walt disney

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • groep 7 | 1005 woorden
  • 5 februari 2011
  • 980 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
980 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak

De jeugd van Walt Disney

Op 5 december 1901 werd Walter Elias Disney in Chicago, als vierde zoon. Zijn vader Elias Disney had verschillende baantjes en zijn moeder Flora was onderwijzeres op een basisschool. Door z'n ouders werd Walt niet aangemoedigd om te gaan met tekenen, maar wél door zijn tante Maggie die zijn tekentalent ontdekte. Zij gaf hem zijn eerste schetsboek en een doos kleurpotloden.

Tekenen

Tijdens zijn jeugd heeft Walt Disney alleen op school tekenles gehad. Walt was gewoon een natuurtalent en wat hij later presteerde heeft hij voornamelijk zichzelf geleerd. In 1910 verhuisde het gezin naar Kansas City, waar Walt verder opgroeide. Naast het tekenen kreeg hij ook veel belangstelling voor film en toneel. Zijn favoriete filmster was Charlie Chaplin.

Een arme tijd


Tijdens de Eerste Wereldoorlog ging Walt op 17-jarige leeftijd als soldaat naar Frankrijk. Hij was chauffeur van een ambulance van het Rode Kruis. In 1919 keerde Walt terug naar Amerika en kreeg hij een baantje bij een reclamebureau in Kansas City. Hij bleef daar niet lang werken, want binnen een jaar werd hij tekenaar bij een kleine uitgeverij. Hier leerde hij Ub Iwerks kennen. Ze begonnen een eigen studiootje. Dit studiootje ging hetzelfde jaar failliet. Het jaar daarop ging hij naar een filmbedrijfje met Ub Iwerks. In zijn vrije tijd begon hij zelf tekenfilms te maken. Zo nu en dan lukte het hem z'n filmpjes aan de plaatselijke bioscopen te verhuren. Veel geld verdiende Walt daar echter niet mee en eigenlijk was hij best arm.

Hollywood


In 1923 verliet Walt Kansas City en ging hij met 40 dollar op zak naar Hollywood. Zijn 8 jaar oudere broer, Roy Disney, woonde in Los Angeles. Walt ging bij hem wonen. Doordat Walt in de filmindustrie moeilijk aan werk kon komen, ging hij maar weer tekenen. Walt vroeg Ub Iwerks naar Hollywood te komen samenwerken. Hij legde zich toe op de animatiefilm. Disney's eerste werk was de serie 'Alice in Cartoonland' die hij in Hollywood maakte. In deze film speelde een echt meisje in een getekende omgeving.

Walt maakt een schets voor een van de Alice-filmpjes in de jaren '20

Oswald


Met hulp van zijn broer Roy huurde Walt een gebouw in Hyperion Street en startte The Walt Disney Studio. Hij bedacht het figuurtje Oswald the Lucky Rabbit en Ub Iwerks tekende Oswald. De studio Universal Pictures liet Walt een paar films maken met Oswald in de hoofdrol. Oswald werd populair en Walt vroeg om meer geld. Dit kreeg hij echter niet. Walt weigerde toen nog meer Oswald-films te maken, maar dat betekende ook dat hij zijn konijn Oswald kwijt was. In het contract stond dat de distributeur van de films de eigendom had van de naam Oswald!

Mickey Mouse

Walt Disney besloot daarom een nieuw teken- filmfiguur te bedenken: Mickey Mouse. Mickeys eerste film heette Plane Crazy (mei 1928) en het werd een groot succes. Inmiddels was Walt in 1925 getrouwd met Lillian Bounds, die bij hem op kantoor werkte. Samen hebben ze twee dochters, Diana en Sharon.

Geluidfilms

Langzaam maar zeker kreeg Walt Disney bekendheid, maar pas in november 1928 werd hij echt beroemd. Al die jaren waren alle films stom. Dat betekent dat er geen geluid of muziek te horen was. In 1927 verscheen de eerst sprekende film in de bioscopen. Walt besloot meteen dat zijn films voortaan óók muziek moesten hebben en dat Mickey echt zou praten. De derde Mickey Mouse-film, Steamboat Willie, werd onmiddellijk van geluid en het praten voorzien. Hierna volgden nog enkele korte filmpjes met de drie biggetjes in 1933, Donald Duck in 1934 enz. Deze filmpjes heten Silly Symphonies en dit was een serie waarin allerlei tekenfilmfiguren muziek maken.

Ub Iwerks De allereerste Mickey Mouse werd trouwens niet door Walt Disney zelf getekend, maar door Ub Iwerks, een oude vriend en medewerker van Walt. Deze Ub was van Nederlandse afkomst! Goofy en Donald Duck werden een paar jaar later de beste vrienden van Mickey Mouse en Minnie werd voor altijd zijn vriendinnetje.

Oscars

In 1932 kreeg Walt Disney zijn eerste Oscar voor de Mickey-films. Een Oscar is een gouden beeldje dat jaarlijks wordt uitgereikt voor de beste filmprestatie van dat jaar. Walt kreeg tientallen Oscars in zijn leven.

Sneeuwwitje


De Disney Studio werd uitgebreid en er werkten op een gegeven moment honderden mensen. In 1937 maakte Walt Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen, de eerste lange tekenfilm die als een echte hoofdfilm in de bioscopen werd gedraaid. Deze film won in 1939 een Oscar, of liever gezegd acht Oscars, want Walt kreeg naast het gewone beeldje zeven kleine beeldjes erbij.

Daarna rolde de ene na de andere tekenfilm uit de studio. Maar het bleef niet alleen bij tekenfilms, er kwamen ook gewone speelfilms, natuurfilms, documentaires en tv-series.

