Vivi-sectie

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Spreekbeurt door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1706 woorden
  • 25 februari 2004
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Wij houden onze duo-presentatie over vivi sectie.
Waarschijnlijk weten de meeste van jullie niet wat het betekent.
Vivi sectie is hetzelfde als dierproeven.
Hierbij worden dieren gebruikt voor proeven tot de mensen ze niet meer kunnen gebruiken.
Vaak zijn de dieren dan al aan hun ernstige verwondingen doodgegaan.
Je hoort mensen vaak al denken;
Ja, maar dat poesje straks kanker of ik straks kanker?
Het rare van vivi sectie is dat er niks bewezen wordt... denk er maar eens bij na dat elk wezen anders reageert op chemische stoffen.
Dus wat voor een jong poesje geld, hoeft niet voor ons te gelden.
Vroeger werden dierproeven als absolute noodzaak erkend.
Tegenwoordig ligt dat natuurlijk heel anders, en de economie van ons lansd gaat in dat opzicht de verkeerde kant op.
De proeven kunnen ook uitgeoefend worden op weefselkweken, kunststofmodellen, en computersimulaties.
Helaas vind de overheid dit alles te duur.
Wij vinden het vreselijke dat in onze moderne tijd zulke dingen nog gebeuren,
En ons doel is hierbij ook om jullie te overtuigen dat vivi sectie niet zo vaak nodig is dan dat veel mensen beweren.
We gaan jullie vertellen over het beroep wetenschappelijk onderzoeker, over de geschiedenis, het gevoel van een dier, en actie’s tegen vivi sectie, waar komen de proefdieren vandaan, en het vivisectiecentrum BPRC.

Dieren martelen als beroep

Veel mensen begrijpen niet hoe het mogelijk is dat een mens proeven zou willen uitvoeren op een dier.
En dat nog wel als zijn/haar beroep!
De onzoekers zitten dan in labaratoria, en snijden letterlijk en figuurlijk stukjes leven uit het lijdende dier.
Er worden cosmetica, schoonmaakmiddelen, voedsel en andere chemische stoffen op de dieren getest, waarbij de dieren vaak veel pijn lijden.
De dieren zitten in veel te kleine hokken bij elkaar opgesloten, wachtend op het leed.
Je kunt vier soorten dierproeven onderscheiden:
- medisch onderzoek
- giftigheidonderzoek
- onderwjs
- wetenschappelijk onderzoek
deze onderzoeken worden op dieren getest, omdat niemand van ons zich graag vrijwillig als proefkonijn zou willen geven.
Bedrijven moeten kunnen aantonen dat de middelen die ze op de markt brengen, veilig zijn voor de mens.
Sinds 1977 kent nederland een wet op de dierproeven, (het dierproevenbesluit) iedereen die in nedderland aan dierproeven doet, moest zich hieraan houden. Je mag niet zomaar in huid en ziel van een dier gaan snijden. Voordat je over een vergunning kan beschikken, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:
- een proefdierdeskundige in dienst hebben
- alleen deskundigen mogen dierproeven doen
- eerst laten toetsen door een dieren experimentencommissie
- onderzoekers mogen niet alle dieren gebruiken voor proeven

een stukje geschiedenis.

Wat je in de eerste instantie niet zou verwachten, is dat er een erg lange geschiedenis bestaan achter vivi sectie.
Al vanaf de 6e eeuw voor Christus is men ermee bezig.
Er zijn wel veel dingen uitgevonden. Bekent is, dat dierproeven in die tijd zijn uitgevoerd door Alcmaeon, een leerling van Pythagoras. Toen volgde de Romeinse arts Galenus.
Hierna werd een lange periode niet meer aan dierproeven gedaan.
Het gevolg daarvan was dat de geneeskunde meteen ook een periode stil stond.
In de Renaissance, een tijdperk van wetenschap in europa, begon Vesalius weer met proeven. Er werden meteen weer nieuwe dingen ontdekt: in de 17e eeuw ontdekte de engelsman Harvey dat het bloed als een kringloop door het lichaam word gepompt. Ook de verdovingen werden uitgevonden.
Toen ging alles heel snel, en werd alles een stuk gemakkelijker
In de 19e eeuw werd de microscoop uitgevonden, die hielp bij het onderzoeken van de rol van bacteriën en ziektes. Sindsdien nam het gebruik van dierproeven enorm toe. Hond, kat en kikker werden de voornaamste slachtoffers in de 20e eeuw. Gelukkig worden er tegenwoordig steeds meer andere mogelijkheden uitgevonden om de proeven op dieren te doen.
Voor wetenschappelijk onderzoek werden bijna 350.00 dierproeven in 1999 verricht. Dat is 48 procent!

