Voetbal, verziek het niet

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • Klas onbekend | 669 woorden
  • 13 maart 1999
  • 128 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
128 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Eigen schuld Mijn oom en ik zijn twee trouwe Feyenoord-supporters. In het seizoen '97-'98 hadden we zelfs een seizoenskaart van deze club en bezochten we met z'n tweeen regelmatig een wedstrijd in de KPN-Telecompetitie. Het stadion van Feyenoord, De Kuip, is ons, in tegenstelling tot vele andere stadions, zeer goed bevallen. Er heerste een fabuleuze orde en de gracht die het publiek scheidde met de spelers op het veld zorgde voor een uitstekende sfeer; de overige Nederlandse stadions maken gebruik van hekken met prikkeldraad als scheiding. Het was een grote uitzondering als de ME er aan te pas moest komen. Dit alles was te danken aan een goede samenwerking tussen SC Feyenoord en de politie Rotterdam. Samenwerking is een van de toverwoorden om het geweld rond het voetbal tegen te gaan. Het ligt hoofdzakelijk aan de omstandigheden in een stadion als haar bezoekers de boel kort en klein slaan. 'Voetbalclubs zijn zelf verantwoordelijk voor voetbalvandalisme'. Dit is al jaren een stelling die al jaren ter discussie staat, zelf sta ik er voor de volle honderd procent achter. De sportverenigingen hebben het geheel aan zichzelf te wijten dat haar supporters zich misdragen. Want wie is er anders verantwoordelijk voor?

Naar uitwedstrijden gingen we zelden; met uitzondering van Ajax en SC Heerenveen waren de stadions te riskant. Dan moest je in het vak tussen de politieagenten gaan zitten; en dat is toch te gek, voor een potje voetbal? Neem nou het stadion van FC Utrecht. Daar loopt het tussen twee supportersgroepen regelmatig mis. De aanhangers gaan er zonder pardon met elkaar op de vuist. En wie is daar dan elke keer de grote zondebok? Precies. Utrecht zelf. Dit ligt voornamelijk aan de hekwerken van de Galgen waard: Een beetje F-side beukt het zo omver en slaat vervolgens onschuldige toeschouwers in elkaar. En wie krijgt tenslotte de boete voor het incident? De club zelf, in dit geval dus FC Utrecht. De KNVB straft de vereniging dan met geldboetes van zo'n honderdduizend gulden. In de hoop dat die club dan wat aan de rellen gaat doen; bijvoorbeeld steviger hekken neerzetten, met de burgemeester praten over meer blauw en stadionverboden opleggen aan hooligans. Maar of het veel zal helpen, betwijfel ik. Men geeft liever miljoenen uit aan het kopen van spelers dan eerst de situatie in het stadion eens aan te pakken... Sommige clubs volgen de instructies van de KNVB helemaal niet op, maar gooien er met de pet naar. Ze laten duizenden toeschouwers tegelijk zonder clubkaart het stadion binnen, vragen te weinig geld voor een kaart je of laten een groter aantal supporters binnen dan de capaciteit toelaat. En dan nog durven enkelen de verantwoordelijkheid voor de vernielzucht op de politie schuiven... Je kunt ook zeggen dat het gewoon de schuld is van de supporters zelf, maar de clubs laten het toe. Zij jutten hun toeschouwers op en geven hen het verkeerde voor beeld. Neem nou het voorval van nog geen half jaar geleden, tussen Arie van Os, penningmeester van Ajax, en Jorien van den Herik, voorzitter van Feyenoord. Beiden wilden graag Jon Dahl Tomasson, een Deense spits, bij hun team inlijven. Een beetje asociaal ruzien over een speler die nog niet eens zeker wist of hij wel naar Europa wil de gaan. En alsof dat nog niet genoeg is, er de media ook nog eens bij betrekken! Ongehoord vind ik het. Zijn dat nou de twee grote voorbeelden? En vorige week nog de mug van de relatie tussen Maarten Oldenhof en Nicole Edelenbos. Beide clubs maakten er een olifant van, opnieuw een teken van de eeuwige oorlog tussen de Rotterdammers en de Amsterdammers.

De voetbalclubs zijn zelf verantwoordelijk voor voetbalvandalisme. Dit kan ik hier duidelijk uit concluderen. In ieder geval moet de KNVB een minimum prijs instellen en niet alleen geldboetes aan de clubs opleggen maar ook strafpunten in de competitie, zoals al lang in de UEFA Champions League gebeurt. Ook moet de persoonsgebonden clubkaart, met pasfoto dus, absoluut worden ingevoerd. Maar de oplossing? Die is nog lang niet in zicht...

REACTIES

E.

E.

Ik heb net je verslag gelezen maar ik ben het aan de ene kant met je eens en aan de andere kant niet......met de puntenmindering ben ik het niet eens...de club die voor z'n punten speelt is tog niet verantwoordelijk....laat de club dan gewoon betalen....en dat van de kaartjes dat die duurder moeten worden....we zitten nu in 2002 en vragen de clubs al gauw voor een cl kaart voor 3 wedstrijden 70 euro....tog te gek voor woorden!!!

groeten eric

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.