De geslachtsdrift van de man vergeleken met die van de vrouw

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Stelling door een scholier
  • 5e klas vwo | 816 woorden
  • 10 februari 2004
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
39 keer beoordeeld

De impulsieve geslachtsdrift van de man tegenover die van de vrouw

De link tussen mannen en seks wordt veelvuldig gemaakt. Dagelijks worden we er mee geconfronteerd: het succesvolle bestaan van magazines als de Playboy, fluitende bouwvakkers, de hoge (mannelijke) bezoekersgraad wat betreft prostitutiegelegenheden, etc. Het zijn harde feiten dat mannen vaker het red-light district bezoeken en vaker een Playboy openslaan dan dat vrouwen dit doen.
Voor velen is dit iets vanzelfsprekends, we kijken er immers niet meer van op, maar hoe is deze visie tot stand gekomen? Mannen lijken nu eenmaal vaker te worden geassocieerd met een ongeremde geslachtsdrift dan vrouwen. Wat zijn de logische, intuïtieve en de wetenschappelijke verklaringen hiervoor? Een interessante kwestie, daarom neem ik dit psychologisch fenomeen als uitgangspunt voor dit essay.


Het verschil tussen de seksuele driften van de man en die van de vrouw zou volgens het ‘gezond verstand’ misschien te verklaren zijn via het oerinstinct van de man. De man werd geacht om te jagen. Het jagen heeft als doel een prooi te vangen; om in een behoefte te voorzien. In dat aspect zijn mannen altijd al actiever en doelgerichter geweest dan vrouwen. Deze bereidden het eten en verzorgden de kinderen.
Toch zou je juist denken dat vrouwen een hogere sexdrive zullen moeten hebben als je bedenkt dat zij degenen zijn die voor nakomelingen moeten zorgen. Zij hebben een man nodig om in deze behoefte te voorzien. Toch is deze redenering verdedigbaar, want in dit vroege tijdperk bestonden er nog geen voorbehoedsmiddelen, dus waren vrouwen genoodzaakt hun seksuele behoeftes af te remmen (tenminste, als zij geen tientallen kinderen op de wereld wouden zetten). De mannen hadden daarentegen totaal geen reden om hun behoeftes te matigen. Ze wouden juist veel zonen, omdat er voor het jagen en voor het voeren van oorlogen mannen nodig waren. Mannen hadden dus mannen nodig en deze konden zij alleen verwekken via een vrouw. Bovendien was zo’n bezwangerde vrouw een handig teken voor zijn mannelijke concurrenten dat dit vrouwtje al bezet was.
Via intuïtieve kennis zou tevens kunnen worden beweerd dat de hormonen een rol spelen bij de verschillen in geslachtsdrift. (Vrijwel) iedereen weet dat testosteron een groot aandeel heeft in het seksueel gedrag van de man.
Dit zijn domweg speculaties en intuïties, het beschreven verschijnsel zal alleen kunnen worden verklaard via de wetenschappelijke weg.

Tot niet zo lang geleden ging men ervan uit dat de verschillen tussen de beide seksen aangeleerd waren. Meisjes horen met barbies te spelen en jongetjes horen met hun verzameling autootjes de huiskamer onveilig te maken.
De wetenschap had toen namelijk nog geen verschillen ontdekt in de anatomie van de hersenen der beiden geslachten. Men ging er vanuit dat de verschillen tussen mannen en vrouwen aangeleerd waren.
Gelukkig vond men mettertijd wel degelijk verschillen tussen de hersenen bij mannen en vrouwen.
In de puberteit begint het testosterongehalte (geproduceerd door de testes) bij jongens toe te nemen. Bij vrouwen neemt het oestrogeenhormoon (geproduceerd in de eierstokken) toe. Echter, er wordt nog een sekshormoon geproduceerd, dehydroepiandrosteron (DHEA). Dit hormoon wordt ook wel aangeduid als mannelijk hormoon, omdat het effect van DHEA vergelijkbaar is met dat van testosteron. DHEA wordt evenveel bij mannen als bij vrouwen aangemaakt. Het is waarschijnlijk dat dit hormoon het grootste aandeel heeft in de aanmaak van seksuele gevoelens bij meisjes en jongens. Toch hebben we nu nog steeds geen duidelijke reden om te verklaren waarom mannen meer op seks gericht zijn dan vrouwen.


Een groot verschil tussen de anatomie van de hersenen van beide seksen. is dat de hypothalamus van de man groter is dan die van de vrouw. De hypothalamus maakt deel uit van het gedeelte van de hersenen die ondermeer emoties, hartslag en bloeddruk regelen. In de hypothalamus bevindt zich het sekscentrum van de mens. Hier stimuleren hormonen, met name testosteron, het verlangen naar seks. Mannen hebben niet alleen een grotere hypothalamus, maar bezitten ook nog eens tien tot twintig keer zoveel testosteron als de vrouw. Vandaar dat de mannelijke geslachtsdrift zo krachtig is. Ook homo- en transseksuelen beschikken over een kleinere hypothalamus dan de heteroseksuele man. Het is dus een verhoogd testosterongehalte wat de enthousiaste sex drive bij mannen bepaalt, het hormoon DHEA heeft hier dus niets mee te maken.
Een voorbeeld valt te verkrijgen uit het feit dat gecastreerde mannen een lagere sex drive hebben dan mannen die niet zijn gecastreerd. Door het verwijderen van de testes vermindert het testosteronhormoon namelijk aanzienlijk. Geeft men een gecastreerde man een testosteroninjectie in de bloedbaan, dan komt de sex drive weer op normaal peil.
Vrouwen beschikken echter niet over een constante seksdrang omdat hun menstruatiecyclus dit bepaald. Zij hebben een sterke geslachtsdrift ten tijde van de ovulatie, terwijl deze drang op andere tijden vaak matig is. Bij vrouwen is de drang naar seks dus ook afhankelijk van hormonen, maar dit varieert nogal. Mannen beschikken over een constante stimulans door de buitenproportionele aanwezigheid van testosteron.

REACTIES

B.

B.

niveau 5 vwo... dan kan je toch geen ''wouden'' meer tegenkomen in een tekst..

15 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.