Welke schrijvers & genres vind jij leuk? 📖️ Wij zijn benieuwd. Geef je mening en maak kans op één van de Bol.com cadeaubonnen. 🎁️

Naar de vragenlijst!


De WaddeneilandenIk hou mijn spreekbeurt over de waddenzee en de waddeneilanden, want ik ben een keer op Ameland en een keer op Texel op vakantie geweest en ik vind het leuk om jullie daar iets over te vertellen.Ontstaan en geschiedenis
Duizenden jaren geleden, na een periode van ijstijden veranderde het klimaat op aarde. Enorme ijsmassa`s smolten en de zeespiegel steeg waardoor Engeland van het vaste land werd gescheiden. Door de stromen water werden grote hoeveelheden zand meegenomen hierdoor ontstonden voor de huidige nederlandse kust lange zandwallen. Achter deze zandwal vormde er een moerassig gebied dat regelmatig door de zee werd overstroomd. In 1296 tijdens een hevige storm stroomde het zeewater de riviermonden binnen en zo ontstonden de waddeneilanden. Uit opgravingen blijkt dat er rond het jaar 900 al bewoners moeten zijn geweest op de huidige waddeneilanden.Waar liggen de waddeneilanden?
In het noorden van ons land liggen de Waddeneilanden. Dat zijn Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, en Rottumeroog of kortweg Rottum. Die 6 eilanden liggen mooi op een rij en vormen samen een halve boog. Die boog is de grens tussen de Noordzee en de Waddenzee. De waddenzee en de waddeneilanden samen noemen we het waddengebied. Daar komen ook de kwelders nog bij. Dat zijn gebieden waar nog geen dijken omheen liggen. Ze komen voor op de eilanden en langs de Fries-groningse kust. Het waddengebied is veel groter dan je misschien denkt want ook Duitsland en Denemarken heeft waddeneilanden. De totale oppervlakte is 6600 vierkante kilometer!


In deze spreekbeurt heb ik het alleen over de Nederlandse Waddeneilanden.

Rottum is het enige waddeneiland waar geen mensen wonen. Het hoort bij de provincir Groningen. Schiermonnikoog, Ameland Terschelling en Vlieland horen bij Friesland. Texel is het grootste waddeneiland. Het hoort bij de provincie Noord_Holland. Texel spreek je uit als Tessel. Dat is ook de oude naam van het eiland.Eb en vloed
Het waddengebied is een typisch kustlandschap, want het verandert voortdurend. Dit komt door de getijden:eb en vloed. Per etmaal(dat is 24 uur) hebben we 2 keer eb en 2 keer vloed. Daardoor komt de waddenzee twee keer per etmaal helemaal onder water te staan en twee keer valt zij voor een gedeelte droog.

Andere dingen die opvallen aan het waddengebied zijn:

1. de veranderende temperatuur van het water

2. het veranderende zoutgehalte

3. de grote hoeveelheid zand en slib in het water

4. de grote hoeveelheid voedsel voor vissen, vogels en planten.

Door deze dingen zijn er op de wadden enorm veel planten en vooral dieren. Het is het grootste en rijkste natuurgebied, dat wij in Nederland hebben.De eilandenDe eilanden en platen worden van elkaar gescheiden door zeegaten. Die zeegaten lopen uit in geulen, die het waddengebied binnendringen. Samen vormen ze de geulenstelsels. Als je bij eb met een vliegtuig over de wadden zou vliegen, zou je die geulenstelsels goed kunnen zien. Door al die zeegaten en geulen wordt 2 maal per etmaal het water aan-en afgevoerd. Dit is een enorme hoeveelheid water!!


De waddenzee is veel ondieper dan de Noordzee daarom ondervindt het water dat bij vloed uit de Noordzee het waddengebied binnenstroomt grote vertraging.

Elk waddeneiland ligt dus tussen twee zeegaten. Door allebei de zeegaten komt bij vloed het Noordzeewater binnenstromen Die twee vloedstromen raken elkaar ten zuiden van het eiland. Daar is een gebied, dat hoger ligt dan de rest van het waddengebied. Zo`n gebied dat zich meestal slingerend uitstrekt tussen het vasteland en het eiland, noemen we het wantij. Ten zuiden van elk waddeneiland is zoñ wantij te vinden. Tijdens eb vallen deze gebieden droog. Daarom kun je hierover goed wadlopen. Wadlopers zijn mensen, die tijdens eb van de Friese of Groningse kust naar èèn van de waddeneilanden lopen. Dit is natuurlijk best spannend want bij vloed loopt het wantij weer onder water. Daarom moet je alleen gaan wadlopen met een gids erbij! Deze gids kan dan meteen leuke dingen over de natuur en de dieren erbij vertellen!Wadlopen doe je meestal van Friesland naar Ameland of andersom.Ze doen meestal Ameland omdat je Texel en Vlieland niet kan bereiken,en Terschelling en Schiermonnikoog is te ver want anders is het al vloed.Texel
Ecomare is een museum. Eco betekent planten en dieren in hun omgeving.Mare betekent zee.Je kunt er naar zeehonden kijken.In Ecomare is ook een vogelopvang.In Oudeschild is een vissershaven.Daar kan je met een verrekijker hele mooie boten bekijken.Op het vliegveld kun je naar parachutisten kijken.Den Burg is de hoofdstad.Toerisme is een belangrijke bron van bestaan.Je kunt alleen met de boot naar Texel.Je hebt een pachtig uitzicht op de boot.

