ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!
De Kolossus

Het Vrijheidsbeeld is afgeleid van de KolossusVandaar dat sommige mensen het Vrijheidsbeeld ‘The New Colossus’ noemen. De Kolossus is 1724 jaar geleden op het eiland Rhodos gebouwd. De bouw van de 36 meter hoge beeld heeft 12 jaar geduurd: dat is dus zo’n 3 meter per jaar.
Het beeld is gebouwd om een de god Helios te bedanken.
Helaas is het beeld na 66 jaar door een aardbeving omver gegooid. De resten zijn eeuwenlang onder de lava blijven liggen.
Maar het brons is in 653 na Christus gestolen door Islamitische troepen die het brons doorverkochten aan een koopman.
Nu nog steeds zoeken duikers in de haven van Lindos naar de resten van het standbeeld. Nog kort geleden werd een stuk steen op de zeebodem aangezien voor de hand van de Kolossus maar het bleek hem niet te zijn.

Door wie en waarom

Het Vrijheidsbeeld is ontworpen door Gustave Eiffel, de man van de Eiffeltoren in Parijs. Het beeld is gemaakt door de Franse beeldhouwer Frédéric Auguste Bartholdi Het heette oorspronkelijk ‘Vrijheid Verlicht de Wereld’. Het beeld was een cadeau van Frankrijk voor Amerika, voor de 100ste verjaardag van de Amerikaanse onafhankelijkheid. Dat was in 1884.

De bouw

Er was 15 jaar, van 1870 tot 1885, nodig om het Vrijheidsbeeld in Parijs te bouwen. De bouw werd betaald door het Franse volk die het geld via loterijen en diners bij elkaar sprokkelden.
Het standbeeld werd eerst in Parijs in elkaar gezet en daarna weer uit elkaar gezet omdat het verscheept moest worden naar Amerika. De verschillende onderdelen werden in 210 kratten op een schip over de Atlantische Oceaan naar Amerika vervoerd.
Toen het in Amerika aankwam ontstond er vertraging van 15 maanden doordat de sokkel, dat is het voetstuk, nog niet klaar was. Uiteindelijk werd het beeld onthuld op 28 oktober 1886.

Het materiaal en hoe het gebouwd is

Het skelet is dus door Eiffel bedacht. Hij heeft toen gebruik gemaakt van de techniek van de bruggenbouw. Het skelet bestaat uit smeedijzeren staven die elkaar kruisen om het veel steun te geven. Over die staven heen werden platte ijzeren staven die niet dikker zijn dan een muntje vastgemaakt. Die zijn daarna in de goede vorm gehamerd. Dat werd dus zeg maar de huid van het beeld. Die is best buigzaam en kan daarom 200 km p/u weerstaan.
Wanneer er vochtige lucht op het koper komt, slaat het groen uit. Vandaar die mooie groene kleur die het beeld heeft.
In de loop van de tijd kwam er wel steeds meer roest op, daarom is het gerestaureerd. Het is toen schoongemaakt en beter beschermd tegen veroudering.

Wat stelt het voor?

Het gigantische beeld stelt een vrouw voor die een gebroken ketting van zich afschudt. In haar rechterhand houdt ze de fakkel van vrijheid vast die kort geleden vervangen is. De fakkel wordt ‘s avonds verlicht door kwiklampen.
In haar linkerhand houdt ze een tablet vast, dat symboliseert de boeken van de wet. Het boek is 7,2 m hoog. Er staat in Romeinse cijfers op 4 juli 1776, dat is de dag waarop de VS zich onafhankelijk verklaarden. Op haar hoofd heeft ze een kroon met 7 pieken, die staan voor de 7 werelddelen en de 7 zeeën waarover verlichting en vrijheid zich zouden verspreiden. De neus van het beeld is 1 m lang, de ogen hebben een omtrek van 76 cm, en de mond is 90 cm breed. Het gezicht is afgeleid van de moeder van Bartholdi. Zij heet Charlotte Bartholdi

Waar

Het standbeeld staat op Liberty Island, vroeger heette dat Bedloe’s Island, in de haven van New York. Er kwamen in die tijd miljoenen immigranten naar New York die gevlucht waren voor de oorlog. Het beeld was het eerste wat ze zagen van New York.

Het voetstuk

Het voetstuk is 46,4 m hoog. De Amerikanen hebben het neergezet om de hoogte te verdubbelen. Het is gemaakt van beton en steen. Er staat een gedicht van de Amerikaanse dichteres Emma Lazarus op, dat ‘The New Colossus’ heet. Dat gedicht symboliseert de boodschap van de hoop en de vrijheid voor immigranten die naar Amerika komen en voor mensen over de hele wereld die op zoek zijn naar vrijheid.