Dieren hebben gevoel.

Veel onderzoekers beseffen niet wat ze een dier aandoen. Ze gebruiken de dieren maar voor alles, zolang het hun maar goed uitkomt en ze zelf nergens de dupe van worden.
De beelden of foto’s die zijn gemaakt van vivi sectie zijn vaak schokkend. Ook dingen die je erover hoort zijn niet prettig.
Bij de dieren word gif in hun ogen gespoten, in de oren, neus of maag. Lichaamsdelen worden levend verbrand of bestraalt. Men laat dieren sigaretten roken tot ze er dood bij neervallen. Dieren worden beschoten, gemarteld, en ze moeten giftige gassen slikken. Men laat dieren bewust creperen… en met een verdoving valt het gevolg van een proef niet goed vast te stellen! De dieren hebben veel te lijden, maar zijn vaak ook erg bang. Soms zo bang dat ze gek worden van angst, of zelfs sterven.
Dat komt omdat de proeven zorgen voor een ondragelijke spanning. Angst is net als pijn een signaal, waarop het dier reageert en dingen gaat denken zoals: vlucht, verdediging, zich dood houden, imponeren, en schrik aanjagen.
In nederland sterven jaarlijks meer dan 700.000 proefdieren in laboratoria. De dieren worden vergast, verblind, verminkt of verbrand. Sommige dieren worden geboren in het laboratorium en weten niet beter dan in hun leven proeven te ondergaan. Deze dieren zullen nooit daglicht kennen, of zelfs maar te weten hoe het voelt om te eten of te drinken. Ze kunnen alleen maar wachten op de dood.
Zo’n dier hoort naar onze, en vele andere meningen niet achter tralies in een hok, of op een onderzoekstafel, maar bij een baasje die ze liefde kan geven, of zelfs in de vrije natuur.

Nog enkele voorbeelden om jullie ervan overtuigen dat het te erg voor woorden is:
-Een klodder shampoo in je oog, en dan maar uren wachten door die er weer uitgehaald word om te kijken of er blijvende schade aan je slijmvliezen is toegebracht.
- een buisje in je schedel, met daardoor een elektrode waarmee op momenten dat dit de onderzoeker behaagt een impuls aan een of meer hersencellen wordt toegegeven.
- Soms word zelfs een bewuste infectie met het aids-virus toegebracht.
Maar er bestaan nog miljoenen andere proeven.
Acties tegen vivi sectie.

Gelukkig bestaan er ook wel weer veel mensen die tegen dierleed en vivisectie zijn.
Die mensen voeren soms acties op. Dat kan heel nuttig zijn, want hoe groter deze partijen worden, hoe meer kans er is op bedrijfsvermindering die zorgen voor dierleed.
Iedereen kan er wat aan doen, bijvoorbeeld lid worden, of donateur van een dierrechtorganisatie.
Of besluiten vrijwilliger te worden bij een dierenopvangcentrum. Er bestaan al veel actiecompagnes. Bijvoorbeeld actiecompagne ‘Koen’.
Deze club is al erg populair onder mensen tegen dierproeven.
Deze compagne wil dat er een einde komt aan de dierenmishandeling in het vivi-sectie-centrum BPRC.
Of de club for animals. Ook deze club is populair. Deze club wilt dat alle soorten dierenmishandeling gestopt worden.
Ook de dierbescherming heeft zijn mening over vivisectie. Deze vindt dat een dier geen ding is, om je nodige zaakjes op uit te oefenen. De dierenbescherming hoopt dat het aantal dierproeven naar benedne gebracht kan worden totdat er geen enkele dierproef meer word gedaan.

Hebben dierproeven nut?

