Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Zinloos geweld

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1060 woorden
  • 15 mei 2005
  • 85 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.9
  • 85 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Zinloos geweld

Bijna ieder weekend is het raak. In uitgaanscentra of zomaar ergens op straat, bij een bushalte of op een station worden mensen zonder enige aanleiding in elkaar geslagen. Getrapt. Met een mes gestoken. En soms worden ze doodgemaakt.
Gewoon? Is dit normaal? Waarom gebeurt dit steeds vaker?

Wat is zinloos geweld precies?
Zinloos Geweld is een ruzie die zomaar ontstaat.
Bijvoorbeeld je komt uit een café en je komt iemand tegen die je in eens een klap of een schop geeft.
Dat is Zinloos geweld.

Zinloos geweld kan een heleboel veroorzaken.
Zinloos geweld is een erge ruzie waar mensen en kinderen het slachtoffer van kunnen worden of zwaar gewond met spoed naar het ziekenhuis worden gebracht.
De gene die de ruzie veroorzaakt heeft, wordt door de politie of door omstanders opgepakt, en dan kan je wel 2 of zelfs 3jaar in de gevangenis komen.
Dan kan je je wel voorstellen dat Zinloos geweld niet echt verstandig is om te veroorzaken.
De gene die het veroorzaakt heeft, is meestal ziek in zijn hoofd.
Welke vormen zijn er?
1. Lichamelijk geweld; slaan, schoppen, neerschieten, mishandelen.
2. Verbaal geweld; de gevoelens van iemand kwetsen, schelden, negatieve vooroordelen, beledigen, uitlachen, doodzwijgen.
3. Seksueel geweld; verkrachting, aanranding, seksuele intimidatie, seksueel misbruik
Alcohol en zinloos geweld.
Soms raken mensen geïrriteerd of krijgen met tegenslagen te maken, er hoeft dan maar een klein dingetjes te gebeuren en ze raken hun zelfbeheersing kwijt.Heel vaak speelt alcohol ook mee!!!Een groep jongens zijn een avondje uitgeweest en er is veel alcohol gedronken,en dan weten ze niet altijd meer wat ze doen,en zoeken ze ruzie of slaan maar zo iemand voor de lol in elkaar.Dit is vaak om stoer te doen.Hier is dan vaak ook één de aanvoerder en de rest meelopers.

Zinloos geweld in het verkeer.
In het verkeer komt ook veel agressief gedrag voor. Als mensen denken dat ze harder mogen als een ander of niet snel doorrijden bij een stoplicht, kan dit voor iemand al een aanleiding zijn om kwaad te worden.Er zijn mensen die dan uitstappen en er dan maar zo op los slaan.

Wat moet je doen?
· Pak je mobiele telefoon, ga naar een telefooncel of bel bij iemand aan en bel 112
· Mobiliseer omstanders en kijk of je samen iets kunt doen
· Maak zoveel mogelijk herrie met zoveel mogelijk omstanders (roep brand)
· Haal versterking, met meerdere kun je de dader(s) misschien van het slachtoffer wegtrekken
· Met een moderne mobiele telefoon kunt u een foto maken van de dader(s)
· Blijf bij het slachtoffer en kijk of je hem/ haar meteen kunt helpen
· Verleen zo mogelijk eerste hulp
· Heb je geen EHBO-diploma, leg dan bijvoorbeeld je warme jas om het slachtoffer heen
· Spreek hem of haar moed in, stel gerust
· Vertel de politie wat je hebt gezien of gehoord
· Geef een nauwkeurige beschrijving van de dader(s)
· Geef je zelf als getuige!

Oorzaken van zinloos geweld
Als iemand geweld gebruikt is dat nooit goed te praten,welke reden er ook voor is.Verschillende redenen zijn:
-Geen goede opvoeding.
-Geen normen en waarden.
-Geweld op t.v. of computerspelletjes.
-Verveling
-Denken dat het normaal is omdat het zoveel gebeurt.
-Als iemand ruzie zoekt,probeer er dan over te praten en blijf rustig

Zinloos geweld bij dieren

Bij zinloos geweld denk je vaak alleen maar aan mensen, maar er bestaat echter ook zinloos geweld tegen dieren. Dit was eerst een regionaal probleem, dat zich in Twente afspeelde, maar tegenwoordig is dit niet langer een regionaal probleem.
Ook voor zinloos geweld tegen dieren is er een stichting opgericht, namelijk: Stichting Zinloos geweld tegen dieren.Zij richten zich op het mishandelen van dieren.
-Een paard word door jongens aan zijn staart vast gebonden aan een hek en het paard aan de manen mee getrokken.De jongens hadden zo hard aan de staart getrokken dat hij er bijna helemaal af was.Daarna,blijkbaar was het nog niet genoeg,hebben ze met een tak in de ogen en in de neus geprikt.Omdat het paard zonder staart wél nog ‘ gewoon’ weg kon lopen,hebben ze de benen van het paard gebroken en zo is hij dood gegaan,de jongens zijn nooit gepakt…

Het goede doel
Bij het goede doel van zinloos geweld hoort een lieveheersbeestje.Dat lieveheersbeestje kent iedereen wel.Het staat voor; liefde en tederheid.Ze richten zich vaak op jongeren.
Ze hebben veel dingen die ze verspreiden door het land zoals; bierviltjes,stoeptegels,buttons en stickers.Voor op de basisschool zijn er ook stencil die je dan moet maken zodat de jongere kinderen er ook wat van afweten en wat ze moeten doen als ze het zien.
Ze organiseren verschillende dingen om mensen te trekken bij dit onderwerp, zoals dat er op verschillende festivals dj draaien en omdat mensen dat leuk vinden om naar te luisteren,laten de dj’s of artiesten de tekst goed tot de luisteraars doordringen om zo het doel te bereiken; geen zinloos geweld meer.Maar natuurlijk komt niet iedereen kijken en zo bereiken ze hun doel nog niet echt en zijn er nog steeds gekke mensen die andere mensen zo maar voor de lol of om een andere reden in elkaar slaan of schoppen en zelf doodmaken, vaak om niets
Voorbeelden:
-vader slaat peuter dood omdat de peuter zijn vader stoorde bij het tv kijken.
- jongens breken meisjes nek omdat ze raar keek

Straffen van de daders
Als de daders van zinloos geweld gevonden zijn, dan krijgen ze een straf.
Ze worden verhoord van of ze wel weten wat ze gedaan hebben en waarom ze dat hebben gedaan.Vaak achterhouden de daders waarom ze het hebben gedaan of zeggen ze dat ze het niet meer weten.De politie kan het toch altijd uit de daders halen en geeft ze gevangenisstraf van 1 jaar of langer,dat ligt aan wat je gedaan hebt.Hoe erger de straf hoe langer je in de gevangenis moet zitten.Eerst wilde de regering helemaal geen straffen op zinloos geweld zetten omdat ze dachten dat het niets zou helpen.Daarover zijn veel protesten gekomen en uiteindelijk zijn er dus wel straffen voor zinloos geweld gekomen en het helpt wel want zinloos geweld neemt beetje bij beetje af!

Maar als je weet dat je de slachtoffers maar ook de familie van het slachtoffer zo’n pijn doet…waarom doen mensen dan toch aan zinloos geweld?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

D.

D.

stopppppp!!!!!!!!!!
zinloosgeweld

het slaat nergens op

11 jaar geleden

A.

A.

niet te geloven dat mensen zo iets gruwelijks doen bij dieren en dan ik nog zonder straf er van af komen!

11 jaar geleden