Nierdialyse

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • Klas onbekend | 666 woorden
  • 24 juli 2008
  • 51 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
51 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Nierdialyse

Ik hou mijn spreekbeurt over nierdialyse. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat mijn moeder op de dialyse afdeling werkt en ik het interessant vind.

De nieren.

Iedereen heeft twee nieren. Ze zijn zo groot als een vuist en liggen rechts en links naast de wervelkolom. In een grote laag met vet zodat ze op dezelfde plaats blijven liggen. Je nieren doen van alles; ze verwijderen afvalstoffen. Zodat stoffen die je lichaam niet kan gebruiken, je lichaam verlaten. Stoffen die je lichaam wél kan gebruiken gaan via je bloed naar de plaats waar het nodig is. Een nier verwijdert ook vocht.
Als je nieren het om één of andere reden niet meer doen ga je dood. OF: je moet dialyseren! Als je nieren het nog maar voor 5- 10 % doen moet je dialyseren.

Letterlijk betekent dialyse: ‘scheiding’ . Hier betekent het scheiden van nuttige stoffen en niet nuttige (afval)stoffen in het bloed.

Er zijn verschillende ziekten die je nieren kapot kunnen maken.
Deze (nier)ziekten kunnen ontstaan bij:
Je Geboorte
Ontstekingen
Hart en vaatziekten
Suikerziekte
Hoge bloeddruk.

Als je nieren het dus niet meer doen of bijna niet meer doen dan moet je dialyseren. In Nederland leven ongeveer 40 duizend mensen met slechte nieren.

Er zijn verschillende soorten nierdialyse


Hemodialyse (bloeddialyse)

schoonmaken van het bloed door een machine met een kunstnier. Hiervoor moet je met twee naalden geprikt worden in een speciaal gemaakte vaattoegang ( shunt heet dat) of er moet een slangetje in een groot bloedvat worden aangebracht. Dit gebeurt in het ziekenhuis en moet 2 of 3 keer per week.

Kunstnier

Waar uit bestaat een kunstnier? Een kunstnier bestaat eigenlijk uit heel veel kleinen buisjes. Waardoor het bloed stroomt en om de buisjes heen stroomt het spoelwater dat het bloed als het ware wast.


Buikspoelen met de hand

Hier wordt het bloed zeg maar schoongewassen via de bloedvaatjes in het buikvlies. Je laat zo’n 4 keer per dag 2 liter speciale vloeistof in je buik lopen. Die vloeistof laat je er ook na een tijdje weer uitlopen, maar dan zitten de afvalstoffen erin. Dit kun je thuis, op school of op je werk doen. Dus je hoeft er niet voor naar het ziekenhuis, alleen voor controle. Je moet dan wel een heel schoon plekje hebben om dit te doen.
(laat spoelzak zien)

Buikspoelen met machine

Dat werkt hetzelfde als buikspoelen met de hand, maar dan wisselt een machine de schone zakken vloeistof voor je. Dit gebeurt vooral ’s nachts, gewoon terwijl je ligt te slapen. Het aan en afsluiten moet heel schoon gebeuren. Je moet een mondkapje op en de handen wassen met een soort alcohol.

Nierdialyse is heel zwaar voor mensen die dat moeten doen. Je MOET elke keer weer naar het ziekenhuis, of buikspoelen 4 keer per dag thuis. Je mag nooit overslaan, omdat dat gevaarlijk kan zijn. Het is ook heel erg om te weten dat je als je het niet dialyseert, dat je dan misschien snel doodgaat.
Zowel grote mensen als kinderen worden ziek en moeten spoelen.

NIERTRANSPLANTATIE


Omdat nierdialyse heel erg is hopen veel mensen op een donornier. Want met een nier van een ander kun je weer verder leven zonder dialyse. Je kunt een nieuwe nier krijgen van iemand die is overleden en heeft doorgegeven dat zijn nieren aan iemand gegeven mogen worden die ziek is.
Maar de wachtlijst hiervoor is lang: ongeveer 5 jaar. Dit komt omdat heel weinig mensen het donorcodicil hebben ingevuld (laat donor codicil zien). Daarom is het heel belangrijk dat alle mensen in ieder geval nadenken hierover. En dat je er met elkaar over praat.!!!

Het is ook mogelijk om een nier te ontvangen van een vader, moeder, broer of zus. Als dit kan is de wachttijd korter en is de kans van slagen beter. Dit heet familietransplantatie. Dan is er dus een levende donor. Een mens die verder goed gezond is, kan heel goed met 1 nier leven.


Voordat een transplantatie kan worden gedaan moeten er veel onderzoeken worden gedaan. Als een transplantatie is geslaagd kan de dialyse stoppen en kan de ontvanger weer redelijk normaal leven.

REACTIES

J.

J.

Beste Martini,

complimenten voor je spreekbeurt, ik heb er veel van geleerd.

14 jaar geleden

I.

I.

goeie spreekbeurt! heb er veel aan gehad :D

11 jaar geleden

L.

L.

heel veel info!!!!!!!!

10 jaar geleden

N.

N.

perfecte spreekbeurt! veel info aan gehad voor mijn eigen spreekbeurt!

8 jaar geleden

S.

S.

ik heb een 9 gehaald danzij jouwn info dankje wel

8 jaar geleden

A.

A.

ik vind dat je een beetje weinig informatie hebt. volgende keer wat dieper in je onderwerp gaan want ik hou ook een spreekbeurt over nieren en ik heb veel meer informatie

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.