Spreekbeurt Koffiezetapparaat
Intro
Je kent het wel. Docenten kunnen niet zonder het, en als ze een paar uur zonder zitten gaan ze helemaal stressen. De rode bekertjes staan overal, maar waar komt die koffie nou eigenlijk vandaan en hoe werkt dat apparaat?
Geschiedenis
Koffiezetapparaten bestaan al honderden jaren. Mensen hebben een koffiezetapparaat bedacht omdat ze sneller koffie wilden zetten als dat het met de hand ging. Vroeger zette mensen koffie met de hand. Maar ze wilden dat dit sneller kon. Je hebt allerlei koffiezetapparaten, al 40 jaar lang worden er elk jaar nieuwe apparaten ontworpen. Hoe het koffiezetapparaat eruit ziet verschilt dan, maar de apparaten blijven op dezelfde manier koffie zetten en dezelfde onderdelen zitten elke keer weer in het apparaat.
Waarvoor dient het apparaat?
Om koffie te zetten
Hoe gebruik je het apparaat?
Je kunt op verschillende manieren koffie zetten. Met de hand, automatisch of bijvoorbeeld in poedervorm. Als je koffie zet met een koffiezetapparaat neemt het verschillende handelingen van je over, je hoeft bijvoorbeeld het water niet te verwarmen en een warmhoudplaatje (dat is waar de koffie op staat als hij klaar is) houd de koffie warm. Tessa laat nu zien hoe het automatisch gaat.
– filmpje-
Een overzicht van de deelsystemen.
Er zijn 3 deelsystemen.
- Één van de deelsystemen is het verwarmingselement. Het verwarmingselement zorgt ervoor dat het water wat je in het koffiezetapparaat doet gaat koken. > Zit onderin koffiezetapparaat
- Een tweede deelsysteem is stoom. De stoom uit het verwarmingselement komt bij het koffiemaalsel. > Van onderaan via dat waterding naar bovenaan wijzen
- Het derde deelsysteem is het warmhoudplaatje. Dit plaatje zorgt ervoor dat de koffie warm blijft als hij geschonken is > Zit onder de kan.
- Tekening uit boek in het groot erbij en vertellen -
Input Proces Output
+Materie
- Koffiemaalsel
- Water
- Filter
- Water verwarmen tot het kookt
- Water in scheutjes opgieten + Materie
- Koffie (warme)
- Koffiedrab
- Filter
+ Energie
- Elektrische energie uit het stopcontact - Als de watervoorraad op is gaat het warmte-element uit + Energie
- Apparaat wordt warm
- Warmte van de koffie
+ Informatie
- Aan of uit
- Hoeveel water
- Hoeveel koffiemaalsel - Koffie warm houden met het warmhoudplaatje - Informatie
- Aan het water- en koffieniveau zie je dat de koffie is gezet
- Aan het ophouden van het pruttelen is het ook te horen
- Als het lampje brandt weet je dat het apparaat aanstaat en de koffie nog warm is
Uit andere jaren
De vorige jaren hebben we onderwerpen behandeld die ook in het koffieapparaat verwerkt zijn. Er wordt elektrische energie gebruikt die uit het stopcontact komt, het koffiezetapparaat is ook een automaat omdat hij verschillende handelingen uit zichzelf doet als je op ’n knop drukt.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Jeeeyyyy ik heb een 8 door dit verslag
8 jaar geleden
Antwoorden