Bezoekers

Als je bij het beeld komt kun je eerst even kijken in het museum dat naast het voetstuk staat. Daarna kun je met de lift of met de trap naar de bovenkant van het voetstuk. Vervolgens kun je alleen met de trap, dus niet meer met de lift, 33,5 m omhoog klimmen. De metalen wenteltrap heeft 354 treden. Tijdens de klim kan je 5 keer op een rustplatform overstappen en de binnenkant van het beeld bekijken. Eenmaal boven ben je in een kamer met een mooi uitzicht, je bevindt je dan in de kroon. De uitkijkgalerij heeft 25 ramen en er mogen maximaal 30 mensen in. Er is ook een trap naar de toorts, maar daar kun je als bezoeker niet heen.
Sommige bezoekers gaan met een helikopter het Vrijheidsbeeld bekijken, zo kun je het gezicht duidelijk zien.

Nieuwsbericht

‘Paraglider maakt crashlanding boven op Vrijheidsbeeld’

Een man die met zijn hangglider een rondvlucht maakte boven de haven van New York maakte wel een zeer ongewone noodlanding. Hij kwam terecht boven op het Vrijheidsbeeld. De vlieger was een 41-jarige stuntman uit Frankrijk die de bedoeling had te landen op het Stateneiland om daar een bord te plaatsen als protest tegen het gebruik van landmijnen.
De man hing 45 minuten lang aan het topje van het Vrijheidsbeeld tot hij gered werd door reddingswerkers van de brandweer.
Na zijn ongelukkige landing werd hij meteen gearresteerd en loopt kans voor zijn daad 6 maanden te worden vastgezet.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast

aampie

aampie

BANANENPUREEE

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

prutser

prutser

slechtttttttttttttt

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

helene

helene

@Rob: jij moet niet zoveel zeggen hoor

7 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

hfxjjdkd

hfxjjdkd

goed

8 maanden geleden

Antwoorden

gast

gast

hans

hans

het is een geweldige web site

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Sofia

Sofia

Het is 214 kratten niet 210 en Emma Lazarus is Joods-Amerikaans

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

Sofia

Sofia

@Rob laat hun met rust iedereen mag informatie halen van waar hij/zij wil

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

lydia

lydia

heel erg bedankt! ik moest een poster maken oven het vrijheidsbeeld maar ik wist er helemaal niets van!!
groetjes lydia

1 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

J.

J.

heeft me echt geholpen!!!!

2 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

R.

R.

veel info

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Het is prima de informatie die er instaat voor

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

E.

E.

Heel interessant

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

I.

I.

ik heb een vraag waarom heette het eerst bedloe's island?

3 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

K.

K.

fakka , nouu heel erg bedanktt voor dit spreekbeurt k heb dr heel veel info uit kunnen halenn You rock girl.

4 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

hey marko het vrijheidsbeeld is gebouwd op 4 juli 1776

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

goed s;preekbeurt hoor hat goed geholpen

6 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

N.

N.

Dit is zo een leuk stukje,! wie heeft dit gemaakt? En in welke klas zat zij toen? nouu, bedankt, heb veel geleerd!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

A.

A.

Wow, dit heeft mij echt geholpen!
Ik heb hier dingen van en die heb ik dan in mijn eigen verhaal en woorden gezet, maar ik vond het leuk om te lezen en heb er van geleerd en kon wel wat dingen gebruiken!

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

heee, je hebt echt veel informatie gegeven. echt the gek, Wijffie

7 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

ik had een vraagje: in welk jaar is het vrijheidsbeeld gebouwd?

7 jaar geleden

Antwoorden

R.

R.

@marko: lees de tekst eerst voordat je vragen stelt, en Mieke maak je eigen werkstuk luie jeugd van tegenwoordig

2 jaar geleden

@Rob: jij moet niet zoveel zeggen hoor

7 maanden geleden

gast

gast

N.

N.

het is niet km p/u maar km/h

12 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

C.

C.

MENSEN!!!
mijn redding! ik had werkelijk nog nooit van de dingen gehoord die hierin staan!
you go girl!!!

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast

M.

M.

heej hallo,
ik wil je heel hartelijk bedanken dat je deze spreekbeurt erin gezet hebt want ik heb er heel veel informatie uit kunnen halen. Maar wij moeten vertellen waar we de informatie vandaan halen daarom zou ik je willen vragen of je mij a.u.b. ff een mailtje kunt sturen waarin staat waar je die informatie vandaan hebt (als je het nog weet anders). In ieder geval b.v.d. En zou je het zop snel mogelijk willen sturen want er is eigenlijk nogal haast bij dussssss.
Gr's Mieke

15 jaar geleden

Antwoorden

gast

gast