ADVERTENTIE
Zie jij op tegen het lezen van al die boeken voor je leeslijst?

Probeer dan eens een luisterboek! Wij geven je acht tips van boeken die op je leeslijst staan en die je kunt terugvinden op Storytel. Check het blog en probeer Storytel nu 30 dagen gratis! 


Check het blog!

Ik zou mijn spreekbeurt over VALENTIJNSDAG eigenlijk morgen doen maar omdat we zo vroeg vrij zijn krijgen jullie vandaag het verhaal te horen.En verhalen zijn er genoeg over het ontstaan van Valentijnsdag.Meestal hoor je dat het komt uit het oude-Rome. Daar is 14 februari de dag van de godin Juno. Zij was de koningin van alle goden. En zij was de beschermheilige van alle vrouwen en van het huwelijk. Op het feest dat een dag na haar verjaardag begon werden jongens en meisjes doormiddel van een loting samengebracht. De meisjes deden hun naam in een doos en de mannen trokken een lot. Hier komt dan ook de uitspraak, “je bent een lot uit de loterij” vandaan.Een andere legende is dat van de Romeinse priester Valentijn die in het geheim mensen trouwden, in een tijd dat het voor soldaten verboden was. Hij werd gevangen gezet en overleed. Priester Valentijn werd begraven op 14 februari 270 jaar voor Christus.
Maar er wordt ook weer gezegd dat een christelijke priester werd gemarteld vanwege zijn geloof. Ondanks de martelingen genas hij de dochter van zijn bewaker van blindheid. Op 14 februari werd hij onthoofd. Die ochtend

stuurde hij het meisje een liefdesbriefje die hij ondertekende met "Jouw Valentijn"In Rome werd ook op 14 februari een vruchtbaarheidsfeest gevierd in de grotten van Romulus en Remus, de stichters van de stad die opgevoed waren door wolven. Ook dat kan de oorsprong zijn geweest van de traditie Valentijnsdag, omdat het een groot feest van liefde en vruchtbaarheid was.De naam Valentines voor onder je liefdesbrief komt van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de 15e eeuw gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de Tower of Londen. Hij schreef zijn vrouw liefdesgedichten en -brieven, die hij valentines noemde.In iedergeval is er een echt sint Valentijn of Valentinus geweest. En 14 februari is een speciale dag voor geliefden.Niet voor iedereen is 14 februari een leuke dag!

In Duitsland is het juist een onheilsdag. Het is de dag dat judas, de verrader van Christus, geboren

Zoals jullie gehoord hebben verhalen genoeg, maar welk verhaal is nu waar?

In ieder geval is het zo dat wij er in Nederland steeds meer aan gaan doen.

Ieder jaar worden er miljoenen kaarten per post verstuurd. Dat is een traditie uit de middeleeuwen maar, toen zongen ze de tekst nog voor hun geliefden. De oudste valentijnskaart, nog uit 1400, is te vinden in het Britsche Museum.
Steeds vaker is het ook de dag je geliefde extra te verwennen, mee uit eten te nemen of zelfs ten huwelijk te vragen.

Er zijn op alle Valentijn cadeaus en kaarten dan ook altijd veel symbolen van de liefde te vinden+ het hart: vroeger dacht men dat alle emoties zich in het hart bevonden Toen later ontdekt werd dat dit niet zo was bleef het hart toch het symbool van de liefde+ de rode roos: de roos was de lievelingsbloem van venus, de Romeinse godin van de liefde. Rood is de kleur voor sterke gevoelens.+ ringen: Valentijnsdag is de dag om je geliefde ten huwelijk te vragen en een verlovingsring om zijn/haar vinger te schuiven.+cupido: cupido is de zoon van Venus. Met zijn magische pijlen kon hij ervoor zorgen dat mensen verliefd op elkaar werden.+ duiven: duiven waren de lievelingsvogels van Venus. Zij kiezen hun partner voor het leven. Het mannetje en het vrouwtje zorgen voor de jongen. Deze liefde voor elkaar maakt ze symbool voor Valentijnsdag.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

S.

S.

In dit werkstuk staat dat Valentijn overleed op 14 feb. 270 jaar VOOR Christus. Moet dat niet NA Christus zijn?
Hij was immers een Christen!!!

14 jaar geleden

S.

S.

Een hele leuke spreekbeurt!!!!!!!!!!!!!
Echt waar!!!!

verder weet ik niks groetjes stephany

19 jaar geleden

S.

S.

eehm nou ik heb mijn spreekbeurt ook over Valentijnsdag en
ik heb dingen gezocht over geschiedenis van Valentijnsdag
en toen kwam ik hier dit is mijn laatste spreekbeurt en ik heb nog 3 dagen en ben nog steeds niet klaar ik krijg overal andere geschiedenis verhalen die over de priester heb ik ook maar die andere klopt niet of die andere heeft het fout of u ik ben nog maar 13 en wil mijn spreekbeurt goed doen (dit is de laatste ) ik weet niet welke goed is en welke niet
Wilt u zo snel mogelijk regeren dan weet ik wat waar is en niet waar asfalt bedankt de goeie groetjes Sanne

8 jaar geleden

C.

C.

Valentijnsdag is onze favoriet, heerlijk zwijmelen bij een goed stuk chocolade.

7 jaar geleden

A.

A.

Ik 4.schoolrijs 5.zo 4 de laatste keer dat de meeste gevallen de laatste tijd veel meer dan de geadresseerde

7 jaar geleden