Roken

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 1350 woorden
  • 31 mei 2004
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
124 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Combineer alle b├Ętavakken met techniek

In de universitaire opleiding Science, Technology & Innovation vertaal je theorie uit alle bètavakken naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen van deze tijd. En met je handen bouw je een prototype van je ideeën. Benieuwd geworden? Meld je aan voor de Bachelorweek en kom naar de Open Campus Dag! 

Ontdek meer!
Inleiding De mens heeft iets met verslaving. Terwijl de ene ’s morgens naar een sigaret en een thermos grabbelt, de dag niet doorkomt zonder kalmeerpillen en een berg chocolade, kan de andere de slaap niet vatten zonder zijn dagelijkse TV-soap met chips, borrel en slaapmiddel. Wanneer het onderwerp “jongeren en drugs” aan bod komt, staat heel de wereld in rep en roer… Maar of je nu met drugs begint of niet, of ermee kapt of niet, is je eigen keuze. Ook dat moet je weten. Want drugs kunnen je avond super maken, maar ze kunnen je avond evengoed vergallen. Ze kunnen zelfs een warboel van je leven maken. Of je dat nu wilt of niet. Woordzoeker s i g a r e t o p s c r z a

r s g v i e n u a g o s w t
r e c l a m e g s e v r a p
i u w k k g v e s s e a n r
o a e f b h s s i c r p g o
u d s g i m f q e h s c e d
s p r c n j c x f i l t r u
l q u i z u p y r e a m s c
d c s j k e l d o d v q c t
f l u f b o p m k e i d h i
z r g e v o l g e n n i a e
y h m r i g e n n i g b p x
r e j s l n q o d s m s l n
i w e t g e v i n g r a c y
Zoek in het woordenraster de 10 volgende woorden rond roken: 1. sigaret
2. cijfers
3. gevolgen
4. reclame
5. verslaving
6. passief roken
7. geschiedenis
8. wetgeving
9. zwangerschap
10. quiz 1) De sigaret (foto van grote sigaret tonen) De sigaret bestaat uit: a) nicotine: een sterk verslavend vergif dat hoge bloeddruk en arteriosclerose veroorzaakt. b) teer: een mengsel van een groot aantal die de slijmvliezen en de trilharen, die op de slijmvliezen voorkomen, prikkelen. c) koolmonoxide: het gas dat o.a.kolendampvergiftiging veroorzaakt. Bij de roker heeft deze stof het effect dat een gedeelte (circa 10%) van zijn rode bloedcellen continu niet in staat is zuurstof te vervoeren. Rokers zijn dus kortademig. d) prikkelende gassen: gassen die de luchtwegen irriteren, waardoor deze vernauwen. Smaakverbeteraars: Sigarettenfabrikanten voegen van alles toe aan hun sigaretten. Tabak zelf smaakt namelijk enorm bitter en dat zou veel mensen van het roken afhouden. En dat willen de fabrikanten niet. Vandaar dat ze allerlei geur- en smaakstoffen in een sigaret stoppen.Suiker bijvoorbeeld, of honing. Vaak doen ze er ook een vleugje zoethout of chocolade bij. Waardoor mensen onbewust ook roken voor die smaken. Nog meer troep: Ondanks de smaakstoffen, blijft het roken een vervelende bezigheid. Vandaar dat fabrikanten nog meer zaken toevoegen om het roken van sigaretten minder onprettig te maken. Zo stoppen ze theobromine in de sigaret. Als deze stof niet in een sigaret zat, zou de roker steeds moeten hoesten. Een sigaret bevat ook stoffen die in nagellakremover zitten. Heel agressief spul dus. Sigaretten bevatten zelfs ammoniak, dat stinkt ongelofelijk en is zeer schadelijk voor je lichaam. Ammoniak versterkt de verslavende werking van nicotine. Zo zorgen sigarettenfabrikanten ervoor dat rokers extra snel verslaafd raken en meer gaan roken. 2. De cijfers (map met cijfers nemen)1.2.3.4.5. Minder rokers, meer sigaretten: grote kans dat je opa's ooit hebben gerookt. Want vijftig jaar geleden rookten bijna alle mannen. Roken hoorde er vroeger voor mannen dus gewoon bij. Alleen wist men destijds niet wat de gevolgen waren van roken. Logisch, want daar kom je niet meteen achter. Nadat men ontdekte hoe ongezond roken is, stopten steeds meer mensen. En er begonnen ook steeds minder mensen te roken. Meerderheid rookt niet: In 2001 woonden er in Nederland meer dan 10 miljoen niet-rokers. De grote meerderheid dus. Van elke drie mensen, roken er twee niet. De gemiddelde roker, rookt zo´n pakje per dag. De prijs: Verstandig want het is ongezond en duur. Een pakje sigaretten kost al snel € 3,50. Moet je nagaan wat je daarvan in een maand tijd kunt kopen!
