Griekenland Scientology om de verkeerde reden verboden is. Het is daar namelijk verboden omdat er geen enkele godsdienst mag bestaan zonder toestemming van de Grieks-orthodoxe staatskerk. Dit is natuurlijk in strijd met de rechten van de mens, en wordt ook veroordeeld door veel landen van de EU. Maar om Scientology een godsdienst te noemen, gaat mij te ver. Een godsdienst hoort een geloof te zijn waar je zonder problemen uit kunt stappen en waarbij door de organisatie geen winst wordt gemaakt. In Duitsland is bepaald dat de commerciële tak van de sekte niet onder de kerkelijke activiteiten valt. Dit is belangrijk omdat sekte nu geen bescherming heeft van artikel 1 van de grondwet, en ook belasting moet betalen. Een kerk hoeft namelijk geen belasting te betalen. Ook in Zwitserland bepaalde een rechtbank 13 februari jl. dat Scientology geen godsdienst is; de kerk gaat natuurlijk in hoger beroep.

Het tweede contra-argument komt van de Scientology-kerk zelf. De jongerenorganisatie van de CDU, de Duitse regeringspartij, verklaarde zich solidair met critici en ex-leden van Scientology en riep op tot een boycot van de film 'Mission Impossible'. In deze film speelde namelijk Tom Cruise de hoofdrol, een vooraanstaand lid van Scientology. Daarop publiceerde Scientology op 17 oktober vorig jaar een paginagrote advertentie in de New York Times dat de Duitsers met Scientologen nu hetzelfde doen als zij met de Joden deden in de jaren '30. Hierbij kon Scientology dankbaar gebruik maken van een these van Daniël Goldhagen die voor veel ophef in de VS zorgde. Deze these luidde dat het antisemitisme dat leidde tot de holocaust, verankerd lag in de Duitse cultuur aan het begin van deze eeuw. Scientology gebruikte de uitdrukking 'eens een misdadiger, altijd een misdadiger' om deze open brief te rechtvaardigen. Deze vergelijking is natuurlijk onjuist en zit vol verdraaiingen van de werkelijkheid. Niemand zal de huidige Duitse staat met het nazi-regime van destijds gelijk willen stellen. En daar komt nog bij dat de Scientologen zelf beweren dat de mensen die 'clear' zijn, betere mensen zijn dan gewone. Het ubermenschprincipe wordt dus door Scientology zelf ook gebruikt. Nu zijn mijn eerste vier argumenten alleen waarschijnlijk onvoldoende aanleiding om de sekte te verbieden. De enige manier om een verbod te verwezenlijken, ligt in het netgenoemde argument. Want Scientology probeert een misselijkmakende anti-Duitsland stemming te creeren die een verbod rechtvaardigt, Scientologen geloven werkelijk in wat ze beweren. Een sekte die in staat blijkt haar leden zulke dingen te doen geloven, manipuleert de geest dusdanig negatief dat zij zeker verboden moet worden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.