Vijf attractieparken

Na de Tweede Wereldoorlog liet Walt Disney het filmen over aan zijn medewerkers, maar hij bleef de belangrijke man achter de schermen. Zelf verscheen hij in de schijnwerpers als gastheer van zijn eigen tv-shows. Op 17 juli 1955 kwam zijn twintig jaar oude droom uit! Hij opende Disneyland, een superpretpark in Californië. Het park bood behalve attracties ook ruimte aan winkels, tentoonstellingen, restaurants en het grote Disney-Hotel.

Walt besloot nog zo'n park te openen, maar dan in Florida. Dit park noemde hij Walt Disney World. Het werd een compleet vakantieoord, met hotels, campings en vele recreatie- mogelijkheden. Walt Disney World werd in 1971 geopend. Roy Disney opende het, want in 1966 overleed Walt Disney op 65-jarige leeftijd tijdens het maken van Jungle Book aan long- kanker.

Daarna kwamen nog 3 pretparken: Tokyo Disneyland in Tokyo in Japan in 1983, Disneyland Resort Paris in Parijs in Frankrijk in 1992 en Hong Kong Disneyland in Hongkong in China in 2005.

De vijf attractieparken zijn allemaal gebaseerd op de tekenfilms van Walt Disney.

Tot slot

Walt Disney had in zijn leven heel veel films gemaakt. Ook na Walt's dood gingen de medewerkers van zijn studio verder met het produceren van nog altijd populaire teken- en speelfilms. Walt mag dan zelf misschien niet zo'n grote tekenaar geweest zijn, hij had in ieder geval een enorme fantasie en hij zat boordevol ideeën. Een van zijn belangrijkste uitspraken luidde: 'Ik hoop dat we een ding nooit vergeten… Dat alles is begonnen met een muis!'

REACTIES

L.

L.

ik heb er veel aan gehad en heb ( niet alles precies ) er veel van over genomen waardoor ik een heel goed cijfer gekregen heb super bedankt!!
groetjes Lydia

11 jaar geleden

I.

I.

wat kreeg je dan?

9 jaar geleden

T.

T.

hoeveel kreeg je dan??

9 jaar geleden

E.

E.

kent me toch!

7 jaar geleden

D.

D.

echt irritant weet je, telkens als ik naar meer info zoek krijg ik steeds dezelfde info :(

11 jaar geleden

T.

T.

dit is best wel chill want in groep 7 zijn ze best al streng en door dit komt het mij veel beter uit;);) hahaha:)

10 jaar geleden

S.

S.

Ik vind dit best wel chillex,want over een weekje moet ik mn wekstuk inleveren en ik heb hem nu al af!!!-xoxo-:D:D

10 jaar geleden

B.

B.

Hey goed werkstuk rick!
sorry maar ik heb er niet veel aan gehad ik heb echt veel meer Informtie nodig geniet maar van je schooltijd op de middelbare word het anders

10 jaar geleden

M.

M.

echt goed...
ben nu snel klaar met mijn spreekbeurt.
thnx

9 jaar geleden

R.

R.Heb een 9

8 jaar geleden

P.

P.

Hahahahaha,
Van jou spreekbeurt heb ik mijn werkstuk gemaakt alleen ik kreeg maar een 9 en een half
Echt heel hoog en misschien ga ik mijn werkstuk volgend jaar gebruiken als spreekbeurt.

9 jaar geleden

R.

R.

vergeten dat dat niet mag of zo

8 jaar geleden

T.

T.

super bedankt,
ik heb dankzij jou een 10 +
thanks

9 jaar geleden

R.

R.

Hallo maar je hebt dit gewoon gekopieerd van duckipedia dus je kan ook gewoon naar Donaldduck.com

8 jaar geleden

M.

M.

leuk werkstuk haha x ik heb een 10+

8 jaar geleden

L.

L.

Dit is een plek waar iedere luie student in harmonie antwoorden kan overschrijfen ;)

8 jaar geleden

D.

D.

heb je die foto van stranded deep of niet

7 jaar geleden

A.

A.

Ik heb binnenkort een spreekbeurt over Walt Disney, ik kan hier echt heel veel informatie op vinden!
Bedankt!!
Groetjes , Amela.

8 jaar geleden

L.

L.

ik heb mijn spreekbeurt bijna over dit onderwerp maar we moeten er ook een filmpje bij doen maar ik kan niks vinden

7 jaar geleden

A.

A.

er is heel veel informatie op deze site te vinden en ik ken deze site al een tijdje bedankt voor de informatie van anoniem

7 jaar geleden

R.

R.

ik had een 5.5 en bedankt!!

7 jaar geleden

R.

R.

maak dan je eigen spreekbeurt

3 jaar geleden

E.

E.

cool en bedankt

7 jaar geleden

I.

I.

Gekopieerd!!!

6 jaar geleden

R.

R.

mickey mouse was niet zijn eerste personage dat was boris boef, boris is in 1925 ontworpen en mickey pas 3 jaar daarna in 1928 dus het klopt niet helemaal

5 jaar geleden

R.

R.

tanks

3 jaar geleden

L.

L.

het is een fijne site

5 jaar geleden

L.

L.

cool spreekbeurt !

4 jaar geleden

K.

K.

heel veel info echt zo top jullie site is zo goed top

4 jaar geleden

K.

K.

zo slecht is deze site jullie kunnen niks en weten niks domme mens

4 jaar geleden

R.

R.

maak dan zelf een spreekbeurtensite

3 jaar geleden

M.

M.

jullie zijns top

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.