VlielandAls je naar Vlieland op vakantie gaat mag je je auto niet meenemen. Dus dan maar op de fiets. Het maakt niet uit want fietsen is veel gezonder. Vlieland is in vierkante kilometers het kleinste eiland.

TerschellingDe eerste geschriften komen uit de dertiende eeuw. Vroeger leefden de Terschellingers van wat het land de zee opleverden. Begin twintigste eeuw begon het toerisme. Na de tweede wereldoorlog groeide het toerisme uit tot de belangrijkste bron van inkomsten.AmelandBij Ameland zie je vaak parachutisten en deltavliegers.In de vakantie zaten wij vlakbij de landingsplaats. Je kunt er ook heerlijk fietsen. Op een camping zie je meestal sta-caravans.Het is er heel erg mooi.Schiermonnikoog

Schiermonnikoog wordt zo genoemd omdat het op een oog van een monnik lijktDe natuur
Op en langs de eilanden vind je prachtige stranden, duinen, duinvalleien, bossen slenken( dat zijn geultjes in de kwelder) en kwelders( dat zijn gebieden waar nog geen dijken omheen liggen). Het aantal plantensoorten is op de eilanden zeer groot.

Dat komt omdat er zoveel verschillende landschappen zijn. Elk landschap heeft zijn eigen plantenwereld.

In de ondiepe waddenzee is er veel licht aanwezig, hierdoor kunnen kleine plantjes en diertjes: het plankton goed leven. Veel van deze plantjes en diertjes worden door grotere dieren opgegeten. Die zijn op hun beurt weer het voedsel voor nog grotere dieren. Zo leeft het ene dier van het andere, zonder dat een bepaalde soort wordt uitgeroeid. We noemen dit een voedselketen. Wanneer er veel milieuvervuiling is verstoort dit de voedselketen.

Op de bodem van de waddenzee leven miljarden mossels en kokkels. Dit zijn schelpdieren en zij worden gevangen door vissers. Zo ook de garnalen. De waddenvisserij levert jaarlijks miljoenen op.

De waddenzee wordt wel de kinderkamer van de Noordzee genoemd omdat miljoenen Noordzeevissen zoals haring tong bot en schol in de Waddenzee geboren worden en daar ook opgroeien. Er is daar immers veel te eten!

In het Waddengebied wemelt het van de vogels, hier zou ik ook nog uitgebreid over kunnen vertellen maar dan zou de spreekbeurt te lang duren.

Zoals jullie natuurlijk weten komen in de Waddenzee zeehonden voor. Dit zijn zoogdieren, die het liefst in het water zitten. Ze kunnen heel goed zwemmen en duiken. Op het land bewegen ze zich minder makkelijk. Als ze moe zijn van het zoeken van voedsel, gaan ze wel op drooggevallen zandplaten liggen.Bedreigingen
Het is lang niet zeker of het Waddengebied altijd zo`n mooi en rijk natuuroord zal blijven. De wadden worden namelijk van verschillende kanten bedreigd. Bijvoorbeeld door water en luchtverontreiniging maar ook doordat er militaire oefenterreinen in het gebied zijn. De oefeningen veroorzaken veel lawaai op de Waddeneilanden. De rust die de vogels nodig hebben wordt zodoende nogal eens verstoord.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

R.

R.

er staat lekker geen fout in!

15 jaar geleden

J.

J.

hey deze is echt super goed want ik moest weten welke dieren er leven en dat lukt me half en eh als ik eerlijk ben is hij ook wel een beetje appart gschreven

11 jaar geleden

I.

I.

eeh
schiermonikoog heet zo omdat het een vorm van een monnik heeft.
waar slaat dat op O_o

9 jaar geleden

H.

H.

bedankt dit heeft me geholpen met me werkstek

8 jaar geleden

F.

F.

leven ze daar net zo als over al in Nederland

8 jaar geleden

S.

S.

finn, nartuurlijk leven we op de wadden eilanden het zelfde als in de rest van nederland ik woon zelf op ameland en dat is een stuk leuker dan op elke andere plek in nederland!! ;) er zijn geen stoplichten, nooit files en super veel natuur!!

8 jaar geleden

L.

L.

ik hoop dat ik een hoog schrijver krijg
dank je voor u hulp

7 jaar geleden

L.

L.

er staan wel fouten in

7 jaar geleden

M.

M.

ik ga mijn spreekbeurt ook houden over de Waddeneilanden. wij komen elk jaar op ameland en ben op alle eilanden geweest behalve vlieland. heel erg bedankt.

7 jaar geleden

I.

I.

Schiermonnikoog lijkt op de oog van een monnik....
Oog is gewoon een woord voor eiland wat in wel meer plaastnamen staat (Duitse Wadden)
Schier is gewoon omdat het vroeger een schiereiland was en monnik omdat het vroeger een eiland was geregeerd door monniken

the more you know

7 jaar geleden

D.

D.

Kei goede tekst. Ik heb het doorgelezen en nu is mijn spreekbeurt af. ;)

7 jaar geleden

L.

L.

Wauw heel erg bedankt nou heb ik mijn spreekbeurt af!!!!

6 jaar geleden

D.

D.

super tekst

6 jaar geleden

P.

P.

echt mega goede tekst ben een stuk verder!

6 jaar geleden

P.

P.

echt goede info!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

C.

C.

ik moest een presentatie houden dus


bedankt!!!!!!

5 jaar geleden

M.

M.

mooi

5 jaar geleden