De doodstraf is een onmenselijke straf

Beoordeling 7.2
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas vwo | 870 woorden
  • 19 mei 2001
  • 236 keer beoordeeld
Cijfer 7.2
236 keer beoordeeld

Intro Ik houd mijn betoog over de volgende stelling: "de doodstraf is een onmenselijke straf". Ik wil zo eerst even uileggen waarom ik voor dit onderwerp heb gekozen, dan geef ik wat algemene informatie over deze straf, de argumenten voor en tegen en dan mijn mening. Toen ik de citaten en stellingen voor de betogen doorlas sprong deze er voor mij meteen uit. Dit om een paar redenen. Ten eerste omdat het een onderwerp is waar iedereen wel een mening over heeft en ten tweede omdat ik een bericht in de krant had gelezen dat mij verbaasde. De kop was ‘Gruwelijke dood op ‘Old Sparky’ verleden tijd’. Op dit krantenbericht kom ik nog wel even terug. De doodstraf is al zo oud als de mens. Door de eeuwen heen zijn mensen gestenigd, verbrand, gefusilleerd en vergast. Ook nu nog wordt de dood als straf opgelegd in ongeveer de helft van de landen op aarde. Overal wordt de straf anders uitgevoerd en voor andere misdaden opgelegd. Ik zal wat voorbeelden geven: De doodstraf in verschillende landen Doodstraf in de VS In de VS wordt de doodstraf vooral opgelegd voor moord. Deze moordenaars worden gedood op de elektrische stoel, in de gaskamer, met een dodelijke injectie of met de kogel. In Amerika zitten gevangenen in speciale dodencellen soms jaren te wachten op hun executie. In 1991 waren dat meer dan 2500 mensen.
Doodstraf in China In China is het aantal misdaden waar de doodstraf op staat erg groot: er zijn dan ook veel doodvonnissen en executies. Deze executies worden vaak binnen 2 of 3 weken na het proces uitgevoerd en veroordeelden kunnen worden terechtgesteld voor zaken als het schoppen van vrouwen of het verspreiden van pornografische lectuur. Doodstraf in Nederland In Nederland werd in 1860 voorlopig de laatste Nederlander geexecuteerd. Johannes Nathan; hij werd opgehangen wegens moord op zijn schoonmoeder. Tien jaar later werd de doodstraf in Nederland afgeschaft in vredestijd , maar bleef voortbestaan in het militaire en oorlogs strafrecht. En zo werden na de 2 de wereldoorlog nog 40 doodvonnissen voltrokken, de laatst in 1952. Pas in 1983 werd de doodstraf formeel afgeschaft voor alle delicten. Nu zegt artikel 114 vande grondwet “de doodstraf kan niet worden opgelegd”. De cijfers Een paar getallen in 1995 werden 4165 mensen ter dood veroordeeld in 79 landen , maar dit zijn alleen de bij Amnesty International bekende gevallen de werkelijke aantallen lagen zeker veel hoger. Argumenten voor de doodstraf:  De doodstraf is bij heel ernstige misdaden als moord de enige vergelding oftewel oog om oog , tand om tand.  Het voorkomt wraak, mensen zullen minder geneigd zijn het recht in eigen hand te nemen.  De afschrikwekkende werking. Het vooruitzicht van de doodstrafzal mensen ervan weerhouden zware misdaden te plegen.  Dit is de enige manier om een pleger van een heel ernstig misdrijf voorgoed onschadelijk te maken, want dan ben je er zeker van dat deze misdadiger niet nog meer slachtoffers maakt.
Argumenten tegen de doodstraf:  Deze straf is ontzettend wreed. Men beweerd vaak dat de doodstraf wel op een nette manier uitgevoerd kan worden maar er zijn verhalen die anders zijn. Zo staat er in een krantebericht dat ik al eerder noemde dat soms na 5 minuten na elektrocutie nog een hart en polsslag waarneembaar was.  Onschuldigen kunnen door deze straf getroffen worden. Door onderzoek is aan het licht gekomen dat alleen al in Amerika 350 mensen onschuldig tot de dood zijn veroordeeld. 23 mensen zijn zelfs onschuldig geexecuteerd.  De doodstraf is onderdrukkend en discriminerend. In veel landen woedt de doodstraf gebruikt om politieke tegenstanders te onderdrukken. Verder worden minderheden eerder door de doodstraf getroffen, dus als een zwarte Amerikaan een blanke Amerikaan vermoordt is de kans op de doodstraf groter dan als een blanke een zwarte vermoordt. Dit geldt ook voor armere Amerikanen, zij hebben minder geld om een goede advocaat te betalen.  De doodstraf heeft geen speciaal afschrikwekkende werking. Vaak wordt gedacht dat de doodstraf mensen van misdaden zal weerhouden, maar toen in enkele staten in Amerika de doodstraf weer werd ingevoerd, nam het aantal moorden juist toe! Ook zijn de misdadigers vaak onder invloed of geestelijk ziek en denken dus niet na over de gevolgen van hun daden.  Wie geeft een mens of overheid het recht om over een ander zijn leven te beslissen? Met de doodstraf geeft de overheid een verkeerd signaal: waarom moeten sommige mensen andere mensen vermoorden om te laten zien dat moorden fout is. Conclusie Ik ben het de stelling eens. Niet alleen omdat het heel wreed is maar vooral omdat het onschuldige levens kan kosten. In het verleden is dat dus al gebeurd en wie kan met zekerheid zeggen dat dit niet weer zal gebeuren? Verder is het een moeilijke vraag wie de grens waar trekt, bij welke misdaad! Dus wanneer wordt de doodstraf opgelegd? Ik besef wel dat ik misschien makkelijk praten heb omdat ik in mijn omgeving nooit te maken heb gehad met zulke ernstige misdrijven. Maar de weduwe van Martin Luther King , Coretta Scott King, zei: ”Ook al werden mijn echtgenoot en schoonmoeder slachtoffers van een moordaanslag, ik blijf krachtig en ondubbelzinnig tegen de doodstraf voor wie veroordeeld is voor moord. Kwaad moet niet met kwaad vergolden worden. Het recht is er niet mee gediend als iemand van het leven wordt beroofd. Ons moraal wordt niet gehandhaafd door justitiële moord.”

REACTIES

J.

J.

Ben jij Hanneke de Groot uit Berghem?!

Was ik ff nieuwsgierig naar toen ik je werkstuk had gelezen bij scholieren.nl, vandaar.

Als je zin hebt, laat dan iets horen.

Groetjes,

mij.

23 jaar geleden

R.

R.

Heel bruikbaar.

Dankjewel -xx-

22 jaar geleden

T.

T.

Hoi ik wou graag weten hoe je die voor en nadelen hebt gevonden. Waar je die hebt gevonden. Ik kan het namelijk weer gebruiken voor m'n nederlands.

m.v.g tom

22 jaar geleden

M.

M.

hee. ik en mijn vriendin houden ook een betogende spreekebeurt over doodstraf.. en wij zoeken een krantenbericht. Ik las dat jij ook een krantenbericht hebt gebruikt. Heb je die mischien nog ? of een site waar ik hem vandaan kan halen ? Alvast bedankt.
groetjes.

15 jaar geleden

M.

M.

De dood is natuurlijk. Doden is natuurlijk. Zo is het altijd geweest. Tegenwoordig is doden niet meer nodig. De mens kan bereiken wat hij/zij wil zonder anderen van hun leven te hoeven beroven. Maar moord is niet onmenselijk. Tenzij je met menselijk bedoelt 'de levenswijze van de mens.' Heel lang geleden moest je doden om te kunnen overleven.

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.