Na jaren van onderzoek is er weinig en een onbetrouwbaar resultaat te zien. Apen ontwikkelen geen menselijk AIDS. dit hebben wetenschappers allang zelf moeten toegeven. Toch wordt er nog altijd in het BPRC een kolonie chimpansees vastgehouden voor AIDS-'onderzoek'. We geven jullie nu een voorbeeld van één zo’n dier.
Een zo’n chimpansee in het BPRC, Coen heeft 10 jaar in isolatie doorgebracht, dit terwijl chimpansees echte groepsdieren zijn, om te kijken wat er gebeurde wanneer een chimpansee met HIV werd ingeënt

. Het onderzoek heeft geen enkel resultaat opgeleverd. Ook de betrouwbaarheid van allerlei dierproeven als er wel resultaten gevonden zijn, is zeer
twijfelachtig. Van de vele medicijnen die, bijvoorbeeld voor de behandeling van malaria, op de markt zijn gebracht worden steeds meer nare bijwerkingen bij mensen bekend. Zo zijn er nog vele voorbeelden te noemen van medicijnen die na dierproeven als ‘veilig' werden beschouwd maar waar bij mensen ernstige bijwerkingen optraden zoals verlammingen, blindheid, onvruchtbaarheid en nog veel meer. Voor meer informatie kunt u terecht bij de SAD.
Bij het onderzoek naar xenotransplantatie omzeilt het BPRC op slinkse wijze de Nederlandse wetgeving door gebruik te maken van uit Engeland geïmporteerde genetisch gemanipuleerde varkens. Er is namelijk in Nederland nog helemaal geen duidelijke wetgeving voor xenotransplantatie. Het feit dat het BPRC in opdracht van het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse leger dieren laat lijden en sterven in onderzoeken naar door de mens uitgevonden vernietigings- wapens zoals gifgassen en zenuwgassen is te belachelijk voor woorden.
Jaarlijks worden er in Nederland miljoenen guldens overheidssubsidie uitgegeven aan dierproeven. En dat terwijl er in de ons omringende landen steeds meer stemmen opgaan om het gebruik van proefdieren in het algemeen en primaten in het bijzonder terug te dringen. Er bestaan vele goedkopere en echt wetenschappelijke alternatieven voor dierproeven , maar de overheid stelt hier bijna geen geld voor beschikbaar. Van elke gulden die de overheid in
onderzoeksmethoden investeert gaat slechts 0,6 cent naar dierproefvrije onderzoeken.
De Actiecampagne Koen wil dat er een einde komt aan de dierenmishandeling in het vivisectiecentrum BPRC. Kom nu in actie tegen de gruwelpraktijken die zich daar afspelen!
Voor meer informatie over, of de betrouwbaarheid van
vragen

wat heeft de overheid met vivisectie te maken?

De overheid kan geld vrijmaken voor acties tegen vivisectie, en alternatieven die kunnen worden gebruikt in plaats van de dieren zelf die eronder lijden.

in welke 4 groepen kun je dierproeven onderscheiden?

medisch onderzoek
giftigheidonderzoek
onderwijs
- wetenschappelijk onderzoek

noem een voorbeeld van een dierproef.

- bijvoorbeeld dat er een bewuste infectie met het aids-virus bij een dier word toegebracht.

noem een naam van een actie tegen dierproeven.

- bijvoorbeeld actiecompagne koen

hoeveel dierproeven werden er in 1999 verricht?

- bijna 350. 000

vanaf hoelang is men al met dierproeven bezig?

- er wordt al aan dierproeven gedaan sinds de 6e eeuw voor Christus.

op welke kunstmatige alternatieven kunnen dierproeven even goed op worden uitgeoefend zonder dat er dieren voor aan de pas hoeven te komen?

- weefselkweken, computersimulaties, en kunststofmodellen.

Discussie onderwerpen

- Gentechnologie is een belangrijke vooruitgang. Nederland mag daarin niet achterblijven.

- in hoeverre mogen er dierproeven worden verricht?

- Het is logisch dat de overheid niet zoveel geld wilt uitgeven voor alternatieven voor proefdieren. (denk hier dus bijvoorbeeld aan weefselkweken en computersimulaties.)

- ik ben tegen proefdieren.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.