3. Gevolgen De voornaamste gevolgen zijn: - 80-90% van alle sterfgevallen door longkanker - 30% van alle sterfgevallen door kanker - 80% van alle sterfgevallen door chronische bronchitis - 20-25% van alle sterfgevallen door hartinfarct - 20% van alle sterfgevallen door cerebro-vasculaire aandoeningen d.w.z.: hersenbloeding,… - Uche, uche uche
Wist je dat: als je longen ergens een hekel aan hebben is het wel rook inademen? Daardoor krijg je een typische rokershoest. Als mensen roken kun je dat al snel aan ze merken: - Ze kunnen bijvoorbeeld naar rook stinken en nicotinevlekken op hun vingers hebben. - Ook krijgt men gele tanden van het roken. (foto met gele tanden tonen)6. Dat komt door de teer. Die teer zorgt er ook voor dat je adem en je kleren stinken. - Het is je vast wel eens opgevallen dat de meeste rokers een grauwe huidskleur hebben. Rokers gaan er trouwens ook sneller oud uitzien, dan niet-rokers. Dat komt omdat je door roken sneller rimpels krijgt. - Rokers zijn dus vaak bleke, stinkende mensen, die er meestal ouder uitzien dan ze eigenlijk zijn. 4. Reclame (collage met reclame tonen) 5. Verslaving Niet zonder kunnen: Verslaafd zijn is volgens het woordenboek: 'lichamelijk of geestelijk afhankelijk zijn van iets door gewenning'. Dat betekent dat je niet zonder dat 'iets' kunt. Of het nu gaat om alcohol, drugs, gokken of roken. Verslaving betekent dat je per se iets moet doen. Dat kan dus bijvoorbeeld roken zijn. Als men dan niet rookt, gaat men zich heel onprettig voelen. Men krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Ontwenning: allerlei vervelende dingen waar je last van krijgt als je een verslaving wilt stoppen, bijvoorbeeld een onrustig gevoel, hoofdpijn, slecht slapen of zich niet kunnen concentreren. Maar ach, als je gewoon nooit begint met een verslaving zal je ook nooit last hebben van ontwenningsverschijnselen! 6. Passief roken Ongewenst roken: Als je meerookt, adem je de rook van andermans sigaret in. Ongezond en niet lekker. Maar liefst 85% van de rook van iemands sigaret komt in de lucht terecht, waar anderen het kunnen inademen. Dat inademen brengt schadelijke stoffen in het lichaam. Door meeroken loopt iemand een grotere kans om ziek te worden. Jaarlijks sterven 200 mensen aan longkanker, die veroorzaakt wordt door meeroken. Ben je niet gediend van meeroken? Maak dat dan duidelijk aan de roker. Afspraken maken: Als er bij jou thuis gerookt wordt, kun je proberen daar afspraken over te maken. Bijvoorbeeld door met je ouders af te spreken dat er op bepaalde plekken in huis niet gerookt mag worden. Op jouw slaapkamer bijvoorbeeld, of in de auto. Verder kun je afspreken dat men de ramen van kamers waar wel gerookt wordt, openzet. Het zou natuurlijk het makkelijkst zijn als je huisgenoten zouden stoppen met roken. Maar ja, dat moeten ze dan wel willen. 7. Geschiedenis (foto’s van Columbus tonen)8. VAN TABAK NAAR SIGARET: In 1492 ontdekte de Spaanse ontdekkingsreiziger Christoforus Columbus Amerika en de tabak. Het zit er dik in dat Columbus een aantal tabaksplanten heeft meegenomen op zijn terugreis naar Europa en zo de Europeanen aan de tabak bracht. Nu maken sigarettenfabrieken over de hele wereld sigaretten van tabaksbladeren.
8. Wetgeving Zie lijst van de wetgeving. (tonen)map 9. Zwangerschap Wie bijvoorbeeld kinderen wil, moet echt stoppen met roken. De Weense hoogleraar Feichtinger heeft er een onderzoek naar gedaan. Hij heeft ontdekt dat vrouwen die roken 50% minder kans hebben om zwanger te worden dan niet-rokende vrouwen. De helft dus! Er zijn natuurlijk rokende vrouwen die wel zwanger worden. Maar ook dan is roken link. Zo hebben ze een veel grotere kans op een miskraam als ze blijven roken. Ook kan hun ongeboren kindje ernstig ziek worden, doordat de moeder rookt. De kans op wiegendood is bovendien veel groter. Overzicht van die gevolgen: - vroeggeboorte - doodgeboren kinderen - lager ontwikkelingsniveau bij kinderen - lager geboortegewicht - groeiachterstand in latere ontwikkeling - enz..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.